Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Καλωσήρθατε σ' αυτό που νομίζετε ότι βλέπω". ΕΝ ΦΛΩ – PLATFORMS PROJECT 2019



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  
Καλωσήρθατε σ' αυτό που νομίζετε ότι βλέπω". 
εικαστική συμπαραδήλωση πάνω στην ικανότητα του βλέπειν  
ΕΝ ΦΛΩ – PLATFORMS PROJECT 2019
16-19 Μαΐου 2019 





Σύμφωνα με τον Nicolas Bourriaud, εκείνοι οι καλλιτέχνες που προτείνουν ως έργα τέχνης α) στιγμές κοινωνικότητας και β) αντικείμενα - παραγωγούς κοινωνικότητας ενίοτε συνηθίζουν να χρησιμοποιούν ένα εκ των προτέρων ορισμένο πλαίσιο προκειμένου να εξαγάγουν από αυτό ορισμένες αρχές που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία παραγωγής. Η διεύρυνση των σχέσεων, λόγου χάρη, μεταξύ του καλλιτέχνη... και εμπλεκόμενων δύναται να καθορίσει μια σειρά από μορφές, καθώς κι ένα προ-σχέδιο. Αναφέρει ο ίδιος ότι σε μια έκθεση της Ντομινίκ Γκονζάλεζ-Φέρστερ, το 1988, με τίτλο "Καλώς ήρθατε σ' αυτό που νομίζετε ότι βλέπετε", η καλλιτέχνης, η δουλειά της οποίας πραγματεύεται τους δεσμούς που συνδέουν τη βιούμενη ύπαρξη με τα υλικά μέσα και τα υποστηρίγματά της, τους χώρους και τα αντικείμενά της, περιελάμβανε μια σειρά από φωτογραφικά ντοκουμένα για την Γκαμπριέλ Μομπρί, γκαλερίστα της καλλιτέχνιδας όπου εμπλέκονταν στην παρουσίαση.

Με ένα παρόμοιο τρόπο, η καλλιτέχνης Ελένη Γάτσιου, που διαπραγματεύεται τη φυγή με μια υλικότητα που αυτονομείται στο έργο της καλεί σε διάλογο καλλιτέχνες που δημιουργούν νέους χώρους γύρω από τα προκαθορισμένα της πλαίσια δημιουργώντας έτσι μια νέα κοινότητα παραγωγής σχέσεων. Συνομολογείται έτσι μια πρόταση με τίτλο "Καλωσήρθατε σ' αυτό που νομίζετε ότι βλέπω".

Η Ελένη Γάτσιου πραγματοποιεί έργα χειρονομίας που προσπαθούν να αποτυπώσουν την ικανότητα του χρώματος να δια-φεύγει και να λειτουργούν αυθύπαρκτα και αυτόνομα. Με  το "Καλωσήρθατε σ' αυτό που νομίζετε ότι βλέπω". τίθεται το πρόβλημα του ετερόκλιτου ή  αυθαίρετου χαρακτήρα της τέχνης ως ισχυρού ερείσματος για τον δημιουργικό αυτoσχεδιασμό. Η  συνδιαμόρφωση σ' αυτό που νομίζετε ότι βλέπω θα αμβλύνει τον απόλυτο χαρακτήρα της διάκρισης μεταξύ άμεσα και έμμεσα αντιληπτικών ιδιοτήτων όπου τα έργα τέχνης έχουν και άλλες ιδιότητες πέρα από τις άμεσα αντιληπτές. Οι αισθήσεις ενεργοποιούν την αμεσότητα ή την εμμεσότητα των αντιληπτικών ιδιοτήτων   ως προκύπτον αποτέλεσμα επίσης των νοηματοδοτικών και εκφραστικών ιδιοτήτων. Ο ήχος , η αναπαράσταση της κίνησης, η θολότητα, η αναπαράσταση του χώρου, η τυφλότητα, η απτικότητα, η αναπαράσταση της ύλης, το δυσδιάκριτο , η σύγχυση και η παρουσία των  ιδιοτήτων της αντίληψης διευκολύνουν τις προσδοκίες του θεατή και τις προθέσεις του καλλιτέχνη.
Συμμετέχουν με εικαστικό έργο:
ομάδα Εν-Φλω:  Στέργιος Αδάμ, Βίκυ Βασιλείου, Χάρης Κοντοσφύρης, Αγάπη Μαντζιώρη, Όλγα Μοναχού, Μαριτάσα Τσιμπλάκη, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Αντωνία Φλέγγα, Μάγδα Χριστοπούλου, Βίκη Σαμουηλίδου, Δήμητρα Σιατερλή, Ανδρέας Γαβρηλιάδης, Βασίλης Καβουρίδης, Σοφία Αντωνακάκη, Βασίλης Σέντζας, Ελένη Γάτσιου, Σπυριδούλα Ζαβιτσάνου, Κωνσταντίνος Κουμλής, Σταύρος Οικονομάκος, Χρήστος Βασιλειάδης, Ρένα Βαλιάνου, Ηλίας Λόττας, Ζάνα Βόσσου, Σόφι Παπαδοπούλου, Πάρης Ασημακόπουλος, Βάσια Ραβαζούλα, Πηνελόπη Γαΐτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου