Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Μουσειολογική Δράση με τίτλο "Θραύσματα του Παρελθόντος" παρουσίαση του έργου '' Ισμοί και Νεύματα της Απόκλισης''

Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και την επιστημονική του ομάδα (Γεώργιος Παπαϊωάννου - αναπληρωτής καθηγητής μουσειολογίας , Άννα Μιχέλη - διδάσκουσα μουσειολογίας ,  Παναγιώτης Σαραντίδης - διδάκτωρ ιστορικός μουσειολόγος) εγκαινίασε επιτυχώς εχθές, Πέμπτη 18 Μαΐου , την Μουσειολογική δράση βασισμένη στην τέχνη με τίτλο "θραύσματα του παρελθόντος", στον χώρο των Περιοδικών Εκθέσεων της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης.  Ακολουθούν φωτογραφίες του έργου '' Ισμοί και Νεύματα της Απόκλισης''.







Κατηγορία: Εγκατάσταση (installation), μεταβλητών διαστάσεων, με επιρροές ασσαμπλάζ (assemblage) καθώς και το έργο των Joseph Cornell και Betye Saar. Υλικά: χαρτί, ύφασμα, μαλλιά, κλωστή, μέταλλο, ξύλο κα.

Περιγραφή: Το έργο πραγματεύεται γεγονότα ζωής γυναικών, με σημείο συνάντησης το τραύμα. Για τη δημιουργία του έργου έχουν παραχωρήσει υλικά και αφηγήσεις έξι γυναίκες. Η συλλογή και συναρμογή των αντικειμένων, αρχείων και άλλων στοιχείων τα οποία συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα προσωπικά τους βιώματα συνιστά μια διαδικασία ιδιαίτερα σύνθετη και αναλυτική. Κάθε θραύσμα φέρει ένα αφήγημα, από την κόμη μια κοπέλας* που προοριζόταν για ογκολογικούς ασθενείς έως μια κεντημένη κόμη που παραχωρήθηκε σε νοσούσα. Τα θραύσματα που τοποθετήθηκαν είναι τα αυτούσια των ιστοριών, μέρος αυτών συνοδεύεται και από την αντίστοιχη προφορική αφήγηση, μαγνητοφωνημένη (πρόσβαση με χρήση qr code reader εφαρμογής).  

Οι αφηγήσεις αφορούν αλλά δεν περιορίζονται σε καταστάσεις που μεταβάλλουν την οικεία κοινωνική και βιολογική λειτουργία του σώματος μας όπως μια νόσος, μια ιατρική παρέμβαση, μια νεογνική απώλεια κα.




Η διαδικασία συναρμογής των θραυσμάτων έχει αναληφθεί από τις δύο γυναίκες που επιμελούνται το έργο. Παράλληλα, με τη συλλογή αφηγήσεων γίνεται μια προσπάθεια να αναδυθούν ευρύτερες στάσεις και αντιλήψεις για το πάσχον σώμα.




Οι αφηγήσεις που παρατίθενται είναι αποσπάσματα ή αυτοτελείς συνεντεύξεις γυναικών με βιώματα που εντάσσονται στη θεματική του έργου.

Συμμετέχουν:

Ιωάννα Παπαδάκη (ηχητικό)

Όλγα Τωμαδάκη (ηχητικό)

Μαρία Μπροκαλάκη (αντικείμενο*)

Νικολέτα Στεργίου  (ηχητικό)

Μαρία Τωμαδάκη   (επιμέλεια έργου, ηχητικό και αντικείμενα)

Εύα Αθανασιάδου (επιμέλεια έργου, ηχητικό και αντικείμενα)

Φωτογράφηση έργου: Ελένη Τάκη


              

                          φωτογραφία από τα εγκαίνια της έκθεσης, 18/5/23

                       πηγή: https://www.facebook.com/corfuartgallery/?locale=el_GR


Ενδεικτικές ερωτήσεις προς συμμετέχουσες:

·         Ποια φράση ή λέξεις θα χρησιμοποιούσατε για να εκφράσετε την εικόνα/αίσθηση που έχετε σχηματίσει για το σώμα σας, βάσει αυτής της εμπειρίας;

·         Πως επηρέασε αυτή η εμπειρία τη σχέση σας με το σώμα σας;

·         Τι άλλο θα θέλατε να μοιραστείτε από αυτή την εμπειρία;

                                                                                                                                                      

* Δεν ήταν απαραίτητο να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα.

** Οι συνεντευξιαζόμενες είχαν τη δυνατότητα να παραχωρήσουν μαζί με την αφήγηση τους ένα αντικείμενο/θραύσμα το οποίο έχει σύνδεση για τις ίδιες, με την εμπειρία που αφηγήθηκαν. Επίσης, αποφάσιζαν αν επιθυμούν  να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

*** Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στις δύο δημιουργούς.


Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση:

https://www.facebook.com/corfuartgallery/?locale=el_GR

https://www.corfuartgallery.com/periodikes-ektheseis/trexouses1/

https://enimerosi.com/article/78068/Egkainia-Mouseiologikis-drasis-Thrausmata-tou-parelthontos/?utm_source=rss

Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου -16 Ιουνίου, 2023



Αθανασιάδου Α. Ευαγγελία, Εικαστικός

Μ.Δ.Ε. Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη, Απόφοιτος του 3ου εργαστηρίου, Σχολή Καλών τεχνών Φλώρινα

athanasiadoueva@gmail.com

https://www.athanasiadoueva.com/


Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο έχω φοιτήσει και εργαστεί σε διάφορες πόλεις με πρόσφατο σταθμό τα Χανιά. Αυτός ο παράγοντας αποτυπώνεται στη μορφή και το περιεχόμενο των έργων μου καθώς κρίνω απαραίτητο να υπάρχει αναφορά και σύνδεση με το κοινωνικό – πολιτισμικό πλαίσιο του τόπου που αυτά δημιουργούνται και απευθύνονται. Η δουλειά μου συγκροτείται σε δύο πυλώνες. Στον πρώτο, το καλλιτεχνικό/πειραματικό μου έργο, με εκκίνηση τις προπτυχιακές σπουδές, πραγματεύομαι ζητήματα αντίληψης, διερευνώντας επιστημολογικά, οντολογικά, φαινομενικά και σημασιολογικά επίπεδα της αισθητηριακής εμπειρίας. Στον δεύτερο, ο οποίος αναδύθηκε ως ερευνητικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών μου σπουδών, προσεγγίζω ζητήματα που άπτονται στην κοινωνιολογική διάσταση της τέχνης, πιο συγκεκριμένα, αφορά στην εφαρμοσμένη - κλινική δράση στο πεδίο. Από το 2018, έχω εργαστεί αλλά και συντονίσει συμμετοχικά έργα τέχνης με μικτές ομάδες ανθρώπων αλλά και ομάδες που πορεύονται με αλληλέγγυα/συνεργατική μεθοδολογία και αρχές βασισμένες στην κοινωνική δικαιοσύνη.

 

 

Τωμαδάκη Μαρία, Eκπαιδευτικός

mairit13@gmail.com


Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Χανιά, είμαι εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ωστόσο έχω υπηρετήσει και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια διαπολιτισμικής και μουσειακής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικής και art therapy. Τέλος, έχω συντονίσει αρκετά σεμινάρια με επίκεντρο την τέχνη, απευθυνόμενα σε εκπαιδευτικούς. Με ενδιαφέρει περισσότερο η μικτή τεχνική, καθώς μου αρέσει να πειραματίζομαι και να με οδηγούν τα υλικά. Η τέχνη είναι για μένα αφύπνιση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου