Τρίτη 17 Απριλίου 2018

BODY AND CITIZENSHIP
Συμμετοχική Performance υπό την αιγίδα του G.A.P. [Gathering Around Performance] / C.A.S.A.με την στήριξη της Α.Σ.Κ.Τ., Facilitator: Francesco Kiais  και Co-facilitator: James Σύμπουρας.


Η συμμετοχή της επί πτυχίο φοιτήτριας του 10ου εξαμήνου Ζούρου Μαρίας,  στην δράση αυτή που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος την Τρίτη 27 Μαρτίου επήλθε από επιλογή ολιγάριθμης ομάδας καλλιτεχνών με εύρος δυνατοτήτων και κύριο παρονομαστή  την αγάπη για την Performance art και το αξιόλογο βιογραφικό. 
Έτσι, μέσω ενός πενθήμερου workshop γεμάτο πειραματισμούς και ασκήσεις προέκυψε η παρακάτω δράση. 


Όπως αναφέρει το G.A.P. [Gathering Around Performance] / C.A.S.A. για την επεξήγηση της όλης δράσης: 

Μια συλλογική επιτελεστική (performative) παρέμβαση στον δημόσιο χώρο που προκύπτει από ένα
συμμετοχικό εργαστήριο.Μέσα από τις δράσεις των συμμετεχόντων, το σημείο της Πλατείας Συντάγματος, ένας τόπος που σημαδεύει
την δημόσια πολιτικής ζωής της πόλης, αντιμετωπίζεται ως ένας χώρος που βιώνεται και επιτελείται, μέσα από να μα αντιθέσεων και ποιητικών συσχετισμών, μέσα από ατομικές και ομαδικές δράσεις.
Οι δράσεις προκύπτουν από το εργαστήριο με τον ίδιο τίτλο που πραγματοποιήθηκε στους χώρους που πραχώρησε ευγενικά η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Υπό την γενική έννοια BODY AND CITIZENSHIP ερευνάται από τους συμμετέχοντες εικαστικούς η σχέση σώματος
– βιώματος με τον δημόσιο χώρο, σε συλλογικό και ιδιωτικό επίπεδο, δίνοντας τη δυνατότητα, μέσω της
ποιητικής χειρονομίας, να δοθεί μια μορφή και μια παρουσία στη συλλογική μνήμη, ιδίως σε σχέση με τα τελευταία χρόνια:Μια διαδικασία ποιητικής επεξεργασίας αυτών των εμπειριών μέσα από μια συν –
δημιουργική διαδικασίας, αντιστρέφοντας την προοπτική, από τη θέση του θεατή σε εκείνη του πρωταγωνιστή και του άμεσου διερμηνέα.

Συμμετέχουν:

GRAAM
Μαρία Ζούρου
Αθηνά Κανελλοπούλου
Ελίζα Κρικώνη
Ελευθερία Πανούση
Άννα Παπαθανασίου
Μαριάννα Στεφανίτση
Ερασμία Τσίπρα
James Σύμπουρας (co-facilitator)
Francesco Kiais (facilitator)


Link: http://c-a-s-athens.squarespace.com/newsroom/

Πιο συγκεκριμένα για τη δράση της Μαρίας Ζούρου. 
Λίγα Λόγια για τη Δράση.

Η δράση αναφέρεται στον θρήνο και το πένθος. Εμπνευσμένη από δύο γεγονότα,την αυτοκτονία του συνταξιούχου στο δέντρο απέναντι από τη βουλή στη πλατεία Συντάγματος και την αρχαία Ελληνική παράδοση με βάση τον θρήνο. Κύριο υλικό το σιτάρι, στοιχείο της Γης, του Άδη, στοιχείο στα κόλλυβα των κηδειών και το ψωμί που προέρχεται από αυτό. Ας θυμηθούμε φράσεις που έχουν ακουστεί στη πλατεία αυτή όπως "ψωμί,παιδεία, ελευθερία". Συνδυάζοντας έτσι τα στοιχεία αυτά και τη μνήμη του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του, πραγματοποιήθηκε μια δράση στο ίδιο δέντρο με υλικά το χώμα της Γης, το ψωμί και το αλεύρι. 
Φωτογραφικό υλικό από την Fili Olsefski

Ζούρου Μαρία
10ο Εξάμηνο Σπουδών.
Τρίτο Εργαστήριο Ζωγραφικής.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου