Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΛΕΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ και «Η πρακτική στα όρια» στην ΗΧΩ των δημοπρασιών





ΛΕΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
«Η πρακτική στα όρια»




Η αξία της τέχνης έγκειται στο γεγονός ότι έχει μια δύναμη να παράγει νέους τρόπους ή να μετατρέπει τους τρόπους που βλέπουμε, σκεφτόμαστε, δρούμε και αισθανόμαστε. Η τέχνη που παρουσιάστηκε τις τελευταίες δεκαετίες κινείται συνήθως σε οριακές καταστάσεις. Τα όρια που αφορούν στους ρόλους του κοινού, της πρακτικής και του καλλιτέχνη μετατρέπονται και διευρύνονται. Ενώ τα ερευνητικά πεδία διασταυρώνονται με αποτέλεσμα πρακτικές που δεν αφορούν στην τέχνη, να εντάσσονται στο πεδίο της. Έτσι η πρακτική διευρύνεται πέρα από τις παραδοσιακές μορφές τέχνης. Παρόλα αυτά η παραδοσιακή μορφή της ζωγραφικής συνεχίζει να έχει μια κυρίαρχη θέση στην σύγχρονη τέχνη όπου μπορούν να τίθενται ερωτήματα για το ρόλο του καλλιτέχνη στην σύγχρονη εποχή που η εικόνα παίζει κυρίαρχο ρόλο. Μέσα από την αέναη επαναχρησιμοποίηση μορφών και εικόνων ο ρόλος τους αναδεικνύεται ταυτόχρονα με τις κριτικές και τις δημιουργικές διαστάσεις, ως αποτέλεσμα της έρευνας στις εικόνες. Έτσι νέοι τρόποι ερμηνείας των εικόνων εμφανίζονται. Το έργο μου αφορά στην επαναχρησιμοποίηση εικόνων από τον ευρύτερο οπτικό πολιτισμό. Τα έργα που παράγονται παρουσιάζουν μια μίξη εννοιολογικών επιστημονικών εικόνων με αναπαραστατικές επιστημονικές εικόνες. Αναρωτιέμαι, εν τέλει, ποια είναι τα όρια της ζωγραφικής ως πρακτικής στο σύγχρονο κόσμο.






Η Μαρία Λέτσιου γεννήθηκε στην Βέροια το 1972, ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Έχει ολοκληρώσει διδακτορικό στην διδακτική της τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών το 2010 (υποτροφία του ΙΚΥ). Έχει συμμετέχει σε πληθώρα συνεδρίων με παρουσιάσεις και workshops στο εξωτερικό και την Ελλάδα ενώ το 2012 παρουσίασε εργασία ως κύρια ομιλήτρια στην Facultad de Artes Visuales of the Universidad Autόnoma de Nuevo Leόn, Mexico. Συνεργάζεται με εξέχοντες ερευνητές από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα για την Καλλιτεχνική Αγωγή. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως τις παιδαγωγικές δυνατότητες της σύγχρονης τέχνης. Έχει δημοσιεύσεις σε αυτό το πεδίο καθώς και δύο συμβολές σε συλλογικούς τόμους στο εξωτερικό (Ισπανία, Πορτογαλία). Έχει διδάξει στο Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών (2006- 2010) και στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και εκπαίδευσης του ΑΠΘ (2010 - 2012) . Το εικαστικό της έργο παρουσιάστηκε σε δύο μπιενάλε (Luleό Art Biennial, LAB11, Σουηδία 2011, Biennale νέων καλλιτεχνών της Ευρώπης στην Ρώμη, 1999).
Ατομικές εκθέσεις
1. Ιανουάριος 2011: «Παιχνίδια απείρου», Αστρολάβος Art Galleries, Αθήνα.
2. Σεπτέμβριος 2004: «Παιχνίδι», Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
3. Αύγουστος 2004: «Παιχνίδι», Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου, Σύρος.
4. Φεβρουάριος 1996: «Χώρος / Χορός», Γκαλερί «Τεχνοχώρος Αλέξανδρος», Βέροια.
Συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις (επιλογή)
- Μάιος 2014, LUBOMIROV-EASTON A5, Art Athina, Αθήνα.
- Μάιος 2013, “Frames of Mind”. Artis Causa gallery, Θεσσαλονίκη.
- Φεβρουάριος 2013, «Αέναες συμπτώσεις», Booze Cooperativa, Αθήνα.
- Δεκέμβριος 2011: Ομαδική έκθεση “In Art”, Gallery Ζήνα Αθανασιάδη, Θεσσαλονίκη.
-Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2010: Σύγχρονοι καλλιτέχνες, Mykonos - Rocabella Art Hotel & Spa, Μύκονος, διοργάνωση Gallery Kourd.
-Ιούλιος - Αύγουστος 2010: «Εικαστικό Καλοκαίρι», Ομαδική έκθεση σύγχρονων εικαστικών, Πόρος, Κτίριο Συγγρού, διοργάνωση Gallery Kourd και Δήμος Πόρου.
- Δεκέμβριος 2009, Cheapart, Αθήνα.
- Οκτώβριος 2007: Gallery Artower, Αθήνα.
- Σεπτέμβριος 2007: «Τα καμένα», Ορίζοντας, Αθήνα.
- Μάιος 2007: Gallery Παπατζίκου, Βέροια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου