Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Κείμενο Περίληψης Πτυχιακής Εργασίας : Η Επούλωση ενός Τραύματος ! (2019)

 Η πτυχιακή μου εργασία παντρεύει το φαντασιακό με το πραγματικό, δηλώνοντας παράλληλα πως η θετική σκέψη, η θέληση και η φαντασία μας μπορούν να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς αυτοϊασης του οργανισμού μας. Στην εργασία οι δικοί μου προσωπικοί ήρωες, παρμένοι από τους κόσμους της φανταστικής λογοτεχνίας, των ταινιών και των κόμικς συμ-μάχονται με τους οργανικούς παράγοντες άμυνας και ανάπλασης του σώματός μας, με νικηφόρα κατάληξη. Γίνεται ένας συνδυασμός ιατρικού περιεχομένου και προσωπικών ενδιαφερόντων του φαντασιακού μου κόσμου ο οποίος πραγματοποιείται εικαστικά μέσω της ψηφιακής τέχνης. Σε μορφή video art περιγράφονται τα τρία στάδια επούλωσης ενός τραύματος (φλεγμονή, αναδημιουργία, επιθηλιοποίηση) όπου οι ήρωές μου αγωνίζονται στο πλευρό των μηχανισμών αυτοϊασης (αιμοπετάλια, λευκά αιμοσφαίρια, φαγοκύτταρα, κολλαγόνα). 

Το τμήμα του ιατρικού περιεχομένου περιλαμβάνει στοιχεία του Medical ImagingΣε ένα 3D animation  απεικονίζονται οι ‘πρωταγωνιστές’ της άμυνας και ανάπλασης του σώματός  μας, που αγωνίζονται για την εξόντωση ενός εισβολέα-απειλή του οργανισμού, δημιουργώντας τα αντισώματα για την ανάρρωση και την τελική αποθεραπεία του. Η απεικόνιση των προσωπικών μου ηρώων, με ορισμένους από τους οποίους και εγώ ταυτίζομαι παρουσιάζεται σε Illustrations (ψηφιακή ζωγραφική). Οι ηρωικές αυτές μορφές προέρχονται κυρίως από τον φανταστικό κόσμο του συγγραφέα Τόλκιν (Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών), καθώς και από τον κόσμο των κόμικς (Spiderman) και των ταινιών (The Game of Thrones). Η αλληλεπίδραση των illustrations  με το Medical Imaging, όπου λειτουργούν ως συμμαχικά όντα οι μηχανισμοί άμυνας με τους ήρωές μου, ενδυναμώνει τόσο εμένα, όσο και , ελπίζω, πως θα ενδυναμώσει και θα εμψυχώσει και τον θεατή. 

Η παρουσίαση της εργασίας ενισχύεται εικαστικά με την ψηφιακή εκτύπωση σκηνών και ηρώων οι οποίοι εκτίθενται στον χώρο προβολής, πλαισιωμένες από κόκκινα υφάσματα και νήματα καθώς και εμένα τον ίδιο, εμφανιζόμενο ως  ο αγαπημένος  μου ήρωας,  σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί  μια  ρεαλιστική αλλά ταυτόχρονα  και ατμοσφαιρική  παρουσίαση της  διπλωματικής  μου εργασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου