Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Εγκαίνια της ζωγραφικής έκθεσης "7 Times Faster" του Karel Nosec & της Monika Chovancova. - Κοινωνικό γεγονός. Αγάπη Μαντζιώρη





Η έκθεση ζωγραφικής "7 Times Faster" του Karel Nosec και της Monika Chovancova εγκαινιάστηκε στις 16/5/2018, στην Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Αμυνταίου. Αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας της φιλόξενης Στέγης με την Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας. Αυτη η προσπάθεια εξωστρέφειας και διάχυσης των τεχνών στην κοινωνία, άρχισε με την έκθεση ζωγραφικής της Αγάπης Μαντζιώρη "Περιπλανήσεις" για να συνεχιστεί από τους προπτυχιακούς καλλιτέχνες από την Τσεχία, οι οποίοι ήλθαν στην Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.



Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών οι οποίοι έχοντας πνεύμα ομαδικότητας επέλεξαν να μεταβούν από την Φλώρινα στο Αμύνταιο όλοι μαζί  με πούλμαν. Κατά την άφιξη της ομάδας στον εκθεσιακό χώρο, εν αναμονή των επισκεπτών, ο κ. Κοντοσφύρης εικαστικός και καθηγητής της σχολής, ανέπτυξε συζήτηση με τους φοιτητές αναφορικά με την σύνθεση των έργων στον χώρο, καλλιεργώντας έτσι γόνιμο διάλογο. Οι φοιτητές κατέθεσαν προσωπικές τους εμπειρίες και απόψεις. 






Κατά την έναρξη της εκδήλωσης έγινε σύντομος χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου κ. Βασίλη Παπακυριακού. Στην συνέχεια η Αγάπη Μαντζιώρη συντονίστρια τόσο της δικής της έκθεσης, όσο και της έκθεσης του Karel Nosec και της Monika Chovancova, αφού ευχαρίστησε την Στέγη για την γόνιμη συνεργασία τους, αναφέρθηκε εν συντομία στα χαρακτηριστικά της έκθεσης "7 times faster" και εν συνεχεία έδωσε τον λόγο στους δημιουργούς των έργων. Κατώπιν ο Karel αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και στον σκοπό της έκθεσης τους και απάντησε με προθυμία στις ερωτήσεις δημοσιογράφων.



Ο ίδιος ο καλλιτέχνης μεταξύ άλλων, ανέφερε πως στην χώρα του την Τσεχία υπάρχει μέριμνα για τα αδέσποτα σκυλιά. Πως τους παρέχουν ειδικούς χώρους μέχρι να βρεθεί κάποιος φιλόζωος και να τα υιοθετήσει. Επίσης, πως επέλεξαν να κάνουν μια ζωγραφική έκθεση αποκλειστικά με σκυλιά γιατί τα αγαπάνε, αποτελούν συντροφιά γι' αυτούς, αλλά και γιατί θέλησαν μέσω της τέχνης τους να θίξουν το μείζων αυτό κοινωνικό θέμα που αφορά την θέση των σκυλιών στην κοινωνία.




Έπειτα από προτροπή του προέδρου της Στέγης, πήρε τον λόγο ο κ. Χάρης Κοντοσφύρης, αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας και αντιπρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην δυναμική συνεργασίας της σχολής με την Στέγη, καθώς και σε άλλα πολύ σημαντικά θέματα, όπως στο πρόγραμμα Erasmus που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στο ΤΕΕΤ Φλώρινας.


Στην έκθεση υπήρξε αρκετός κόσμος με έντονη την παρουσία μικρών παιδιών, φανερώνοντας την αγάπη τους για τα ζώα. Αχώριστοι σύντροφοι για τον άνθρωπο από τα πρώτα του βήματα, ευχαριστες αναμνήσεις των παιδικών χρόνων. Οι γονείς επέλέξαν να φέρουν τα παιδιά τους καθώς γνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η παρουσία ενός τέτοιου ζώου στην καθημερινότητα και στην φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών τους. Εξάλλου και οι δημιουργοί των έργων αναφέρθηκαν σε αυτή τους την σχέση με τα σκυλιά που τα θυμούνται να αποτελούν συντροφιά τους από τότε που βρίσκονταν σε μικρή ηλικία.





Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και σημαντικές προσωπικότητες του δημόσιου βίου όπως ο αντιδήμαρχος Αμυνταίου Γιάννης Νάτσης και η ειδικός συνεργάτης Δημάρχου Αμυνταίου κ. Αρετή Κοσμοπούλου. Επίσης, έδωσε το παρόν η πρόεδρος του φιλοζωϊκού συλλόγου Αμυνταίου "η Αγκαλιά", κ. Αλεξάνδρα Κατσιώρα. Το κοινωνικό γεγονός καλύφθηκε από δημοσιογράφους του amyntiotis blogspot. 



Ήταν μια υπέροχη βραδιά με εικαστικα έργα, κοινωνικούς προβληματισμούς, αλλά και απλές καθημερινές χαρές. Τόσο το κέρασμα ποιοτικού κρασιού, προσφορά του Invino, όσο και τα κουλουράκια με την μορφή σκύλου από την κ. Νίκη και τα υπέροχα πολύχρωμα λουλούδια "σκυλάκια" από την κ. Αναστασία, από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ήλθαν να προσθέσουν κάτι ακόμα σε αυτή την εκδήλωση. Ζεστασία, και αγάπη δοσμένη με χιούμορ. Αποδέκτες και πάροχοι αγάπης οι επισκέπτες της έκθεσης με το ζεστό τους χαμόγελο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου