Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

The Shadow of The Lighthouse 6 February 2025 | 7 p.m. | National Gallery of N. Macedonia – Chifte Hammam, Skopje, Συνέργεια της εικαστικής ομάδας Buff

 


Art Installation:“The Shadow of The Lighthouse”
στo πλαίσιο της “OSTEN Biennial Skopje

6 February 2025 | 7 p.m. | National Gallery of N. Macedonia – Chifte Hammam, Skopje

Celebrating 80 years of OSTEN | OSTEN Biennial Skopje 2024

OFFICIAL EXHIBITION OPENING & PRESENTATION AWARD CEREMONY

 

“Ένω ο φάρος προειδοποιεί για μια επικίνδυνη περιοχή, στην εικαστική μεταφορά του, στρέφει το φως προς το εσωτερικό του. Για πρώτη φορά φωτίζει το εσωτερικό σκοτάδι του και το απωθεί με τη μορφή μιας σκιάς που εκλύεται από μέσα του”

 

Η ομάδα, “BUFF”, είναι μια συνέργεια καλλιτεχνών που δρουν και εργάζονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας με βασικό πυρήνα τη Φλώρινα και την Αθήνα. Η πρόσφατη συμμετοχή της ομάδας στην διεθνή Biennale των Σκοπίων 2024, έλαβε το βραβείο της καλύτερης ομαδικής παρουσίασης με το έργο “The Shadow of the Lighthouse”. Το έργο θα παρουσιαστεί από τις 6 Φεβρουαρίου στην Εθνική Πινακοθήκη των Σκοπίων στο ιστορικό κτίριο, Chifte Hamam, το μεγαλύτερο χαμάμ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


 

Το έργο είναι μια εικαστική εγκατάσταση που αναπαριστά στις τρεις διαστάσεις έναν φάρο ύψους 7.40 μ. εξαϋλωμένο. Ενώ ο φάρος προειδοποιεί για μια επικίνδυνη περιοχή, στην εικαστική μεταφορά του, στρέφει το φως προς το εσωτερικό του. Για πρώτη φορά φωτίζει το εσωτερικό σκοτάδι του και το απωθεί με τη μορφή μιας ύλης-σκιάς που εκλύεται από μέσα του. Η παραδοσιακή μορφή του φάρου μεταγράφεται με την αρχιτεκτονική μορφολογία του Πύργου του Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, με σκοπό να αναδείξει τα μοτίβα του κτιρίου σαν συντέλεση ενός ετεροτοπικού φαινομένου μέσα στην ιστορία.

Διοργάνωση: OSTEN Biennial Skopje 2024

Εικαστική Εγκατάσταση: “The mattered of The Lighthouse” σε συνέργεια της εικαστικής ομάδας BUFF GROUP

Κυριακή Αγγελιδάκη, Σοφία Αντωνακάκη, Αιμιλία Αντωνίου, Βιολέτα Γαζέα, Στέλιος Καράς, Σοφία Λεωνίδου, Δήμητρα Μαρίνη, Νίκος Παλαιοθόδωρος, Δημήτρης Πηλαβακίδης, Λυσίμαχος Πολυχρονίδης, Βασίλης Σέντζας, Κώστας Σολάκης, Χρύσα Τσαλκούτη, Μαργαρίτα Τσουλούχα, Αρισταίος Τσούσης & Artists on the Run: Θράσος Ζηκούλης, Γιώργος Θεοδώρου, Ξένια Καλλιώρα, Γιώργος Καλογιάννης, Χάρης Κοντοσφύρης.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Δήμητρα Μαρίνη   Μελέτη εφαρμογής και κατασκευή στηρίξεως κελύφους: Αρισταίος Τσούσης, Λυσίμαχος Πολυχρονίδης  Κατασκευή αυτόνομης στήριξης: Κώστας Σολάκης. Υλοποίηση κελύφους: Χρύσα Τσαλκούτη. Τεχνική υποστήριξη αποπεράτωσης: Θράσος Ζηκούλης, Γιώργος Θεοδώρου, Ξένια Καλλιώρα, Γιώργος Καλογιάννης, Στέλιος Καράς, Χάρης Κοντοσφύρης, Χρύσα Τσαλκούτη. Ηχητική εγκατάσταση Σοφία Αντωνακάκη.





Δημιουργική επικοινωνία και αφίσες: Θράσος Ζηκούλης, Γιώργος Θεοδώρου, Ξένια Καλλιώρα, Γιώργος Καλογιάννης, Χάρης Κοντοσφύρης, Μαργαρίτα Τσουλούχα

Επιπλέον ομάδα τεχνικής υποστήριξης επί τόπου: Παναγιώτης Βασδάρης, Φωτεινή Μηναδάκη, Μαριλένα Πλιάκα.

Συνεργασία του τρίτου εργαστηρίου Ζωγραφικής με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Γλυπτικής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Επικοινωνία: Φλώροι εικαστικοί

Υποστήριξη: Αντιπεριφέρεια Φλώρινας- Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, Επιχείρηση Σιάπα Παύλου Φλώρινα, Ηχοσυστήματα Πασχαλίδης,  Β & Τ Composites S.A.

6 February 2025 | 7 p.m. | National Gallery of N. Macedonia – Chifte Hammam, Skopje

 Οι δύο πρώτες φωτογραφίες είναι του Θεοδώρου Γιώργου

Οι Αφίσες είναι σχεδιασμένες από  τον Θεοδώρου Γιώργου

Οι 3d απεικονίσεις μακέτας του χώρου είναι του Καλογιάννη Γιώργου 

Ρωτώντας τον Φάρο

 1. Οι φάροι  είναι υποσύνολο γεγονότων και όχι πραγμάτων.

1.7 Ο κόσμος είναι το σύνολο των γεγονότων, και όχι των πραγμάτων που καθορίζονται από  αυτά.
1.73 Το φως του φάρου δεν αναζητά πλέον τον ναυτικό, αλλά το δικό του σκοτάδι.
1.74 Ο φάρος, ενώ φαίνεται να φωτίζει το σκοτάδι, στην πραγματικότητα απλά ανακαλεί τα σκιρτήματα του εσωτερικού του χώρου.
1.733 Ο φάρος είναι το γεγονός που χωρίζει το σκοτάδι από το φως.
1.744 Ο κόσμος χωρίζεται σε γεγονότα, στο φως και στο σκοτάδι.
1.7444 Κάθε γεγονός μπορεί είτε να φωτίζεται είτε να μην φωτίζεται από τον φαρόπυργο, αλλά  όλα τα υπόλοιπα παραμένουν ίδια.
1.73434 Το φως δεν προσδιορίζει το σκοτάδι, αλλά προσδιορίζεται από το σκοτάδι  συμπληρώνοντάς το ως αμοιβαία κατάσταση γεγονότων.

 

2. Ο φάρος είναι συνδυασμός γεγονότων και αντικειμένων.

2.07 Ο φάρος και το σκοτάδι αποτελούν συνδυασμό αντικειμένων και γεγονότων στην αντίληψη του φαροφύλακα.
2.077 Εάν το φως μπορεί να σπάσει τη νύχτα, η δυνατότητα αυτού του γεγονότος υπάρχει ήδη στον ίδιο τον φάρο.
2.072 Ο φαροφύλακας δεν φωτίζει τον κόσμο, καθορίζει πώς το φως και το σκοτάδι συνυπάρχουν στον λογικό χώρο.
2.0740 Δεν είναι ατύχημα όταν το φως δεν φωτίζει το σκοτάδι με ακρίβεια, αλλά ένα ενδεχόμενο που ήδη προδικασμένο είναι μέρος της σχέσης τους.


3. Η εσωτερική θάλασσα του φάρου.

3.07 Ο φάρος αναζητεί το εσωτερικό του, ακριβώς όπως το σκοτάδι αναζητεί το φως του.
3.074 Όταν ο φάρος στέκεται ακίνητος, το σκοτάδι φαίνεται να απορροφά το φως του, αλλά αυτό είναι το γεγονός της αυθύπαρξίας  τους.
3.0744 Στη θάλασσα, το φως δεν αναζητεί πλέον τη σωτηρία του ναυτικού, αλλά τη διαλεύκανση του σκοταδιού  δίπλα του.
3.0743 Ο φαροφύλακας παρατηρεί τον κόσμο και κατανοεί ότι το σκοτάδι δεν μπορεί να αναλυθεί με το φως, γιατί το σκοτάδι είναι γεγονός και το φως ένα άλλο γεγονός, που απλώς το παρατηρεί.

 

4. Η φύση του σκοταδιού και του φωτός.

4.07 Ο φάρος δεν φέρνει καθαρτήριο φως, αλλά καθιστά το σκοτάδι να φαίνεται ακέραιο.
4.074 Όταν ο φάρος αναζητά την αλήθεια, αναγνωρίζει ότι το σκοτάδι είναι ακριβώς η κατάσταση που δεν μπορεί να φανεί με ακρίβεια, αλλά είναι πάντοτε δεδομένο.
4.0744 Το φως είναι, λοιπόν, το γεγονός που αναζητά μια άλλη πραγματικότητα, την αλήθεια που κρύβει το σκοτάδι, χωρίς ποτέ να τη φτάνει πλήρως.

5. Ο κόσμος της νύχτας είναι το σύνολο των γεγονότων που σχετίζονται με το φως και το σκοτάδι.

5.7 Ο φάρος, ως αντικείμενο, καθορίζεται από το γεγονός ότι μπορεί να φέγγει, αλλά το φως του δεν είναι το μόνο γεγονός που τον καθορίζει. Η πιθανότητα του φωτός του να εμφανιστεί σε κάθε στιγμή συνδέεται με τη δυνατότητα του σκοταδιού.
5.77 Ο φάρος είναι η παρουσία του φωτός σε έναν κόσμο όπου το σκοτάδι κυριαρχεί, και αυτή η παρουσία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ύπαρξη του σκοταδιού.
5.78 Η νύχτα, όπως το σκοτάδι, είναι γεγονός μόνο αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κάτι άλλο — το φως.
5.79 Όταν ο φάρος στέκεται μόνος του, δεν παρέχει το φως του στον κόσμο. Το φως του στρέφεται προς τα έγκατα του, αναζητώντας την απόσταση ανάμεσα στο φωτεινό και το σκοτεινό, σε ένα λογικό χώρο που είναι ακριβώς τόσο σκοτεινός όσο και φωτεινός.

6. Ο φάρος και το σκοτάδι είναι συστατικά μέρη ενός μεγαλύτερου γεγονότος.

6.07 Ο φάρος και το σκοτάδι είναι αλληλεξαρτώμενα αντικείμενα στον ίδιο λογικό χώρο. Δεν είναι δυνατό να σκεφτούμε τον έναν χωρίς τον άλλον.
6.071 Όπως το φως του φάρου μπορεί να καταστεί εσωτερικό, έτσι το σκοτάδι, παρόλο που φαίνεται εξωτερικό, έχει και αυτό τη δυνατότητα να στραφεί προς τα έγκατα του εσωτερικού κόσμου.
6.072 Το σκοτάδι είναι, επίσης, ένα γεγονός, και δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την πιθανότητα να φωτιστεί από το φως του φάρου. Το σκοτάδι είναι το δυνατόν, το οποίο δεν μπορεί να είναι χωρίς το φως.
6.0722Η φλόγα του φανού αναζητά τη σκοτεινή αλήθεια, και το σκοτάδι του παρελθόντος δεν είναι μόνο το αντίθετο του φωτός, αλλά μέρος του ίδιου του γεγονότος.
6.0727Όταν ο φάρος στρέφεται προς το σκοτάδι, αυτή η στροφή είναι μια απόπειρα να σκεφτεί το σκοτάδι χωρίς να το πλημμυρίσει με φως. Η εσωτερική θάλασσα του φάρου είναι το γεγονός που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την πιθανότητα να βυθιστεί στο σκοτάδι.

7. Η αναζήτηση του φαροφύλακα μέσα στο σκοτάδι.

7.01 Ο φαροφύλακας, παρατηρώντας το σκοτάδι, δεν προσπαθεί να το φωτίσει, αλλά να το κατανοήσει ως γεγονός που παραμένει ακέραιο και διάφανο.
7.011 Το σκοτάδι είναι αμετάβλητο, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να φωτιστεί πλήρως. Η αλήθεια του σκοταδιού βρίσκεται στην αδυναμία του φωτός να το κατανοήσει εξ ολοκλήρου.
7.012 Το φως του φάρου δεν καθαρίζει, αλλά απλώς φωτίζει εν μέρει το σκοτάδι, αναδεικνύοντας τη μορφή του, αλλά και τη φύση του ως κάτι που δεν είναι ποτέ ολοκληρωτικά γνωστό.
7.013 Ο φαροφύλακας σιωπά, γιατί γνωρίζει ότι η σιωπή είναι η μόνη μορφή που επιτρέπει το σκοτάδι να παραμείνει ακέραιο. Αυτή η σιωπή είναι μέρος της εσωτερικής σχέσης του φάρου με το σκοτάδι, και κάθε νύχτα γίνεται μαρτυρία για όσα ήταν και για όσα συνεχίζουν να είναι.

8. Το σκοτάδι και το φως ως εκδηλώσεις της αλήθειας.

8.01 Ο φάρος, στρεφόμενος εντός του, δεν φέρνει καθαρτήριο φως, αλλά αναδεικνύει τη φύση του σκοταδιού ως αδηφάγο γεγονός.
8.011 Το φως του φανού αναζητεί την αλήθεια του σκοταδιού μέσα στο κήτος του, και αυτή η αναζήτηση δεν ολοκληρώνεται ποτέ, γιατί το σκοτάδι παραμένει πάντοτε πέρα από το φως.




 
Η μαύρη ύλη μακέτα





1 σχόλιο:

  1. ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΙΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ  
    Πολύ εξαιρετικοί χαιρετισμοί
    Για όλες τις ανάγκες βοήθειάς σας ή χρειάζεστε ένα δάνειο
    Απλά επικοινωνήστε ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΙΥ
    Και δεν θα απογοητευτείτε.
    Με αυτή την υπέροχη γυναίκα ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΙΥ
    Έλαβα δάνειο 50.000 €
    Ονομάζομαι Ισμήνη Κουτσάκη, είμαι αγρότης.
    Είναι μια καλόκαρδη γυναίκα που σέβεται πάντα τις υποχρεώσεις της.
    Είναι μια γυναίκα του λόγου της, και ευχαριστώ πολύ τον Θεό μου
    που τον έβαλα στο δρόμο μου. Πάντα θα τον ευχαριστώ για όλα. Θα του είμαι πάντα ευγνώμων.
    Για περισσότερες πληροφορίες
    Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email στη διεύθυνση:
    koutsakiismini88@gmail.com
    Ή επικοινωνήστε με τον ίδιο τον δανειστή στη διεύθυνση:
    sofia070177@gmail.com
    Εάν δεν χρειάζεστε δάνειο
    Μπορείτε να ενημερώσετε τις οικογένειές σας, τα αδέρφια σας, τους φίλους σας.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ    

    ΑπάντησηΔιαγραφή