Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Εκθεση ζωγραφικής στη- Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά- με τίτλο "φαντασιακοί χώροι'


   
       Δημοτική
 Πινακοθήκη Πειραιά

έκθεση ζωγραφικής

Ξυνέλη Χρυσούλας


1-10 Μαρτίου 2019

                                                                
ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
« Προσπαθώ να βάζω χρώματα σαν λέξεις που σχηματίζουν ποιήματα, σαν νότες που σχηματίζουν μουσική ». ( Joan Miro, 1893-1983, Ισπανός ζωγράφος )

Η Τέχνη είναι η αίσθηση που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, καλλιεργώντας στην ψυχή ευωδίες. Είναι ο ιδεώδης χώρος της ελευθερίας, διότι συνιστά ένα δίαυλο όρασης και ερμηνεύει μια πολυσύνθετη μορφή οπτικής γλώσσας, η οποία δομείται κοινωνικά.
Η ζωγραφική της Χρυσούλας Ξυνέλη απευθύνεται στην αίσθηση της όρασης και της φαντασίας. Τα έργα της δεν ερμηνεύουν με τη ζωγραφική αναπαράσταση, αλλά προσεγγίζουν τον θεατή εννοιολογικά, συμβολικά, με υποκειμενισμό. Δημιουργείται μια αντιθετική τάση μεταξύ ορίων και μη ορίων της φόρμας. Οι υφές της αποτελούνται είτε από διάφανα, ντελικάτα χρώματα, είτε από παχιά πάστα χρώματος. Η τεχνική επεξεργασίας της είναι μεικτή, όπως υδατοχρώματα, μελάνια σε χαρτόνι. Εμπλεκόμενος παράγοντας είναι ο χρόνος με την κίνηση των φορμών και των χρωμάτων. Τα δημιουργήματά της αποτελούν ενιαίο σύνολο στην αισθητική απόλαυση προσδίδοντας εικόνες ποιητικές.Τα μηνύματα που εκπέμπουν τα έργα της είναι πλουραλιστικά,  ανάλογα με τα βιώματα, τα συναισθήματα, το βλέμμα του θεατή.Τα χρώματα είναι ποικίλα, έντονα με καθαρότητα και φωτεινότητα. Υπάρχει μια σουρεαλιστική ατμόσφαιρα που προσεγγίζει όντα από τον βυθό της θάλασσας, πίνες, γυναικείες μορφές, που γίνονται ένα με τα προαναφερόμενα όντα. Έμβρυα μέσα στον πλακούντα έτοιμα να γεννηθούν. Μικρόκοσμοι υδάτινοι παράγοντες, όπως στα έργα του Μιρό. Σε άλλη κατηγορία έργων παρατηρείται το γήινο στοιχείο, όπως χιονισμένο τοπίο, πουλιά και παράξενα όντα πάνω σε κλαδιά, στην σφαίρα της φαντασίας. Πεταλούδες σ’ ένα ρομαντικό παστέλ περιβάλλον.
Συνισταμένη των έργων της είναι οι κυκλικές γραφές, σύμβολο απεραντοσύνης, προστασίας, πληρότητας, ισότητας. Ο κύκλος συμβολίζει την ένωση του πνεύματος με την ύλη, γιατί δεν έχει ούτε αρχή, ούτε τέλος. Εκπροσωπεί μια ιδέα ή μια ανάγκη.
Η καλλιτέχνης Χρυσούλα Ξυνέλη είναι σπουδαία κολορίστας και χαράκτρια. Το χρώμα και η υλικότητα είναι το μέσον έκφρασής της. Η εικαστική της γραφή είναι αφηρημένη, με ένταση,  κίνηση και αντιθέσεις.Έχοντας σε μέγιστο βαθμό την ευθύνη του καλλιτέχνη, έχοντας πλήρη γνώση για την χρήση των υλικών και των χρωμάτων, καθιερώνει μέσα από την θεματογραφία και την τεχνοτροπία της τη δική της καλλιτεχνική ταυτότητα.
Η αύρα της ψυχής της επικοινωνεί μαζί μας, δίνοντάς μας ενέργεια.Είναι η συνύπαρξη ιδεών και αισθημάτων μεταξύ της δημιουργού και του δέκτη, συμβάλλοντας στην αισθητική κοινωνικοποίηση σε σημασιολογικές αναφορές και στην αστείρευτη φαντασιακή ερμηνεία των συνθέσεών της.

                                                                                                                                                                                                                           Άννα Τσαμκόσογλου Εικαστικός – Ζωγράφος
                                                                                                                                                                                                                             ΜΑ Πολιτισμικές σπουδές: Σημειωτική & Επικοινωνία ΠΔΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου