Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

«Η ΟΡΑΣΗ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΞΑΝΑ»Συνέκθεση σε σώμα έργων των Αντωνόπουλου Γιάννη, Ασημακοπούλου Πάρη και Μέργε Άγγελου στην BALKAN ART GALLERY της Ξάνθης.

Γιάννης Αντωνόπουλος



Συνέκθεση σε σώμα έργων των Αντωνόπουλου Γιάννη, Ασημακοπούλου Πάρη και  Μέργε Άγγελου. Τρεις νέοι καλλιτέχνες εκφράζουν ζωγραφικά με τον πιο ιδιωματικό και αναλογικό τρόπο τη διαδικασία που βλέπουμε την ανθρώπινη μορφή.

Άγγελος Μέργες
 «Η όραση θα αρχίσει ξανά»,  αναφέρει ο ποιητής Γιάννης Στίγκας.  Η BALKAN ART GALLERY της Ξάνθης, συνεχίζοντας την ανέμελη χαρτογράφηση της ελληνικής Τέχνης, προτείνει τους τρεις συνεκθέτες στην έκθεση «YOUNG ARTISTS 2019», που ανατροφοδοτεί το ενδιαφέρον για το πώς ακόμα κάποιος μπορεί στις μέρες μας να ζωγραφίσει ανθρώπινα τη μορφή του. 
Ο καλλιτέχνης τέμνει την κανονική  ροή ανάγνωσης και αναγνώρισης της εικόνας που κατασκευάζει με εκείνη τη μορφολογική ανάμνηση του θεατή ενός αντίστοιχου  θέματος. Αυτό σημαίνει ότι ο θεατής θα  αναγνωρίσει το θέμα με βάση τις προσλαμβάνουσές του.
Ένας ζωγράφος μιμείται τους  μιμούμενους,  πράττοντας σε συμβάν  τη μιμητική του. Ζωγραφίζει τη ζωγραφικότητα της πραγματικότητας.  Εάν αποτύπωνε το θέμα του κατά τα φαινόμενα, η πράξη του θα ήταν απραξία, μιας και δε θα συνέβαλε στο συμβάν της πράξης του. Ο ζωγράφος παρατηρεί τη διαδικασία της πραγματικότητας και όχι απλώς την πραγματικότητα. Σε μια ζωγραφική εικόνα πρέπει να συμβούν πολλά εικαστικά γεγονότα, πολλά μορφοπλαστικά λειτουργήματα, έτσι ώστε η «όψη» των πραγμάτων να συσχετιστεί με μια αισθητικά προσδιορισμένη μορφοποίηση και μια δραστική στόχευση της αναγνώρισης των μορφών. Δεν ζωγραφίζουμε την ομοιότητα αλλά την ομοιωματικότητα.  Μια ανθρώπινη μορφή θα μορφοποιηθεί ως ανθρώπινη μορφή, αλλά ταυτόχρονα και ως εικαστική εικόνα που συμπλέκεται με τον χώρο που την περιβάλλει και τον χρόνο που συμβαίνει ομοιωματικά.
Ο Γιάννης Αντωνόπουλος και ο Πάρης Ασημακόπουλος ανεγείρουν μια εικόνα του ανθρωπίνου σώματος τη στιγμή που σάρκες και χρώματα, μορφές και ύλες,  χώροι και υπο-σύνολα, σκελετικά πεπλεγμένα,  καθορίζουν αυτό που θα δούμε. Ο Άγγελος Μέργες επιχειρεί κάτι ανάλογο, μόνο που αντιβαίνει στην μονοπτική φύση του φωτός και την εκδηλώνει σαν αυτόφωτη λειτουργία της μορφής. Εμπλέκει τη διαφάνεια του χρώματος με το ανεστίαστο φως.
Ο Γιάννης Αντωνόπουλος συστρέφει το χρώμα με το σώμα και απομυζεί ένα είδος άπειρου χώρου. Εξαιτίας των ζωγραφικών διεμβολισμών  αφήνει τις μορφές του ασπόνδυλες, να ετοιμάζονται να αφεθούν στη χρονική ροή του χώρου. Εκτινάσσει τη μορφή, για να διαφέρει και να κινήσει το όλον, όπως κάνει η φύση με τα φυσικά φαινόμενα.

Πάρης Ασημακόπουλος
Ο Πάρης Ασημακόπουλος χτίζει και ανορθώνει ισοδύναμα έμψυχους και άψυχους χώρους  σε ένα είδος στερεομετρικής οργανικότητας. Επιτελεί ό,τι η φύση αδυνατεί να επεξεργαστεί. Μορφοποιεί την ύλη με τη διέπουσα αιτιατή σχέση σχήματος προηγουμένου και επόμενου.
Ο Άγγελος Μέργες αντιδιαστέλλει την οπτικότητα στην ανεστίαστη φωτεινότητα σε ένα είδος ανέκδοτης εικόνας. Απορροφά το φως που εκπέμπει ο κόσμος και εξαϋλώνει τις μορφές ως ανήκουσες στο ίδιο τους το φως.
Η πλαστικότητα των μορφών στη ζωγραφική, η λευκογραφημένη, αυτή που επιτελείται πάνω σε λευκό υλικό που λερώνεται από τον ζωγράφο, οδηγεί σε μια διαρρυθμισμένη, τεταγμένη  δημιουργία εικόνας. Η διεργασία της τέχνης μπορεί να υποτάξει την αντίσταση της υλικής μορφής μέχρι ενός βαθμού, ώστε η νοητική σύλληψη των καλλιτεχνών να αναφέρεται με άνεση στο υπερκείμενο.  Η μορφοποίηση κάνει ένα έργο τέχνης να έχει ενότητα, ακόμη και αν είναι ανολοκλήρωτο. Στα παραδείγματα των τριών ζωγράφων, Αντωνόπουλου, Ασημακόπουλου και  Μέργε, η καλαισθησία με τους αποφυσικοποιημένους κανόνες επαναφέρει τα έργα τέχνης στην τάξη της σκοπιμότητάς τους, καθορίζοντας συνδυαστικές προτάσεις δημιουργίας και πρόσληψης. Το περιεχόμενο και η μορφή συνδιαλέγονται με αυτό που εξ ορισμού τούς αναλογεί: την οπτικοποιημένη εικόνα και όχι την εικονογραφημένη.

Σκοπιά Φλώρινας 31/7/2019

Για λογαριασμό των συνεκθετών: Χάρης Κοντοσφύρης, εικαστικός- αναπληρωτής καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας,
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

  

      Χορηγός επικοινωνίας: Φλώροι εικαστικοί 


YOUNG ARTISTS 2019
BALKAN ART GALLERY (Δαγκλή 1-3, Στοά Αβέρωφ, Ξάνθη)
Διάρκεια έκθεσης: 1-18 Αυγούστου
Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Γιάννης Αντωνόπουλους, Πάρης Ασημακόπουλος,, Γλύκα Διονυσοπούλου, Άγγελος Μέργες και Στεφανία Πατρικίου
Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί η δρομική performance "ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΣΜΩΤΗΣ" από την εικαστικό Γλύκα Διονυσοπούλου, με σημείο εκκίνησης την κεντρική πλατεία Ξάνθης ως τον χώρο της έκθεσης.



Αληλεπίδραση Γιάννη Αντωνόπουλου, Ασημακοπούλου Πάρη και  Μέργε Άγγελου



Αληλεπίδραση Γιάννη Αντωνόπουλου με την Γλύκα Διονυσοπούλου
Αληλεπίδραση Γιάννη Αντωνόπουλου, Ασημακοπούλου Πάρη και  Μέργε Άγγελου


     
Αληλεπίδραση Γιάννη Αντωνόπουλου, Ασημακοπούλου Πάρη και  Μέργε Άγγελου
  
Αληλεπίδραση, Ασημακοπούλου Πάρη και  Στεφανίας Πατρικίου



Γλυκα Διονυσοπούλου εν-χάρακτα πλεξι γκλάς



Αλληλεπίδραση Γιάννη Αντωνόπουλου  και Άγγελου Μέργε με την Γλύκα Διονυσοπούλου

Αληλεπίδραση Γιάννη Αντωνόπουλου, Ασημακοπούλου Πάρη και  Μέργε Άγγελου


Αληλεπίδραση Γιάννη Αντωνόπουλου, Ασημακοπούλου Πάρη και  Μέργε Άγγελου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου