Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Όταν τα νερά του Σακουλέβα συνάντησαν τα νερά από τούς Καταρράκτες της Έδεσσας, της Κατερίνας Καρούλια





Την Τετάρτη 18 Απριλίου, στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μαθητών του 2ου Γενικού Λυκείου Έδεσσας  και των καθηγητών Ελένης Στογιάννου, Απόστολου Τιντινίδη, της διευθύντριας Πελαγίας Λιάνδη και της υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων Κατερίνας Βάσιου, στην Παιδαγωγική Σχολή και στην Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας. Αφορμή η επιθυμία μιας ομάδας μαθητών του άνω Λυκείου και των συνοδών εκπαιδευτικών να ξεναγηθούν στο τμήμα Δημιουργικής Γραφής της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, καθώς και στη σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας τμήμα ΤΕΕΤ. Όμορφη μέρα, κερδισμένη! Όλοι κερδίσαμε εμπειρίες, στιγμές και φίλους.

Τα παιδιά που επισκέφθηκαν την πόλη της Φλώρινας από  την όμορη πόλη της Έδεσσας, ανήκουν στην ομάδα MathArt. Η ομάδα δημιουργήθηκε από την μαθηματικό Ελένη Στογιάννου πρόσφατα, με 35 μέλη μαθητών αρχικά. Σκοπός της ομάδας είναι η επιθυμία σύζευξης των Μαθηματικών με την Τέχνη των Εικαστικών. Τα Μαθηματικά όπως και η Τέχνη βελτιώνουν και προάγουν την ζωή όλων μας. Καθώς μελετούμε κινήματα στην Ιστορία Τέχνης και το έργο καλλιτεχνών βλέπουμε ότι πολλοί είναι αυτοί που ανακαλύπτουν, δημιουργούν ή αξιολογούν μονοπάτια σύζευξης της Τέχνης με τα Μαθηματικά. Η βαθιά επιθυμία της εκπαιδευτικού να προσεγγίσουν οι μαθητές τα μαθηματικά με άλλο τρόπο και σε άλλο τόπο, πέρα από το πρόγραμμα σπουδών, οδήγησε αφενός τους μαθητές, να γνωρίσουν και να μελετήσουν το έργο καλλιτεχνών που εφάρμοσαν κανόνες μαθηματικών στην τέχνη τους, όπως  Escher, Vasarely, Mondrean, Kandisky, Malevitch και άλλων και αφετέρου να επισκεφτούν τις άνω σχολές της Φλώρινας.


Ο  Επίκουρος Καθηγητής Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και η φιλόλογος Άννα Βακάλη, μέλος Ε.ΔΙ.Π Δημιουργικής Γραφής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του ιδίου Πανεπιστημίου υποδέχθηκαν αρχικά και καλωσόρισαν τους επισκέπτες. Στη συνέχεια μέσα από μία σύντομη εισήγηση έγινε προσπάθεια οι μαθητές να εξοικειωθούν με το γνωστικό αντικείμενο της Δημιουργικής Γραφής και να γνωρίσουν τις σύγχρονες τάσεις Λογοτεχνίας  και Ποίησης.

Η εικαστικός Κατερίνα Καρούλια, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα ΤΕΕΤ και Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Δημιουργικής Γραφής του ιδίου Πανεπιστημίου ανέλαβε να ξεναγήσει τους επισκέπτες στους χώρους των δύο Σχολών στην Φλώρινα. Η ξενάγηση ξεκίνησε από το χώρο του Τυπογραφείου όπου οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να συμμετέχουν βιωματικά στο εργαστήρι  και να λάβουν τυπωμένα αναμνηστικά από τον υπεύθυνο του Τυπογραφείου Γρηγόρη Αλεξίου. Ακολούθως επισκέφτηκαν τον χώρο του 3ου εργαστηρίου της σχολής Καλών Τεχνών. Η εικαστικός έκανε μια σύντομη εισήγηση για την ιστορία της Φλώρινας, την αγάπη των κατοίκων της για τα Εικαστικά και  την ίδρυση και δράση της Σχολής. Στην συνέχεια  παρουσίασε το έργο  των φοιτητών του εργαστηρίου και τα παιδιά αναγνώρισαν με συγκίνηση το έργο του εκλιπόντα συντοπίτη τους, αποφοίτου Διαμαντή Τσαντίδη.



Στην αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος της Σχολής Καλών Τεχνών παρακολούθησαν ολιγόλεπτο μάθημα του Φλωρινιώτη εικαστικού και συγγραφέα Θωμά Ζωγράφου, ενώ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χάρης Κοντοσφύρης σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τους μαθητές σε δρόμους κατανόησης της ίδιας της ζωής και του αισθητού κόσμου μέσω των Εικαστικών και των Εφαρμοσμένων Τεχνών έδειξε Πτυχιακές εργασίες αποφοίτων της Σχολής. 


Ο Τάσος Πρωτοψάλτου που διδάσκει σκηνοθεσία και ενδυματολογία στην Σχολή πραγματοποίησε μια σύντομη ξενάγηση στο εργαστήριο του, η Ολίβια Κυριακοπούλου υπεύθυνη του εργαστηρίου κοσμήματος υποδέχτηκε τους μαθητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ενώ ο γλύπτης Φίλιππος Καλαμάρας, υπεύθυνος του εργαστηρίου Τρισδιάστατων Εφαρμογών μίλησε για την Τέχνη της Διακοσμητικής.
Τα εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής και εφαρμοσμένων τεχνών της Σχολής πολλά. Ελάχιστος όμως ο χρόνος των επισκεπτών που ενθουσιασμένοι υποσχέθηκαν συνέχεια σε αυτή την πρώτη επίσκεψη που ενεργοποίησε  αμφότερους και έθεσε θεμέλια για μελλοντική συνεργασία των Σχολών. Πάνω από ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ στις όχθες του Σακουλέβα, οι εμπλεκόμενοι ομολόγησαν,  ικανοποιημένοι από την φιλοξενία, ότι η ημέρα κερδήθηκε.
































 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου