Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Πηνελόπη Γαίτη: Οsten Biennial of drawing Skopje 2018 «Μυθολογικές Συνδέσεις»


  
 O μύθος: πηγή αρχέγονη, κυλάει μέσα στον άνθρωπο από πάντα. Είναι η καταγωγή, η ρίζα του. Προσφέρει τις αναγκαίες νοηματοδοτήσεις που ενώνουν τον άνθρωπο με την κοινωνία και τον μετατρέπουν σε παρακαταθήκη οικουμενικότητας. Εγκλείει μέσα του την αλήθεια και το ψέμμα μικρών και μεγάλων ιστοριών ξαναφέρνοντας στην επιφάνεια τα πάθη, τα λάθη και τις επιλογές των ηρώων του. Φέρει εντός του το σύμβολο, με τη διαφορετικότητα , τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις του ανά τον κόσμο, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να εξελίσσεται ως φόρμα και δομή μέσα στο χρόνο και το χώρο.
    Οι μυθολογικές συνδέσεις δεν έχουν ανάγκη μια συγκεκριμένη γεωγραφία ή μια συγκεκριμένη ημερομηνία, απλά υπάρχουν, δρουν και καταγράφουν υπογείως την ιστορία και τις ιστορίες όλων. Μοιάζουν να εμπνεόνται από το παρελθόν, αλλά ζουν στο παρόν και κοιτάνε το μέλλον. Απλά συνδέουν τόπους, ανθρώπους, συναισθήματα, καταστάσεις.

    Στο χαρτί απεικονίζονται ήρωες-αντιήρωες, ίσως πρωταγωνιστές μιας αρχαίας τραγωδίας, ίσως όμως και απλοί άνθρωποι που απλά κι αυτοί ως ταξιδευτές της ζωής αφήνονται στην έμπνευση του καλλιτέχνη και μετατρέπονται σε ρευστές γραμμές που εκφράζουν τη δική τους μικρή-μεγάλη πανανθρώπινη αλήθεια ή ακόμη και σιωπή που κι αυτή μπορεί κάποιες φορές να αντηχεί δυνατά και να φέρει εντός της την πιο δημιουργική και παράξενη ανατροπή.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου