Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

"Λίγο γάλα και μια υπόσχεση" της Κατερίνας Καρούλια




Με αφόρμηση τα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ» της Μαρίας Κουλούρη, εκδόσεις Μελάνι.

Τα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ είναι ένα  ποιητικό αφήγημα αφιερωμένο στους ανατόμους όπως γράφει η ίδια η ποιήτρια. Στους ανατόμους της ζωής που τέμνουν το σώμα να βρουν το κρυμμένο νόημα. Στους ανατόμους που πασχίζουν να ανασυντάξουν τον κόσμο. Στους ανατόμους που στέκονται με ευλάβεια μπροστά στους κουρασμένους της ζωής.

Ένα δημοσίευμα για τις ανάγκες, τις δυσκολίες αλλά και τις συνθήκες που μικρά παιδιά, συχνά ασυνόδευτα, αναγκάζονται να διανύσουν ερήμους και δάση προκειμένου να επιβιώσουν από τον πόλεμο της Συρίας που διαδραματίζεται εδώ και επτά χρόνια, στάθηκε η αιτία και η αφορμή να γεννηθεί αυτή η μικρή αλλά γόνιμη ποιητική σύνθεση. 











Η επιθυμία της συγγραφέας να κοινωνήσει ότι την ευαισθητοποίησε, ήταν η δύναμη που την ώθησε να διανύσει  610 χιλιόμετρα περίπου, όσα είναι η απόσταση της Αθήνας, τόπου διαβίωσης της, με την Φλώρινα, για να ζητήσει συνεργασία από νέους καλλιτέχνες της Σχολής Καλών Τεχνών της πόλης.

Τον Δεκέμβρη του 2017 σε ένα πενταήμερο workshop έντεκα νέοι καλλιτέχνες από την ομάδα  ΦΛΩΡΟΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ του 3ργαστηρίου ζωγραφικής με συντονιστή τοn Χάρη Κοντοσφύρη συνεργάστηκαν γόνιμα  για να χαράξουν μονοπάτια κοινής πορείας της Ποίησης με τα Εικαστικά. Στον 21ο αιώνα που ο άνθρωπος βιώνει μια γενικευμένη κρίση αξιών, οι πιθανές βελτιώσεις συνοδοιπορίας ή σύμπραξης καλλιτεχνών και κοινού αφού η Τέχνη είναι κατ’ εξοχήν κοινωνικό και πνευματικό αγαθό, μπορούν να αποδώσουν; Ποια είναι η ευθύνη και η θέση του σύγχρονου καλλιτέχνη;  Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που η συνεργατική ομάδα των Φλώρων Εικαστικών με τους Αδάμ Στέργιο, Αντωνακάκη Σοφία, Ζαβιτσάνου Σπυριδούλα, Θεοδωρέσκου Καλυψώ, Θεοφίλου Μαρί, Καλομενίδου Χριστίνα, Καμπουρίδου Άννα, Καρούλια Κατερίνα, Μαντζιώρη Αγάπη, Μοναχού Όλγα, Μπαρκαλή Ηλίας, Φλέγγα Αντωνία και συντονιστή τον Χάρη Κοντοσφύρη κλήθηκε να απαντήσει και να πράξει. Η ανεξαρτησία του καλλιτέχνη από τους παραδοσιακούς κανόνες δημιουργίας έργου, οδήγησε την ποιήτρια Μαρία Κουλούρη να συμπράξει με την άνω ομάδα. Αν η ποίηση είναι η ανάληψη ευθύνης διάσωσης της γλώσσας, η ζωγραφική θα είναι ο αναστοχασμός στο οπτικό φαινόμενο.

Με παρότρυνση της ποιήτριας οι καλλιτέχνες του εργαστηρίου ανακάλυψαν με χαρά ότι, η δομή του ποιητικού αφηγήματος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ επιτρέπει και έλκει όποιον καλλιτέχνη θέλει να πειραματιστεί με τους στίχους αυτού του αφηγήματος, να ανασυνθέσει στίχους από το τέλος προς την αρχή, ενδιάμεσα, αντίστροφα αλλά και με τυχαία σειρά, χωρίς να χαθεί το νόημα. Κάθε φορά γίνεσαι δημιουργός ενός καινούργιου ποιήματος. Ακόμα μπορείς αποσπασματικά να πάρεις τυχαία λέξεις και να παράγεις καινούργιο νόημα, όπως φανερώνει και  η δική μου προσπάθεια σύμπραξης στο workshop:

Θεοί δεν ήξεραν
Αν οι πόρτες των παιδιών
Σβήνουν τις λάσπες από κόκαλα
Με εγώ.



Ακολούθως παραθέτω αποσπάσματα  από το βιβλίο «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ» της ποιήτριας Μαρίας Κουλούρη.

Μέσα σε αυτό το δωμάτιο
Κοιμούνται μικρές σχισμές,
Φλύαροι σοβάδες εκλιπαρώντας
Λίγο γάλα και μια υπόσχεση
Ένα φιλί στην πλάτη
Καθώς χαράζει ο δρόμος της αναχώρησης
Και εσείς αφήνετε τα ρούχα σας
Ανάμεσα στο τσιμέντο και τα χνώτα
Χωρίς απόφαση για τη θέση
Εντός του τοίχου
 Ή έξω από τη ζωή………….

Έτσι που ξέχασα να τραυλίζω
Άρχισε η μνήμη τα οράματα
Διαδρομές σε ρήγματα και τάφρους
Μεσοτοιχίες από κόκαλα
Και βρέφη που έκλαψαν λίγο
Γιατί δεν ήξεραν αν η ταφή
Γι’ αυτά ήταν παιγνίδι
Ή τρόπος να υπάρχουν.




Οι καλλιτέχνες είχαν τον χρόνο να πάρουν ερεθίσματα και να συνομιλήσουν με το έργο της ποιήτριας, με ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις, τρισδιάστατες κατασκευές  και να παρουσιάσουν τα έργα τους, κατ’ αρχάς, το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 στο φιλότεχνο κοινό της Θεσσαλονίκης, στο μαγικό πατάρι του μυστηριακού χώρου  Μπενσουσάν Χαν, Εδέσσης 6, με χορηγό της εκδήλωσης το οινοποιείο IN VINO ESTATE Αγίου Παντελεήμονα Αμυνταίου και ακολούθως την  Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στο κοινό της Φλώρινας, στο αγαπημένο παραδοσιακό καφενείο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Διεθνές». Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από την ιστορικό Σοφία Ηλιάδη Τάχου, ενώ η ανάγνωση των ποιημάτων έγινε από τους καλλιτέχνες Μίνα Δεμερούτη, Ηλία Μπαρκαλή και Πέτρο Σκυθιώτη με συντονισμό της Σοφίας Αντωνακάκη και Όλγας Μοναχού. Η εκδήλωση στην Φλώρινα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας. Και στις δύο παρουσιάσεις ακολούθησε συνομιλία των συμμετεχόντων, με το κοινό. Θα ακολουθήσει κοινή παρουσίαση της ποιήτριας με την εικαστική ομάδα στην Αθήνα.


Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο της Αντωνακάκη Σοφίας για την  παρουσίαση στο πατάρι του Μπενσουσάν Χαν                                                         
 https://www.youtube.com/watch?v=PGyr4MtxzO0&feature=youtu.be
  

     
        από την παρουσίαση στο πατάρι του Μπενσουσάν Χαν, Εδέσσης 6 Θεσσαλονίκη


















από την παρουσίαση στο καφενείο "Διεθνές" στην Φλώρινα




















      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου