Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

SELFIE AUTOMATON στο ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ


Πρόσκληση

Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την διοργάνωση της εικαστικής έκθεσης προερχόμενης από το Βουκουρέστι της Ρουμανίας “Selfie Automaton”, η οποία εκπροσώπευσε επίσημα την Ρουμανία στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το έτος 2016. Είναι μια εκδήλωση στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Thesspuppet Festival.
Το έργο υπογράφει ο Έλληνας κουκλοπαίκτης και εικαστικός δημιουργός Στάθης Μαρκόπουλος (https://www.youtube.com/watch?v=WS8rAkzAlCY).

Η έκθεση θα γίνει στον ιστορικό και αρχαιολογικό χώρο του «Αλατζά Ιμαρέτ» (Ισχάκ Πασά Τζαμί), οδός Κασσάνδρου 91-93, από τις 16 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2019, από τις 11αμ έως τις 6μμ. (Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.)


Γίνεται σε συνδιοργάνωση με την «Asociația Plus Minus dd Cluj» (http://plusminus.org.ro), με την υποστήριξη του Αρχιτεκτονικού Επιμελητηρίου της Ρουμανίας και την Ένωση Αρχιτεκτόνων της Ρουμανίας σε συνεργασία με το «Thesspuppet Festival, Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου της Θεσσαλονίκης» (www.thesspuppet.gr) και την Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το “Selfie Automaton” σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από Ρουμάνους και Έλληνες καλλιτέχνες στην Αθήνα.


Έχει τη μορφή διαδραστικής εγκατάστασης και αποτελείται από αυτόματα (μηχανικές ξυλόγλυπτες κούκλες) τα οποία συνδιαλέγονται με τον επισκέπτη καθώς και τον χώρο.


Η εγκατάσταση δεν είναι εμφανώς "αρχιτεκτονική", αλλά μάλλον εικαστική και θεατρική, πράγμα που την ξεχώρισε έντονα από τα υπόλοιπα περίπτερα στην 15η Μπιενάλε της Βενετίας και έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

Από τότε, το Selfie Automaton έχει φιλοξενηθεί στο Μουσείο Αυτομάτων Speelklok Museum της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, στο Κρατικό Κουκλοθέατρο του Ιάσιου στη Ρουμανία και στο Μουσείο Μονέρνας Τέχνης (MNAC) στο Βουκουρέστι. Μετά από την Θεσσαλονίκη, η έκθεση θα παρουσιασθεί στην Segovia (Ισπανία), για το «Titirimundi international puppet festival», στις αρχές του μήνα Μαΐου.


Οι κούκλες, που ίσως αποτελούν την αρχαιότερη συλλογική selfie "φωτογραφία" της ανθρωπότητας, αλλά και το περιβάλλον τους όπως διαμορφώνεται στην κάθε παρουσίασή του project, μετατρέπουν τον επισκέπτη σε δρών πρόσωπο του έργου, θεατή και "ηθοποιό" μαζί και τον καλούν να παίξει, θέτοντας ταυτόχρονα ερωτήματα γύρω από τη θέση μας στον κόσμο και την κοινωνία.

Θα θέλαμε την υποστήριξη σας για να προσκαλέσουμε μαθητές από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, από τα γυμνάσια και από τα λύκεια της Θεσσαλονίκης για να επισκεφθούν αυτή την έκθεση.

Εμείς θα τους προσφέρουμε μια διαδραστική ξενάγηση, από ειδικούς, με πληροφορίες για την τέχνη και την παράδοση του κουκλοθέατρου αλλά και την ιστορία των «αυτομάτων» από την αρχαία Ελληνική μυθολογία και τον ‘Ηρων μέχρι σήμερα.


Τηλέφωνα επικοινωνίας:


Χουάν-Χο Κορράλες: 6977 635606


Έφη Σκυλίτση: 6936 946171


"Thesspuppet Festival” Thessaloniki




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου