Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Απολογισμός εικαστικού εργαστηρίου με τον Βασίλη Αλεξάνδρου



Απολογισμός εικαστικού εργαστηρίου στο πλαίσιο μαθήματος Χάρη Κοντοσφύρη



Το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε σε χώρο που έχει παραχωρηθεί στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών τετράωρο εικαστικό εργαστήριο από τον εικαστικό καλλιτέχνη Βασίλη Αλεξάνδρου στο πλαίσιο του μαθήματος του αναπληρωτή καθηγητή κ. Χάρη Κοντοσφύρη.


Με αφόρμηση την υπέρβαση των παραδοσιακών τεχνικών, της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της χαρακτικής και της φωτογραφίας, στην οποία έχει εξοικειώσει η σύγχρονη τέχνη το κοινό, το εργαστήριο επιχείρησε να εξετάσει πτυχές της εννοιολογικής τέχνης, μιας τέχνης που προτάσσοντας την ιδέα επιστρατεύει νέες μεθόδους, εκμεταλλεύεται τυχαία ευρήματα, νέες τεχνολογίες και αναθεωρεί ή ανανεώνει καθιερωμένες τεχνικές.



Στόχος του συγκεκριμένου εργαστηρίου υπήρξε η εξοικείωση των φοιτητών με τις πρακτικές της οικειοποίησης αντικειμένων και εννοιών, της εκ νέου νοηματοδότησής τους σε νέα συμφραζόμενα, συχνά με παιγνιώδη και ειρωνική διάθεση, πρακτικές που ουσιαστικά ενεργοποιούν την εικαστική έρευνα.


Μέσα από την εξέταση ποικιλίας παραδειγμάτων επιχειρήθηκε η διερεύνηση των μεθόδων που επιστρατεύει ο εικαστικός καλλιτέχνης προκειμένου να επιλέξει το αντικείμενο/θέμα του, να διερευνήσει το καλλιτεχνικό του πεδίο και να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής στο κοινό.


Οι φοιτητές ανταποκρίθηκαν στα ζητούμενα του εργαστηρίου με μεγάλη επιτυχία δημιουργώντας συνθέσεις που αντεπεξήλθαν στις πρακτικές της οικειοποίησης και της αποδομητικής λογικής. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως ο περιορισμένος χρόνος του εργαστηρίου δεν επέτρεψε σε ορισμένους φοιτητές να ολοκληρώσουν την ιδέα που είχαν ή να επεξεργαστούν περαιτέρω τις προτάσεις που τους έγιναν στο πλαίσιο του εργαστηρίου.
Συνοψίζοντας τέλος θα υποστήριζα τον επιτυχή χαρακτήρα του εγχειρήματος και θα πρότεινα την ενδεχόμενη επανάληψή του σε άλλη ομάδα φοιτητών.


Με εκτίμηση,
Βασίλης Αλεξάνδρου







Video: https://vimeo.com/270698166

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου