Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Τα «μαγικά μανιτάρια» και η επίδραση τους στην ψυχολογία

Δύο νέες έρευνες, από τους επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, δίνουν μία καλύτερη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο τα «μαγικά μανιτάρια» επιδρούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Οι επιστήμονες επικέντρωσαν τις μελέτες τους στη επίπτωση που έχει στον εγκέφαλο η ψιλοκυβίνη, η βασική δραστική ουσία στα ψυχεδελικά μανιτάρια.



Οι ερευνητές κατέγραψαν τις περιοχές του εγκεφάλου, που μετά τη χρήση αναστέλλεται η δραστηριότητά τους, ενώ παράλληλα παρατήρησαν πως η ψιλοκυβίνη, που επιδρά στους εγκεφαλικούς υποδοχείς της σεροτονίνης, βοηθά τους ανθρώπους να βιώνουν πιο έντονα τις μνήμες τους και την αναβίωση περασμένων συναισθημάτων. Η εν λόγω παρατήρηση θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στο πλαίσιο μιας ψυχοθεραπείας.
Η πρώτη έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α. (PNAS) και η δεύτερη στο βρετανικό περιοδικό ψυχιατρικής «British Journal of Psychiatry». Επικεφαλής και των δύο ερευνών ήταν ο καθηγητής νευροψυχοφαρμακολογίας Ντέιβιντ Νατ και ο Ρόμπιν Κάρχαρτ-Χάρις του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου.
«Τα ευρήματα μας δείχνουν πως η ψιλοκυβίνη βοηθάει τους χρήστες στην αναβίωση προσωπικών αναμνήσεων και συναισθημάτων. Αυτό το αποτέλεσμα της έρευνάς μας πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, ωστόσο, μπορούμε να συμπεράνουμε πως αν χρησιμοποιηθεί σε ψυχοθεραπεία, η ψυλοκυβίνη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επαναφέρουν στην μνήμη τους θετικά γεγονότα της ζωής τους και να αντιστρέψουν την αρνητική ψυχολογία».
Στην πρώτη μελέτη, 30 υγιείς εθελοντές, που είχαν πάρει ψιλοκυβίνη, υποβλήθηκαν σε έλεγχο του εγκεφάλου τους με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI), η οποία έδειξε ότι η ψυχεδελική ουσία οδήγησε στην αισθητή μείωση της δραστηριότητας σε περιοχές-κλειδιά του εγκεφάλου, που έχουν πολλαπλές συνδέσεις με άλλες περιοχές.
Η δεύτερη μελέτη διαπίστωσε ότι η ψιλοκυβίνη βελτίωσε σημαντικά τη δυνατότητα των δέκα εθελοντών να ανακαλούν τις προσωπικές αναμνήσεις τους, ιδίως αυτές με ιδιαίτερο συναισθηματικό περιεχόμενο.
Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου στις οποίες επιδρά η ψιλοκυβίνη παίζουν ρόλο στη συνείδηση και στην επίγνωση του εαυτού. Μάλιστα, δύο εβδομάδες μετά το πείραμα και αφού η επήρεια της ουσίας είχε περάσει, οι περισσότεροι εθελοντές ανέφεραν βελτιωμένη ψυχική και συναισθηματική κατάσταση.

2 σχόλια: