Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Η διάλεξη της Αγγελικής Αυγητίδου



Η Αγγελική και οι 3 τελευταίες της περφόρμανς


H Αγγελική Αυγητίδου παρουσίασε τις τρεις τελευταίες της περφόρμανς στην ημερίδα του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, με θέμα «Τόποι θηλυκότητας», με απόλυτη άνεση και εξοικίωση με το κοινό της. Η αυτοβιογραφική της προσέγγιση πάνω στους αδιόρθωτους ναρκισσισμούς, τη μυστική δύναμη του θανάτου, τα οικογενειακά ριζώματα μεταβιβάζονται από το ψυχαναλυτικό πλαίσιο της ζωής μιας γυναίκας σε ένα καλλιτεχνικό πλαίσιο αναπαράστασής τους, τις τρεις περφόρμανς. Αυτός ο διχασμός της συναισθηματικής αναπαράστασης έχει τρομερό ενδιαφέρον γιατί η ψυχική δραστηριότητα που απαιτεί η περφόρμανς φέρνει σε επαφή ένα ασυνείδητο αντικείμενο με τα καινούργια ίχνη της αναπαράστασης που επιχειρεί η Αγγελική.

Προσωπικά με εντυπωσίασε η περφόρμανς στην Κύπρο που σχολίαζε τα οικογενειακά ριζώματα με φωτογραφίες που εγκαταλείπονται σε μια πορεία της Αγγελικής με τη μηχανιστική προσευχή των αριθμών, το καροτσάκι της λαϊκής ως εθελούσιος μικροαστισμός και τέλος η ελαχιστοποίηση της καταγραφής θεατών.

Σημειώνω για άλλη μια φορά για τις περφόρμανς γενικά: Οι θεατές που παρακολουθούν μια περφόρμανς λειτουργούν ως κορνίζα του έργου που εξελίσεται μπροστά τους.

Η καταγραφή της περφόρμανς σε video απομαγεύει την ασκητική της άσκηση.


Χάρης Κοντοσφύρης

Φλώρινα 25/02/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου