Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Ενημέρωση για την διάλεξη της Χριστίνας Φοίβη την ερχόμενη εβδομάδα

 


Ενημέρωση και υλικό προεργασίας της διάλεξης της εικαστικού ερευνήτριας και σκηνοθέτιδας Χριστίνα Φοίβη την επόμενη εβδομάδα ( λόγω καθαράς Δευτέρας- Τρίτης αναμένουμε ημερομηνία διεξαγωγής)

Δείτε την ταινία στον παρακάτω σύνδεσμο
Αμυγδαλιά (2019, διάρκεια 75 λεπτά)
https://vimeo.com/520400720
password: anthismena


Η Χριστίνα Φοίβη είναι εικαστικός και κινηματογραφίστρια. Στη δουλειά της αναζητά τα σημεία συνάντησης του προσωπικού και του συλλογικού, της διασπορικής μνήμης με τις κοινωνικές κατασκευές. Διερευνά το σινεμά που μοιάζει με ζωγραφική, την περφόρμανς που μοιάζει με αρχιτεκτονική, τις δημόσιες δράσεις που μοιάζουν με τραγούδι, τις φεμινιστικές πρακτικές στον πειραματικό κινηματογράφο. Σπούδασε Studio Art στο New York University. Η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους Αμυγδαλιά (2019) έχει προβληθεί διεθνώς σε φεστιβάλ, residencies, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και πλατφόρμες όπως την Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, το ΥΝΚΒ (Κοπενχάγη), το Athens Museum of Queer Arts, το E-Flux, το Le Magazine του Jeu de Paume, το One Minute Space κ.ά. Αυτή την περίοδο προετοιμάζει την δεύτερη της ταινία μεγάλου μήκους και συμμετέχει στο πρόγραμμα Sound Image Culture 2022 στις Βρυξέλλες.


Περισσότερα:

www.amygdaliafilm.com

https://www.facebook.com/AmygdaliaFilm



Προαπαιτούμενα:

2005-2010: Το παρεμβατικό  Reconstruction Community στον κοινωνικό ιστό και τον δημόσιο χώρο Σύνδεσμος εδώ

Πληροφορίες ενδιαφέροντος από την ανάρτηση

Τούνελ 14
Τη δεκαετία του ΄80 τα μέλη της νεο-αφιχθείσας αφρικανικής κοινότητας μετακινούνται κυρίως με τη γραμμή 14 του ΗΛΠΑΠ, που εκτελούσε τη διαδρομή Πατήσια - Αμπελόκηποι. Χρησιμοποιούν αυτό το μέσο που συνέδεε τους δύο πόλους διαμονής τους. Ήταν μια ασφαλής διαδρομή, κάτι σαν ένα δικό τους «τούνελ».
Τα προβλήματα των προσφύγων και των μεταναστών ήταν και είναι γνωστά. Εκείνο που δεν ήταν γνωστό, τουλάχιστον στο μέγεθός του, ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η δεύτερη γενιά μεταναστών. Τα παιδιά που γεννήθηκαν και ζουν στην Ελλάδα δεν έχουν κανένα επιπλέον δικαίωμα. Η νομική τους κατάσταση ρυθμίζεται από το δίκαιο των αλλοδαπών.



(Εικόνα: Το «Τούνελ 14» αναδεικνύει τα προβλήματα της δεύτερης γενιάς μεταναστών και ευαισθητοποιεί)

Στις 20 Ιουνίου 2007, ημέρα την οποία ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει Διεθνή Ημέρα Προσφύγων, πραγματοποιήθηκε η εντελώς ξεχωριστή δράση Τούνελ 14, προκειμένου να ενημερώσει, να αναδείξει, να γνωστοποιήσει τα προβλήματα ένταξης και κοινωνικοποίησης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των μεταναστών και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες.
Για τη δράση χρησιμοποιήθηκαν τρόλεϊ της γραμμής 14, η επιβίβαση γινόταν δωρεάν και κατά τη διάρκεια της διαδρομής έμπαιναν και έπαιζαν μουσικοί. Μετά το τέλος της διαδρομής, δόθηκε συναυλία στην πλατεία Αμερικής. Η δράση «Τούνελ 14» έγινε σε συνεργασία με την Ένωση Οργανώσεων Αφρικανών Γυναικών (United African Women Organization) και τον Ελληνοσουδανικό Σύνδεσμο Φιλίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου