Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Πηνελόπη Γαίτη: «Moving Dialogues + art στην Αθήνα»


  



Ο χρόνος, ένα μεγάλο αίνιγμα, που κρύβει εντός του τα ερωτήματα της ύπαρξης, της αρχής και του τέλους. Μια πάλη ζωής και θανάτου, μια πάλη ορατού και αόρατου, μια αρχέγονη ροή που συνδέεται με την κίνηση, τη μεταβολή, τη μετάπλαση και τη μετουσίωση  της ανθρώπινης ζωής.  Ο χρόνος δονείται από την κίνηση, μα και η τέχνη το ίδιο είναι, γιατί μέσα στο κάθε έργο το φως, η φόρμα, το χρώμα, η γραμμή έχουν ενσωματώσει την κίνηση δημιουργώντας ροές αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και τους ανθρώπους. 
Ο Ν. Γκαμπό και ο Ν.Πέβσνερ ενσωμάτωσαν την κινητική τέχνη στα έργα τους, την άφησαν να τα εξελίξει και να δώσει νέα δυναμική στα έργα τους χαρίζοντας σε αυτά πολυπλοκότητα, πρωτοτυπία και δημιουργική ένταση. Ο Κονστρουκτιβισμός αποκωδικοποίησε τον ρυθμό ως βασικό σημείο της κίνησης και οδήγησε την τέχνη σε νέους καλλιτεχνικούς δρόμους. Η αναζήτηση της καλλιτεχνικής ουτοπίας σε μια δυστοπική κοινωνία γίνεται πράξη μέσα από έργα του Αλεξάντερ Ροντσένκο και του Βλαντιμίρ Τάτλιν.
   Καλλιτεχνικά κινήματα όπως ο κυβισμός ενσωματώνουν τον χρόνο ως κίνηση  ως στις αναζητήσεις τους. Οι Ζ. Μπρακ και Π.Πικάσο δημιουργούσαν αφήνοντας να διεισδύσει στο έργο τους η συνειδητοποιημένη έννοια του χρόνου και της κίνησης για να αποδώσουν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους. Επίσης το κίνημα της Οπ Αρτ με το Β. Βαζαρελί αφήνει την κίνηση του χρόνου να εγλωβιστεί ή να απεγλωβιστεί  σε αέναες μετεωρίζομενες καμπύλες που αποδομούν την κίνηση και τον χρόνο. Ο κάθε καλλιτέχνης μέσα στο δικό του κουβούκλιο αλήθειας και υποκειμενικότητας δημιουργούσε και δημιουργεί  τον δικό του μαγικό χωροχρόνο κίνησης αφήνοντας την προσωπική του απεραντοσύνη να γίνει επέκταση στο χώρο και στο χρόνο. Αφήνει τα νήματα του χρόνου να γίνουν η κίνηση και οι αφορμή για  να μιλήσει η φωνή και η έμπνευσή του με μοναδικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα συνοδοιπορεί με άλλους καλλιτέχνες συμμετέχοντας σε μια διαδικασία έκφρασης, προβληματισμών και οικειοποίησης θεμάτων που αποδεικνύουν  τη βαθύτερη σύνδεση διαφορετικών καλλιτεχνικών νοοτροπιών και καλλιτεχνικών αναζητήσεων. 

Στην Έκθεση συμμετείχαν οι:Γιάννης Βακιρτζής, Ουρανία Κερασσιώτη, Μαρία Χαντζοπούλου, Αθανάσιος Βακιρτζής, Ζάννα Αρτέμη, Γεσθημανή Χατζή, Ελένη Σακαλή, Ντία Μάνεση, Αφροδίτη Πατίκα, Λαμπρινή Τσαρούχα, Ελένη Κιτσέλη

ΤΙΜΕ OF ART GALLERY, Κηφισιά, Αθήνα, 20-22/11/2019

Eπιμέλεια Έκθεσης: Πηνελόπη Γαΐτη


                                                 










2 σχόλια: