Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Δελτίο Τύπου _για την Κατερίνα Αναστασίου γράφει η Κατερίνα Καρούλια




                                                                                   Εγκαίνια  Παρασκευή 28/6/2019 στίς 20.00
                                                                                   Προγραμματισμένη  performance στις 21.30 

Εγγραφές της Μεταπτυχιακής φοιτήτριας Δημιουργικής Γραφής-Εικαστικού Κατερίνας Καρούλια.


Στις 28 και 29 Ιουνίου στην περιοχή Κυριώτισσα Βέροιας, Ρήγα Φεραίου 25, στο κτίριο Κυριώτισσας Ουτοπία, όπου στεγάζεται ο Σύλλογος κίνησης Πολιτών Κυριώτισσας και συγκεκριμένα στο επίπεδο της αυλής και στον ισόγειο χώρο του κτιρίου, επέλεξε η Βεροιώτισσα εικαστικός-performer Κατερίνα Αναστασίου να παρουσιάσει με τον τίτλο «Πανδαμάτωρ τοπίο», τις δράσεις της με το δικό της σημειωτικό σύστημα. Ακαταπόνητη δηλώνει παρόν σε ομαδικά και ατομικά project.


Η Κατερίνα Αναστασίου μέσα από πειραματισμούς και μελέτες έφθασε στην εικαστική performance. Επιχειρεί την παρουσία και όχι την παρουσίαση. Διαμορφώνει «περιβάλλοντα» και προτείνει ζωντανά έργα με λιτά εκφραστικά μέσα. Καθώς κινείται με εννοιακό πλέγμα τον «Πανδαμάτωρ Χρόνο», προξενεί αισθητική και ψυχική συγκίνηση, δονεί προγλωσσικές μνήμες και αποπειράται να ταυτίσει το έργο τέχνης με την ζωή. Το πολυεπίπεδο έργο της θωπεύει και άλλοτε ενεργοποιεί το «τραύμα» της σύγχρονης κοινωνίας. Η Κατερίνα Αναστασίου με τον «λόγο» της, εκφράζει και απελευθερώνει την δικής της αγωνία κατανόησης και διαχείρισης της έννοιας του χρόνου, ενώ παράλληλα διερευνά τα όρια και την συμμετοχή του κοινού. Κάθε φορά, πρόκειται για οπτικές εικόνες, ζωντανές ή κατασκευασμένες που δονούν τον χώρο στην προσπάθεια να τον αφομοιώσουν.
Ο χώρος δράσης στην Κυριώτισσα με ορατά τα σημάδια φθοράς που επιφέρει ο «Πανδαμάτωρ» είναι λιτός, σκοτεινός, στερείται παράθυρα, στερείται σοβάδες και επιχρίσματα καλλωπισμού. Ένα  εύληπτο ηχητικό παράπονο πληρεί τον χώρο καθώς η φωνή της Κατερίνας Αναστασίου επαναλαμβάνει στίχους από ένα Θρακιώτικο τραγούδι και ομολογεί ότι την γελάσανε τα πουλιά, τα αηδόνια της Άνοιξης… Γυμνά τα εξάτρυπα  τούβλα καλούν τον θεατή ως «λαθραναγνώστη», να βάλει τα μάτια στις τρύπες, να «υποφέρει» ώστε να γίνει μάρτυρας της δράσης της εικαστικού στο διπλανό δωμάτιο και σε παρελθόντα χρόνο. Η Κατερίνα Αναστασίου σε  video-art αγωνιά, δρα, πάσχει σε ένα αέναο στημένο αγώνα με τον χρόνο. Συντακτικό της, η συλλογή της από σταματημένα στον χρόνο ρολόγια που διαρκώς μεγαλώνει με την βοήθεια του ενεργητικού αναγνώστη του έργου της. Ρολόγια επιτοίχια, επιδαπέδια, επιτραπέζια, αλλά και ρολόγια λαιμού ή χειρός. Ο «Πανδαμάτωρ» αγνοεί την ανικανότητα τόσων ρολογιών να τον καταγράψουν και συνεχίζει να κτυπά αδυσώπητα Τικ-Τακ, Τικ-Τακ… Άλλωστε η ζωή δεν σταμάτησε ποτέ να μετρήσει κουρασμένους ή πληγωμένους. Στο διήμερο αυτό των δράσεων μεσολαβούν ηχητικές παύσεις σε διαστήματα, καθώς είκοσι διαφορετικές φωνές ενεργών προσληπτών δανείζουν τον λόγο τους και φανερώνουν βιωμένες προσωπικές στιγμές της εικαστικού, αλλά και εγγεγραμμένες στιγμές μυθοπλασίας. «…με βρήκες και με κέρασες παγωτό», «…είδα πρώτη φορά πεθαμένο. Πήγαινε με στον Θεό. Αυτός μπορεί να τον γιατρέψει.», «…με κυνηγούσε και με έκλεισε στην αγκαλιά».     
Live προγραμματισμένη  performance στις 21.30 αυτήν την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019. Δώδεκα λεπτά ο «κερδισμένος» χρόνος της Κατερίνας Αναστασίου. 
Την τέχνη της δεν χρειάζεται να την καταλάβεις, πρέπει να την νοιώθεις και  την νοιώθεις όταν συνδέεται με την ζωή σου. Η Κατερίνα  με αμεσότητα και δυναμισμό  επιχειρεί να ενεργοποιήσει την φαντασία του  θεατή-προσλήπτη, να τον γεμίσει συναισθήματα και τελικά τον προκαλεί να βγάλει «μνημονικές αποσκευές».
Η Κατερίνα Αναστασίου μπορεί να μας μάθει το παιγνίδι και όχι τον αγώνα με τον χρόνο, σαν μια «δυνητική ενδιάμεση περιοχή» όπου η απώλεια, ο θρήνος και η αποδοχή, είναι οικείες  συμπεριφορές και μέρος της προσωπικής ανάπτυξης του ατόμου.

Σύντομο βιογραφικό της εικαστικού-περφόμερ Κατερίνας Αναστασίου

Η Κατερίνα Αναστασίου από την Βέροια, σπούδασε από το 2012-2017 στο Τμήμα Εικαστικών κ Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ  στο 2ο εργαστήριο ζωγραφικής,με καθηγητές τούς Κυριάκο Μορταράκο, Δημήτρη Ζουρούδη και Στέλιο Κουπέγκο. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος project και δράσεων με σημαντικότερα:

2019 «νήματα-νοήματα», Γκαλερί Παπατζίκου, Βέροια, Ελλάδα.
2019 «Time lags», Yedi Kule Project, Γεντί Κουλέ, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.
2019 «Αναπαράσταση ενός σουβενίρ», SKG Bridges Festival, Βυζαντινό Λουτρό, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.
2018 «An Elephant in the Room”, Phoenix Gallery, Aθήνα, Ελλάδα.
2018 «La beaute urbaine du 68 Mai”, Εθνικό Ωδείο, Αθήνα, Ελλάδα.
2018 «Cavafy After”, Βυζαντινό Μουσείο, Βέροια, Ελλάδα.
2017 «Τύχην εύχεσθε», Γκαλερί Παπατζίκου, Βέροια,Ελλάδα.
2017 «Αβέρωφ», Θωρηκτό Αβέρωφ, Θεσσαλονίκη, Αθήνα.
2017 «Dada No Dada”, Μουσείο Προσφύγων, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.
2017 «Πρόσωπο ή προσωπείο», Βυζαντινό Μουσείο, Βέροια, Ελλάδα.
2016 «Εικαστικοί διάλογοι με την πόλη», Γενί Τζαμί, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.

Παράλληλα έχει ασχοληθεί με θεατρικό παιχνίδι, αφήγηση παραμυθιών, παιχνίδια μυθοπλασίας, κουκλοθέατρο, κατασκευές, ζωγραφική σε Δημοτικό Παιδικό Σταθμό όπου εργάζεται, ενώ από το 2007 συνεργάζεται ως Εμψυχώτρια στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου