Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Πηνελόπη Γαίτη: «Μορφή-εσώτερος εαυτός στο σεντόνι», Συμμετοχή στην Ομαδική Έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντοπόυλος»: «Από την Αυτοπροσωπογραφία στη Selfie»






     Αναζητώντας τον εσώτερο εαυτό, την αριστοτελική ουσίωση της μορφής, την ετερότητα, τον άλλο  εαυτό, τις μύχιες πτυχές της ταυτότητας. Όταν η ψυχή αναζητά μέσα από τη μεταμόρφωση, εσωτερική και εξωτερική, την αλλαγή, τη διαφορετικότητα, τα φτερά που θα την φέρουν πιο κοντά στην αλήθεια της και στο αληθινό της πρόσωπο.
     Αναζητώντας μέσα από τη μορφή που άφησε τα ασπρόμαυρα ίχνη της στο σεντόνι του χρόνου. Ένα πεδίο λευκό που πάνω του δημιουργήθηκαν με τα χρόνια όλα εκείνα τα σημάδια που φέρνει μαζί του ο χρόνος, οι εμπειρίες, οι χαρές, οι λύπες, οι απώλειες. Η εσωτερική φθαρτότητα που αποτυπώθηκε στο σεντόνι, στο μπλουζάκι, στα υφάσματα. Που δεν έμεινε καν εκεί, αλλά προχώρησε πιο πέρα, έγινε σύμβολο μισοφωτίζοντας το πρόσωπο της γυναίκας, της κάθε γυναίκας.
   Ακροβασίες ανάμεσα στο μέσα και στο έξω, στο ορατό και στο αόρατο, στις πτυχές της ψυχής και του σεντονιού μέσα από θολότητες, από αμφιβολίες και αμφισημίες. Η ετερότητα της ταυτότητας κρύβεται παντού, ο εσώτερος εαυτός έχει τους δικούς του κώδικες. Η αποκάλυψή του είναι στιγμή τρομερή, κατακλύζεται από ομορφιά, γιατί όπως λέει και ο Ρίλκε: «Η ομορφιά δεν είναι παρά η αρχή του τρομερού,που μόλις μπορούμε να την υποφέρουμε και τη θαυμάζουμε μόνο γιατί δεν στέργει να μας καταστρέψει». Έτσι και η μορφή-εσώτερος εαυτός αναζητά την ουσίωσή της στον κόσμο μέσα από τα ίχνη της μνήμης, της αποδοχής και της απόφασης …μια άχρονη κόρη με λυμένα τα ξανθά μαλλιά, με το φως και τη σκια να συνδιαλέγονται μεταξύ τους δημιουργώντας την πιο αληθινή αυτοπροσωπογραφία της.
   Η έκθεση λαμβάνει χώρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» από 3-17 Νοεμβρίου 2018. Συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Λαμιέων, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» και το παράρτημα Φθιώτιδας του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών.
  Κατά τη διάρκεια παρουσίασης των εγκαινίων μίλησαν οι: κ.Έφη Παπαευθυμίου, Έφορος Δημ. Πινακοθήκης «Αλέκος Κοντόπουλος» και ο κ. Αθανάσιος Βούτσινος, Ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής.
  Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος οι: Αγγελόπουλος Βασίλης, Αθανασίου Σουζάνα,  Αποστόλου Χρήστος, Γαίτη Πηνελόπη, Δημητράκη Χριστίνα, Ζιώγα Μάνια, Καζιρέλοβα Ναταλία, Καραντινός Γεράσιμος, Καστρίτση Πηνελόπη, Κολτσίδα Ραφαέλλα, Κολτσίδας Δημήτρης, Κοντογεώργος Βασίλης, Κυρίτσης Βασίλης, Λαμπροπούλου Κατερίνα, Λάππα Ανδριάννα-Βερενίκη, Μαντοπούλου Στέλλα, Μπαϊκούσης Χρήστος, Παπαθεοδώρου Κάλλια, Παρασκευοπούλου Κωνσταντίνα, Ρασάϊκου Δήμητρα, Τουλιάτου Κερασιά, Τσάγκας Χρήστος, Τσέλος Μπάμπης, Τσιρώνης Κώστας, Χαμιδιέλη Φωτεινή, Χριστόπουλος Ιωάννης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου