Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Ανοιχτό καλεσμα για την εκδήλωση "Βία και Ανεκτικότητα" και την εικαστική έκθεση "ΘΕΛΩ να δεχτώ" του Υπουργείου Πολιτισμού.





Eduardo Chilida







Ανοιχτό κάλεσμα για τα δρώμενα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς αφιερωμένα στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα», με έμφαση στο μεταναστευτικό, το βίαιο αυτό φαινόμενο που έχει κυριαρχήσει στην εποχή μας. Η θέληση για έναν νέο κόσμο υποστηρίζεται από την επιθυμία της συνύπαρξης: ΘΕΛΩ να δεχτώ!
Μπορούν να συμμετέχουν προπτυχιακοί νέοι καλλιτέχνες και απόφοιτοι της Σχολής καλών τεχνών Φλώρινας / Τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών και της Σχολής καλών τεχνών Ιωαννίνων / Τμήμα πλαστικών τεχνών και επιστημών της τέχνης
Η έκθεση "ΘΕΛΩ να δεχτώ"

Με την εικαστική μας παρουσίαση θα μας δοθεί η  αφορμή να εξετασθεί και να παρουσιαστεί κάτω από ένα διαδραστικό με το κοινό πρίσμα ο ρόλος της έννοιας της δεκτικότητας ως καθοριστικού παράγοντα του πολιτικού, του πολιτισμικού  και κοινωνικού μας γίγνεσθαι. Η ανεκτικότητα ως αντανάκλαση και ιδεώδες της δημοκρατικής κοινωνίας και η βία ως αχαλίνωτη συνθήκη σε αυτό το ιδανικό κοινωνικό μοτίβο υπογραμμίζεται και εξισορρόπηται από την Δεκτικότητα.
Ο Eduardo Chilida για να κτίσει το μνημείο στην ανεκτικότητα "βίασε" το φυσικό περιβάλλον εντάσσοντας τον ανθρώπινο νου στην βίαια απεραντοσύνη του χώρου αλλά και ενσωματώνοντας τον με τον χώρο που ο ίδιος εκτίθεται.

Οι εικαστικές παρεμβάσεις στα δρώμενα στο σταθμό του μετρό "Ακρόπολη" και στο Ίδρυμα Κακογιάννη  θα έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης καχυποψίας απέναντι στο διαφορετικό, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο πως η αυξανόμενη έλλειψη ανεκτικότητας αποτελεί ξεκάθαρο κίνδυνο στην επιθυμία ότι ΘΕΛΩ να βοηθήσω, να συμπαρασταθώ, να ησυχάσω,ΘΕΛΩ να δεχτώ!. Πρέπει να δοθεί ένα δυνατό μήνυμα κατά της  της έλλειψης ανεκτικότητας και της βίας που δημιουργείται εξαιτίας αυτής.


«Οι πρόσφυγες που δραπετεύουν από τη μισαλλοδοξία στην πατρίδα τους αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερη μισαλλοδοξία στις χώρες όπου επιζητούν προστασία»
κ. Γκουτέρες.

Για την εικαστική έκθεση "ΘΕΛΩ να δεχτώ" που θα γίνει στο τελος Σεπτεμβρίου 2016 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο Αττικό μετρό, Στάση "Ακρόπολη" καλούνται καλλιτέχνες να παρουσιάσουν  εικαστικές προτάσεις (ζωγραφική, γλυπτική, performance, sound art, εγκαταστάσεις) οι οποίες θα μπορούν να διαδράσουν με το κοινό αλλά  και δεν θα εμποδίζουν την διέλευση του στους χώρους εξασφαλίζοντας ασφαλή πρόσβαση και έξοδο από το χώρο του μετρό Ακρόπολης. Στο διάζωμα του ιδρύματος Κακογιάννη τα προτεινόμενα έργα θα εκθέτουν με βάση την φύση του χώρου. Δεν αποκλείεται η προβολική διαμεσολάβηση των έργων ασχέτως κατασκευή τους. Η επιμελητική ομάδα δεν αποκλείεται να προτείνει μια συσσωρευμένη και αλληλεπιδραστική σύνθεση των έργων.


Θα γίνει επιλογή των έργων από την διοργάνωση με κριτήριο την ένταξη των έργων στο χώρο κρατώντας τους όρους ασφάλειας και λειτουργίας των χώρων.

Επικοινωνία / πληροφορίες: Χαρης Κοντοσφύρης Kondosphyrisharris@gmail.com / 6974066236
Όσοι ενδιαφέρονται καλούνται να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα συμμετοχής .

Deadline 2 Σεπτέμβρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου