Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

"Έλα στο φως, παίζω θα δεις", εγγραφές της Κατερίνας Καρούλια

 


Στο Contemporary Space Athens and European Centre for Architecture Art Design, Μητροπόλεως 74 στην Αθήνα, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 στις 16:00 το απόγευμα, τελέστηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Ηθοποιός σημαίνει φως». Ο τίτλος της έκθεσης είναι δάνειο από τον πρώτο στίχο του τραγουδιού «Ο Ηθοποιός», σε στίχους και μουσική του Μάνου Χατζηδάκη και ερμηνευτή τον Δημήτρη Χορν σε πρώτη εκτέλεση. Η ίδια η έκθεση είναι αφιερωματική στον Δημήτρη Χορν που φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την γέννηση του και τελεί  υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την αρωγή του Δήμου Επιδαύρου, όπου ο Δημήτρης Χορν επέλεξε να ζήσει ως Επιδαύριος, σε μια συνέργεια και ανταλλαγή αύρας με τον ιερό αυτό τόπο. Εμπνευστής και συντονιστής της όλης παρουσίασης είναι η Ιστορικός Τέχνης Δρ. Σορβόννης Μαρίνα Γκόντα.

Η έκθεση θα παρουσιάζεται στο κοινό της σύμφωνα με τις κυβερνητικές διατάξεις για το Covid 19, μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2021.

Ο ηθοποιός – Ελληνική μπαλάντα  (Λεύκωμα: Οδός ονείρων)

Ηθοποιός σημαίνει φως.
Είναι καημός πολύ πικρός
και στεναγμός πολύ μικρός.

Μίλησε, κλαις;
Όχι δε λες.
Μήπως πεινάς;
Και τι να φας!
Όλο γυρνάς, πες μου πού πας;

Σ’ αναζητώ στο χώρο αυτό,
γιατί είμ’ εγώ πολύ μικρός
και θλιβερός ηθοποιός.
Θα παίξεις μια, θα παίξω δυο.
Θα κλάψεις μια, θα κλάψω δυο.

Σαν καλαμιά θα σ’ αρνηθώ,
θα σκεπαστώ, θα τυλιχτώ
μ’ άσπρο πανί κι ένα πουλί,
άσπρο πουλί που θα καλεί τ’ άλλο πουλί,
το μαύρο πουλί.

Παρηγοριά στη λυγαριά, υπομονή!
Αχ πώς πονεί!
Κι ύστερα λες για δυο τρελές
που μ’ αγαπούν γιατί σιωπούν,
γιατί σιωπούν…

Έλα στο φως, παίζω θα δεις.
Είμαι σοφός μην απορείς,
έλα στο φως, παίζω θα δεις.

Ηθοποιός, ό,τι κι αν πεις
είναι καημός πολύ πικρός
και στεναγμός πολύ βαθύς.

Ηθοποιός, είτε μωρός, είτε σοφός
είμαι κι εγώ, καθώς κι εσύ είσαι παιδί,
που καρτερεί κάτι να δει.
Πιες το κρασί, στάλα χρυσή
απ’ την ψυχή, ως την ψυχή

Έτσι θέλησαν, τόσο με την γραφίδα του ο Μάνος Χατζιδάκις  το 1962, όσο και με την σουρεαλιστική φωνή του ο Δημήτρης Χορν, να ρίξουν υπό το φως του προβολέα, τον ανώνυμο ή επώνυμο ηθοποιό, που όλα τα χρόνια που επιτελεί το θαυμαστά μοναδικό έργο του, αντιμετωπίζει συνεχείς δυσκολίες, ανομολόγητες ή ομολογημένες, ακόμη και επιτακτικά βιοποριστικές.

Οι ηθοποιοί από πάντα, εκλιπόντες και σύγχρονοι, πολεμούν, πονούν, κτίζουν, γκρεμίζουν, αιχμαλωτίζονται, δραπετεύουν, θαυμάζονται, περιφρονούνται, ακολουθούνται, διώκονται, πιστεύονται, προδίδουν. Είναι όμοιοι με εμάς, όμως ζουν πολλές ζωές. Δημιουργούν τον χαρακτήρα που καλούνται να ερμηνεύσουν και τον ακολουθούν παντοιοτρόπως μέχρι την ύστατη στιγμή ή μέχρι να επέλθει η κάθαρση. Με την ερμηνεία τους γίνονται σκαπανείς της ψυχής τους σε μια αέναη αναζήτηση του φωτός.

Αυτό το φως  θέλησαν, με τον χρωστήρα τους  ή άλλα επιλεγμένα μέσα έκφρασης που αποτελούν το συντακτικό τους, να ερμηνεύσουν οι καλλιτέχνες που κλήθηκαν. Αυτοί, με αλφαβητική σειρά, είναι:

Αραβανοπούλου Κερασία, Αφιώνη Ολίβια, Βερούτης Κωνσταντίνος, Βόσσου Ζάνα, Γατσίου Ελένη, Γιαννακούλη-Δεληγιάννη Ευαγγελία,  Γκάβα Δήμητρα, Γκάβα Κατερίνα, Διαμαντής Μάνος, Δεδέκα Αφροδίτη, Ζαχόπουλος Νίκος, Ηλιακοπούλου Βασιλική, Καραλιάς Ιωάννης, Καρούλια Κατερίνα, Κοντοσφύρης Χάρης και η Ομάδα ΕΝ ΦΛΩ (Γερασιμάτου Μαρία Ελένη, Δεληγιάννη Ραφαέλα, Ζολώτα Ιωάννα, Καρούλια Κωνσταντίνα, Μουμουλίδης Βασίλειος, Προδρόμου Άννα, Ραβαζούλα Βασιλική, Ράλλη Αθηνά, Τζίμα Ανδριανή, Τσιτσέρη Τζίνα) Κορωνιώτης Παναγιώτης, Κουβάτσου Δέσποινα, Μάγγα Βασιλική, Μανιατάκη Σοφία, Μάρκου Τζίνα, Μίχα Ισμήνη, Μουζακίτη – Παπαθανασίου Ελισάβετ, Μουρτζίνη Μαρία-Δήμητρα (Didi), Μπίγαλη Μάτα, Νικητάκη Ζωή, Παναγιωτάκης Σταύρος, Παππά Ιώ, Παπαδοπούλου Λουκιάνα, Πολίτη-Tchotchieva Ροξολάνα, Σιώκη Ματίνα, Σταθάτου Κατερίνα, Στάθη Μαρίνα, Σωτήρχος Στάθης, Τσιβδάρη Άννα, Τζιόρα Αντιγόνη, Τσακίρης  Κωνσταντίνος, Τσιλιλή Ελένη, Υφαντίδου Μαρία, Φούνγκ Έφη, Φρούμκιν Γκίλντα, Χουντάλας Γιώργος.

Οι καλλιτέχνες εικαστικοί του εξωτερικού που συμμετέχουν είναι:

Ζoie Lafis (USA), Artemis Herber (USA), Μarc Robarge (USA), Agry Pappas-Tsiotas (USA-Greece), Perla Krauze (México), Peter Shevchenko (Russia),Rinardo (Italia), #Τerzani (Italia).

Τιμητικές συμμετοχές στην έκθεση είναι της ποιήτριας Μαρίας Γκάβα με το ποίημα της « Ο Άνθρωπος Τάκης, ο Ηθοποιός  Δημήτρης  Χορν» και του γνωστού τενόρου της Αργολίδας Ντίνο Καλύβα με μελωδία ενορχηστρωμένη προς τον τιμώμενο ηθοποιό, που θα ακούγεται κατά  την διάρκεια της έκθεσης. Μέχρι το πέρας δε της έκθεσης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μέρος της  «Πρώτης  Ανά τον Κόσμο Τελετής  Αφής της Φλόγας του Πνεύματος και των Τεχνών» με συνοδό Τελετουργική Επίκληση στην μητέρα των Μουσών Μνημοσύνη, που υλοποίησε, κατά το πρώτο μέρος στην Ακαδημία Πλάτωνος και κατά το δεύτερο στην Ακαδημία Αθηνών, ο Ηθοποιός-Σκηνοθέτης και Ακαδημαϊκός Πάρις Κατσίβελος. Ο ίδιος δε, κατά την ημέρα των εγκαινίων με «Ποιητικά Θεατροπεράσματα» , με ερμηνευτικές απαγγελίες ποιημάτων, αλλά και προσωπικές αφηγήσεις, μοιράστηκε με το κοινό στιγμές που είχε την τύχη ως σπουδαστής, να βιώσει με τον Δημήτρη Χορν ως δάσκαλο του.


Το φως δημιουργεί το σκίρτημα του πνεύματος. Από το Θαβώριο φως μέχρι τις ομολογίες συγχρόνων μας, συναντούμε την εμπειρία του φωτός στην ζωή του ανθρώπου και το πέρασμα από το σκότος και την μη γνώση,
 σε ένα κόσμο υπερβατικό, σε ένα κόσμο πνευματικό.

Το Άκτιστο φως είναι ασύλληπτο, όμως ανάλογα με την θέαση και το κοσμοείδωλο τους, οι καλλιτέχνες εικαστικοί που κλήθηκαν προσπάθησαν  να  ερμηνεύσουν. Οι θεατές που παραβρέθηκαν στον χώρο της έκθεσης κατά την ημέρα των εγκαινίων, αλλά και όσοι την επισκεφτούν μέχρι το πέρας λειτουργίας της, καλούνται ως προσλήπτες να βιώσουν το φως και να δώσουν την δικιά τους ερμηνεία.

Αυλαία κάτω, Πάντα υπάρχει το φως κρυμμένο στα σκουπίδια, Ακροθύελλα ίχνους, Η θυσία της Ιφιγένειας, Ο Ευτυχισμένος πρίγκιπας, Μεταμόρφωση, Οδός Ονείρων, Έκταση, Φόβος, Προσωπεία, Μάσκες, Αντανακλάσεις ενός ευθραύστου κόσμου, Το φως της Ηώς, Αυλαία-Σκηνοθεσίες εκ των έσω, Η αυλαία έπεσε. Αυτοί είναι οι τίτλοι μέρους των έργων που συμμετέχουν ερμηνεύοντας το φως. Καλείστε να διαβάσετε το φως και την απόδοση του σε όλα τα έργα της έκθεσης. Σας περιμένουμε.











































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου