Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Το Παρίσι ευτυχώς ήταν συννεφιασμένο!


Τζιακομέτι
Στέινμπαχ
Ντυσάμπ
Μπόυς
Μπόυς
Το φιλί του Ροντέν
Χέρια του Ροντέν

Ο ξενώνας στο Παρι 8

Η Hherma και η Διόνα


Ενα από τα Γαλλάκια


Το Παρίσι αυτοκρατορικό, πολύπτυχο, ανέπαφο σμίγει τον πλούτο και την φτώχεια σε ένα νοτισμένο περίπατο. Το πλήθος διακριτικά ηδονοβλεπτικό αφομοιώνει τις παραμορφώσεις των φυλών που το συναθροίζουν. Από το αεροδρόμιο ακόμα Γαλάκια, τουρίστες από την Χαλκιδική, διασκέδαζαν αναρριχώμενοι στην κυλιόμενη ράμπα αποσκευών με μία χωρική ξεγνοιασιά. Λίγο αργότερα όλη η πόλη στριμώχνονταν μέσα σε τραίνα. Οι επιβάτες διακατέχονταν από εργασιακή θλίψη, εκτονωτικό αυτισμό, βουλησιαρχικό εγωισμό, εθνολογική πνευματικότητα, εμπράγματες σχέσεις, αφρικανική ευγλωσία, ασεξουαλικά βλέμματα, ευτυχία και φλυαρία μεθυσμένου.
Τα χέρια αδυνατούσαν να διασταλούν όπως στα ευλύγιστα γλυπτά του Ροντέν. Δεν τα άφησα να απομακρυνθούν από το σώμα μου. Τα έκρυβα κάτω από τα ρούχα-κάπες του γλυπτού Μπαλζάκ του Ροντέν ή το τσόχινο ελεφαντόδερμα πιάνου του Μπόυς. Στο μουσείο Ροντέν ανάμεσα στα γλυπτά του έχει στηθεί μια εξαιρετική συνειρμική έκθεση των Μπόυς, Ντυσάμπ,Φωτριέ, Σέρρα, Στέινμπαχ, Τζιακόμετι, Τουόμπλι, Μιρό, Νάουμαν, Φοντάνα κτλ.
Συνεχίζεται.......
Χάρης Κοντοσφύρης
Παρίσι 14-6-2011

3 σχόλια:

  1. rue de seine mon ami! κουβεντιάζοντας με τον Marcel Proust και το MATISSE....στις σιωπές της αναίρεσης μας....στις μνήμες των χρωμάτων που παλεύουν τις Ερινύες και την κραυγή της αδιέξοδης αναζήτησης....mon dieu...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμα παρω καμια βρεγμενη σανιδα και αρχισω να βαραω κανεναν χοντρο θα σας πω εγω... αντε δουλεψτε και λιγο και βουλωστε το επιτελους. ΣΠΕΡΝΕΤΕ ΚΑΚΟ ΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΑΝΘΙΖΕΙ Η ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ. Ειστε πραγματικα οι φλωροι εικαστικοι. αντε σβησε το σχολιο τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σπαραγγόσουπα εκ Φλωρίνης
    Σπαράγγια από το Πέρασμα ζεματιούνται για λίγα λεπτά.Λαδολέμονο πιπεριού τα περιχύνει.Σερβίρεται με τσίπουρο και κοπανιστές ελιές κόλιανδρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή