Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Αγάπη Μαντζιώρη. Εγκαίνια της ζωγραφικής έκθεσης ΠεριΠΛΑΝΗσεις στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Αμυνταίου. Κοινωνικό γεγονός



Η έκθεση ζωγραφικής “Περιπλανησεις” εγκαινιάστηκε στις 29 Μαρτίου του 2018 στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Αμυνταίου και αποτελεί συνέχεια της ομώνυμης έκθεσης που πραγματώθηκε στην Αθήνα στον πολυχώρο Books Plus τον Οκτώβριο του 2017. Η συγκεκριμένη έκθεση διαδέχθηκε την ποιητική βραδιά με θέμα το “Ταξίδι” και μέρος των ζωγραφικών έργων της καλλιτέχνιδος, που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο "Bella Toumpa", στις 21 Μαρτίου 2018 στον Άγιο Παντελεήμονα Αμύνταιου. 
  "Ξάφνιασμα της Είδησης"                              

Τόσο η βραδιά ποίησης, όσο και η έκθεση ζωγραφικής "Περι
πλανησεις", αποτελούν σύμπραξη του 3ργαστηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου, με την προοπτική κάθε μήνα να διοργανώνεται στο Αμύνταιο μια έκθεση ζωγραφικής φοιτητών της σχολής, στις εγκαταστάσεις της Στέγης.

Η δημιουργός των έργων στα εγκαίνια της έκθεσης της, απήγγειλε αποσπάσματα ποιημάτων από  την βραδιά ποίησης, προκειμένου να δώσει την σκυτάλη της έκφρασης στη ζωγραφική της έκθεση και να ισχυροποιήσει έτσι ακόμα περισσότερο την στενή σχέση μεταξύ της ζωγραφικής και της ποίησης. Επίσης, να δείξει την δυναμική της συνεργασίας. Κοινό σημείο αναφοράς, το ταξίδι, η περιπλάνηση, τόσο η διανοητική, όσο και η κυριολεκτική. Η λέξη περιπλάνηση εμπεριέχει την πλάνη που σκοπίμως η καλλιτέχνις την τονίζει. Αναφέρεται έτσι στο ενδεχόμενο πλάνης στην πορεία περιπλάνησης. Ωστόσο το πρόσημο είναι θετικό. Η πλάνη οδηγεί το άτομο σε γόνιμο αναστοχασμό μέσω της αναθεώρησης προσώπων και καταστάσεων. Συντελεί έτσι στην κατανόηση του άλλου και στην αυτογνωσία.
Η ίδια θεωρεί ως απαραίτητη συνθήκη την επικοινωνία μεταξύ δύο ατόμων την δεδομένη στιγμή για την ανεμπόδιστη και ολοκληρωτική πρόσληψη των μηνυμάτων. Ωστόσο πάντα υπάρχει στο χώρο, η αίσθηση και ενός άλλου προσώπου, που μπορεί να αποτελεί ανάμνηση, ή να υφίσταται χωρίς ωστόσο να παίζει καθοριστικό ρόλο στην αλληλεπίδραση των δύο. Έτσι η καλλιτέχνις δημιουργεί διακριτές δυαδικές μορφές ως στιγμιότυπο της καθημερινότητας, που αποτελούν τους πρωταγωνιστές των έργων της, αλλά και κάποιες άυλες, ασαφείς, αινιγματικές φιγούρες. 

"Συντροφιά"
Επίσης, θεωρεί σημαντική την παρουσία των ζώων για τον άνθρωπο. 
Η συντροφικότητα αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό της μεταξύ τους σχέσης. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα στοιχεία. Έτσι σε κάποια έργα της παρατηρούνται ζώα να παίρνουν την θέση του ανθρώπου ως δευτερη αλληλεπιδραστική ύπαρξη. Ακόμα, θέλοντας να περάσει κάποια μηνύματα συχνά χρησιμοποιεί συμβολισμούς. 
Σε προγενέστερα έργα της εκφράζει αυτή της την πρόθεση μέσω μιας ακατανόητης λάμψης μεταξύ των μορφών, ενώ  σε   μεταγενέστερα  οι συμβολισμοί έχουν ακόμα πιο υπαινικτικό χαρακτήρα, με την λάμψη να υφίσταται με πιο διακριτικό τρόπο. Στη ζωγραφική της έκθεση  "Περιπλανησεις" συμπεριλαμβάνονται παλιότερα ζωγραφικά έργα, αλλά και πολύ πρόσφατα, που όλα μαζί αποτελούν θεματική και συνθετική ενότητα.
Για τα εγκαίνια της έκθεσης αναχώρησε πούλμαν από την πόλη της Φλώρινας, όπου μετέφερε ομάδα φοιτητών της Καλών Τεχνών στον εκθεσιακό χώρο. 

Μικρός επισκέπτης
"Δεσμοί ζωής"

                                                        Στα γραφεία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών υποδέχθηκε τους παρευρισκόμενους ο πρόεδρος του συγκεκριμένου φορέα κ. Βασίλης Παπακυριακού, όπου υπήρξε και ο εισηγητής της έκθεσης. Εν συνεχεία η Μαντζιώρη πήρε το λόγο και αφού ευχαρίστησε τόσο το πλήθος 




Στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών υποδέχθηκε τους παρευρισκόμενους ο πρόεδρος του συγκεκριμένου φορέα κ. Βασίλης Παπακυριακού, όπου απηύθηνε χαιρετισμό. Εν συνεχεία η Μαντζιώρη πήρε το λόγο και αφού ευχαρίστησε τόσο τον κόσμο που παρευρέθηκε, όσο την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τους Φλώρους Εικαστικούς, τον εικαστικό  κ. Χάρη Κοντοσφύρη και τον κ. Γεωργόπουλο από το ταξιδιωτικό γραφείο Florina Travel, προέβη στην απαγγελία των ποιημάτων. Έπειτα αναφέρθηκε εν συντομία στη θεματική της έκθεσης της, στην συνθετική  ενότητα των έργων της και ξενάγησε τους επισκέπτες στο χώρο. Το ενδιαφέρον του κοινού υπήρξε αμείωτο, όπου συμμετείχε ενεργά με σχόλια και δικές του ερμηνείες αναφορικά με τα έργα.



                                                            "Γαλήνη"
Ήταν μια συγκινητική βραδιά όπου άνθρωποι διαφόρων ηλικιών περιπλανήθηκε στον εκθεσιακό χώρο, αναπτύσσοντας δημιουργικό “διάλογο” με τους ήρωες των ζωγραφικών έργων και με την καλλιτέχνιδα. Εργαζόμενοι που ξέκλεψαν λίγο χρόνο από την δουλειά τους, φοιτητές λίγο πριν το πτυχίο με υπερβολικό φόρτο εργασίας, ταξιδιώτες που επέστρεφαν στον τόπο τους για το Πάσχα και σταμάτησαν για ένα λεπτό να δουν την έκθεση. Άνθρωποι που με την δύναμη της θέλησης κάλυψαν τις όποιες αποστάσεις.
Αποστάσεις γεωγραφικές, με την έννοια ανειλημμένων υποχρεώσεων, αλλά και της ανασταλτικής έξης λόγω της καθιερωμένης καθημερινότητας. Η μια στιγμή των όσων έκαναν αυτή την υπέρβαση να εξαλείψουν τις αποστάσεις, αναγνωρίστηκε από την δημιουργό ως πολύτιμη, αναντικατάστατη στιγμή, που της δίνει δύναμη να συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερο πάθος την δημιουργική της πορεία.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΜΑΝΤΖΙΩΡΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ»
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 6.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 29/3 ΕΩΣ 29/4.
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Τετάρτη: 19:00-21:00, Παρασκευή 19:00-21:00, Κυριακή (εκτός του Πάσχα) 11:00-13:00
Υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης σχολείων σε διαφορετικές ώρες, κατόπιν ραντεβού.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΜΑΝΤΖΙΩΡΗ, ΤΗΛ. 6932493608. EMAIL: agapimantzi@gmail.com
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ : papvas21@yahoo.gr
Δείκτες: 50 άτομα επισκέπτες εγκαινίων 
Επικοινωνία: Αφίσα- Δελτίο τύπου - Τεκμηρίωση 
Τεκμηρίωση εδώ
Δημοσιεύσεις: εδώ
Συνέντευξη: εδώ

Ευχαριστίες εκφράζονται για την υποστήριξη τους στην Florinatravel και  In Vino Estate







                                      Συνέντευξη της Αγάπης Μαντζιώρη στον Στέργιο Τζέλη




























                   Αγάπη Μαντζιώρη με Karel Nos και Monica Chovancova (Erasmus απο Τσεχία)


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου