Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Άναμμα φωτιάς Λέσχης πολιτισμού Φλώρινας. Εικαστική εγκατάσταση Στέλιος Καραμανώλης στις 23 /12/ 2022 στις 23.00, Φλώρινα

                                      

Δελτίο τύπου

Άναμμα φωτιάς Λέσχης πολιτισμού Φλώρινας

«Ο Αγγελόπουλος φωτίζει την φωτιά της Λέσχης Πολιτισμού»

Εικαστική εγκατάσταση Στέλιος Καραμανώλης

στις 23 /12/ 2022 στις 23.00

«Κλαίει κι ἀναδακρυώνει ὁ χαλασμὸς ὀνόματι  ὅραση».(Ποίηση Νίκου Καρούζου). Ο   Θόδωρος  Αγγελόπουλος  στον εαυτό του ξαναβρίσκεται, στέκεται μπροστά στην αρμαθιά των ξύλων της Λέσχης πολιτισμού Φλώρινας στις 23/12/2022 δίπλα στο «Διεθνές», τον καφενέ των ταινιών του . 

 Πυρωστής πανταχού παρόν ο  Καραγκιόζης ενδύεται τον Αγγελόπουλο κι ως μια λαϊκή ψυχή  στο κόκκινο-κίτρινο φως της φωτιάς σύρει  πρώτος το άναμμα της αγαπημένης γειτονιάς του στην πόλη της Φλώρινας.  Στην εναρκτήρια πυρολατρική φωτιά της πόλης στις έντεκα το βράδυ,  μπροστά στις ολόγιομες σκιές, μπροστά στις θρυμματισμένες από την φωτεινότητα της φωτιάς μορφές των παρεβρισκόμενων η ταπεινή σκιά του Θόδωρου Αγγελόπουλου με το πνευματικό ανάστημα εξολοθρεύει την πραγματικότητα ευχόμενη το νέο ξημέρωμα. Θα σκιαστείς  το θέατρο σκιών των ζωών μας, θα ονειρώσεις οπτασίες ταινιών που απλώνονται στα βλέμματα   και αναδακρύουν τον χαμό. Δέκα χρόνια από το θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου.  Με την φωτιά η γη ανταμώνει τον ουρανό. Εκείνο το βράδυ το  φως και η ζεστή των καιόμενων ξύλων, ανοίγει τη νύχτα στην ημέρα. Ο ουρανός ασπάζεται την γη με καπνό.  Ο Καραγκίοζης  συναντά τον Αγγελόπουλο, όλοι θα πίνουν αγνάντια στην φωτιά στην διαιώνιση των εθίμων και θα αδειάζουν την αγάπη και την ανεμελιά σε τασάκια .

Εικαστική δράση στις 23/12 2022 . Άναμμα της φωτιάς της λέσχης πολιτισμού Φλώρινας από την θεατρική σκιά του  Θόδωρο Αγγελόπουλου.

Τοποθεσία δράσης Σταυροδρόμι : Λαογραφικό μουσείο Λέσχης πολιτισμού Φλώρινας , Παλιό ξενοδοχείο «Διεθνές».

Εφαρμογή Σχεδίασης: Βασίλης Σέντζας  

Γλυπτική σχεδίαση, εκτέλεση: Στέλιος Καραμανώλης

Αλληλεπίδραση :Χάρης Κοντοσφύρης

Φωτοσύνθεση φωτογραφιών ,αντικείμενα Νάσια Καρατσιράκη 

 Διοργάνωση: Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας , κινηματογραφικό εργαστήριο «Θόδωρος Αγγελόπουλος»,  3ικαστικό 3ργαστήριο Σχολή Καλών τεχνών Φλώρινας ΤΕΕΤ.Π.Δ.Μ







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου