Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

ΚΩΔΙΚΕΣ Εικαστική Εγκατάσταση Χαρακτικών Έργων της Αλεξάνδρας Τσιτσιντά


Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018 στις 19:30, εγκαινιάζεται η εικαστική εγκατάσταση χαρακτικών έργων ΚΩΔΙΚΕΣ της Αλεξάνδρας Τσιτσιντά, στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά στον χώρο του περιστύλιου. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων Athens Print Fest με γενικό τίτλο Νόστος.



Η Αλεξάνδρα Τσιτσιντά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα. Είναι απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Φοίτησε στο 3ο εργαστήριο με δάσκαλο τον Χάρη Κοντοσφύρη και στο εργαστήριο της Χαρακτικής και Έντυπης Τέχνης με  δασκάλα την Δήμητρα Σιατερλή.
Τα κύρια πεδία ενασχόλησης της είναι η ζωγραφική, η χαρακτική και οι εγκαταστάσεις. Τα θέματα πού επιλέγει είναι ανθρωποκεντρικά και αποδίδονται με μια ιδιαίτερη χρωματική παλέτα. Ο κύριος όγκος του χαρακτικού της έργου στο project ΚΩΔΙΚΕΣ, χαρακτηρίζεται από τη χρωματική λιτότητα και τη συχνή χρήση του μαύρου-άσπρου και των έντονων κοντράστ. Η περιορισμένη χρωματική κλίμακα, σε συνδυασμό με τη σχεδιαστική ακρίβεια, τονίζει την εννοιολογική διάσταση των θεμάτων της, τα οποία συνδεόμενα με τους συμβολισμούς και τους κώδικές που χρησιμοποιεί φανερώνουν μια διάθεση έρευνας και προβληματισμού. Η χρήση των Barcode είναι στοχευμένη μιας και τα δημιουργεί η ίδια, προσθέτοντας τις δικές της λέξεις και φράσεις και δημιουργώντας μοναδικά Barcode τα οποία μπορούν και να “διαβάζονται”!
Η ίδια έχει πει για το έργο της:
«… Αναντίρρητα, η σύγχρονη Ελλάδα βιώνει τα τελευταία χρόνια μια βαθιά κρίση σε πολλά επίπεδα. Κυρίαρχα όμως εκδηλώνεται ως οικονομική κρίση. Αυτή η  κρίση ως   «πραγματικότητα»  τείνει να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των πολιτών της χώρας.
Έννοιες και ιδέες περιπλέκονται συνεχώς στην σκέψη μου γύρω από το τι αποδεχόμαστε ως «πραγματικότητα».
Η έννοια όμως, υποδηλώνει μια γενική κατεύθυνση ενώ η ιδέα αποτελεί τα συστατικά της στοιχεία. Η ιδέα υλοποιεί την έννοια. Όμως οι ιδέες μπορούν από μόνες τους να είναι έργα τέχνης. Είναι τμήματα μιας εξελικτικής πορείας που πιθανά μπορούν να καταλήξουν σε μία μορφή. Οι ιδέες δεν μορφοποιούνται  πάντα με λογική σειρά. Για να ξετυλίξω το κουβάρι της σκέψης, από τη στιγμή που δεν είμαι πολιτικός αναλυτής, ούτε τραπεζίτης, ούτε δημοσιογράφος, ούτε οικονομολόγος, αφήνω τις προσεγγίσεις αυτές στην άκρη χωρίς όμως να τις παραβλέπω. Έτσι  η  ιδέα  να αποκλίνω από κάποιες  λογικές προσεγγίσεις δίνοντας έμφαση σε μια ποιητικότερη και περισσότερο ερωτηματική  προσέγγιση των όσων συμβαίνουν άρχισε να γίνεται κυρίαρχη και ισχυρά αναγκαία…»
Η Αλεξάνδρα Τσιτσιντά κάνει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, συμμετέχει σε διάφορα συμπόσια ζωγραφικής και γλυπτικής αλλά και σε εικαστικές δράσεις.

Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018
Ώρα εγκαινίων: 19:30
Διάρκεια: 1 – 24 Οκτωβρίου 2018
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Φίλωνος 29, Πειραιάς
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Σαββάτο 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00
Κυριακή, Δευτέρα: 10:00 – 14:00
Τηλέφωνο: 210 410102-05
Επικοινωνία με την εικαστικό στο e-mail: tsalexandra@hotmail.com





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου