Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Διαλέξεις 3ικαστικού 3ργαστηρίου το Μάρτιο του 2021

 

 Δήμητρα Κορδωμένου

Διαδικτυακή Διάλεξη
16/03/2021 - 11:00

Στα πλαίσια του 3ικαστικού 3ργαστηρίου του ΤΕΕΤ, Σχολή Καλών τεχνών Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16/3, στις 11.00,στην διαδικτυακή αίθουσα 3  διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο "Για την τέχνη του εαυτού: από το (μη) σώμα στο πεδίο δυνητικοτήτων" από τη Δήμητρα Κορδωμένου, αρχιτέκτονα και μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΜΠ, στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Αρχιτεκτονική - Σχεδιασμός του Χώρου, με ειδίκευση στη Γνωσιολογία της Αρχιτεκτονικής.

Εικονική  Αίθουσα 3 – Σύνδεσμος : https://zoom.us/my/uowm.eetf3 , Meeting ID 680-447-7017


Για την τέχνη του εαυτού: από το (μη) σώμα στο πεδίο δυνητικοτήτων

Η διάλεξη, με αφορμή το «ουτοπικό σώμα» (le corps utopique), ακολουθεί τη σκέψη του Michel Foucault γύρω από τις έννοιες της υποκειμενικότητας και της ελευθερίας, και επιχειρεί, με βάση τη συγκεκριμένη συλλογιστική πορεία, αναγνώσεις επιτελεστικών δράσεων τέχνης (performance art), ώστε να ανατροφοδοτήσει το πεδίο σκέψης γύρω από τη σωματικότητα, την υποκειμενικότητα και τον υλικό χώρο. Κεντρικό άξονα των διερευνήσεων αποτελεί το πέρασμα στην ετερότητα, ιδέα που διαπερνά συνολικά το έργο του Michel Foucault.

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

_Foucault Michel, Επιτήρηση και Τιμωρία. Η Γέννηση της Φυλακής, μτφρ. Τάσος Μπέτζελος, Αθήνα: Πλέθρον, 2011 (Surveiller et punir. Naissance de la prison, Gallimard, 1975).
_Foucault Michel, «Το ουτοπικό σώμα», στο Michel Foucault, Παναγιώτης Καλαμαράς (γεν. επιμ.), Ουτοπίες και ετεροτοπίες, μτφρ. Άννα Τσουλούφη-Λάγιου, Αθήνα: Ελευθεριακή Κουλτούρα, 2015 (Le corps utopique, δεν αναφέρεται η πρώτη έκδοση).
_Goldberg Roselee, Performance Art: from Futurism to the Present, Λονδίνο: Thames and Hudson, 2001.
_Taylor Dianna(επιμ.), Michel Foucault Key Concepts, Durham: Acumen, 2011.
_Ward Frazer, No Innocent Bystanders: Performance Art and Audience, Hanover, New Hampshire: Dartmouth College Press, 2012.

Ενδιαφέρουσα δημοσιευση της Δήμητρας Κορδωμένου:Από τη γενεαλογία της performance στο μουσείο σήμερα: σύγκρουση ή ενσωμάτωση; Σύνδεσμος εδώ

Βιογραφικό σημείωμα:

Η Δήμητρα Κορδωμένου είναι αρχιτέκτονας ΑΠΘ(2015), και μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΜΠ, στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Αρχιτεκτονική - Σχεδιασμός του Χώρου, με ειδίκευση στη Γνωσιολογία της Αρχιτεκτονικής. Έχει εργαστεί στον σχεδιασμό κτιρίων κατοικιών, γραφείων και εμπορικής χρήσης διαφόρων κλιμάκων, ενώ παρείχε επικουρικό διδακτικό έργο στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη της σύγχρονης αστικότητας και την αναζήτηση μεθόδων διερεύνησης δυσπρόσιτων εκφάνσεων της αστικής συνθήκης, μέσω της προσέγγισης επιτελεστικών πρακτικών τέχνης.

 Πέτρος Βρέλλης

 βρελλης 1.jpg

Ο Πέτρος Βρέλλης καλεσμένος του 3ικαστικού 3ργαστηρίου Ζωγραφικής ΤΕΕΤ ΠΔΜ Θα παρουσιάσει τα πρότζεκτ του από το 2009 έως σήμερα. Ο  Πέτρος Βρέλλης θα αναπτύξει δυνατότητες που ανοίγονται από την εφαρμογή της τεχνίτης νοημοσύνης στο χώρο της τέχνης . Ο όρος της τεχνητής νοημοσύνης (AI) επινοήθηκε το 1956 και αποτελεί ένα επίτευγμα αλγοριθμικής προσαρμογής που απεμπλέκουν τον άνθρωπο από την μη μετρήσιμη ευφυή συμπεριφορά με στοιχεία συλλογιστικής, μάθησης και προσαρμογής σε μηχανές ή υπολογιστές ειδικής κατασκευής. Η παρουσίαση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Εικονική  Αίθουσα 3 – Σύνδεσμος : https://zoom.us/my/uowm.eetf3 , Meeting ID 680-447-7017 την Τρίτη 9/3/2021 στις 11.00μμ

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1974. Είναι πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και πτυχιούχος του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης. Από το 2009 προσπαθεί συνδυάσει την τεχνολογία με την τέχνη, με τα λεγόμενα «νέα μέσα». Στα έργα του βασικό ρόλο παίζουν η διάδραση και η αλγοριθμική τέχνη.

Μιχάλης Μαδένης

Ο Μιχάλης Μαδένης παρουσιάζει τη ζωγραφική του καλεσμένος της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

 

Η Evripides Art Gallery ανακοινώνει ότι ο καταξιωμένος ζωγράφος και συνεργάτης της,  Μιχάλης Μαδένης την Τρίτη 2 Μαρτίου ώρα 11.00 π.μ , θα δώσει διάλεξη στους προπτυχιακούς καλλιτέχνες του Τρίτου εργαστηρίου ζωγραφικής - Τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, στη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Προσκεκλημένος του Τρίτου Εργαστηρίου ο Μιχάλης Μαδένης θα παρουσιάσει στους φοιτητές όλη την πορεία της ζωγραφικής του.

Η διάλεξη θα μεταδοθεί και διαδικτυακά .

Το φιλότεχνο κοινό που επιθυμεί να την παρακολουθήσει θα πρέπει να μεταβεί στον σύνδεσμο https://zoom.us/my/uowm.eetf3 , Meeting ID : 680-447-7017.

( Το Meeting ID χρειάζεται κατά κύριο λόγο στις κινητές συσκευές όταν συνδέονται μέσω του οικείου Application.  )

 

Την διάλεξη συντονίζει ο κύριος  Χάρης Κοντοσφύρης Εικαστικός, Αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας.

Ο ίδιος σημειώνει για τον Μιχάλη Μαδένη:

«Ο Μιχάλης Μαδένης εκπροσωπεί τον ζωγράφο που αντιμετωπίζει το σώμα ως τόπο βιωμάτων και  πολλαπλών ταυτοτήτων με πολύπλοκα νοήματα.

Ζωγραφίζει συστηματικά το υλικό υπόβαθρο του υποκειμένου.

Από τα τοπία και τις αυτοπροσωπογραφίες μέχρι τις εξπρεσιονιστικές ζωγραφικές αποσυμφορήσεις παραμένει  ένας ζωγράφος μορφοπλασμένων υλών χρώματος που  αναγκάζει τον θεατή να δει εκεί που η όραση σταματά».

Η Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Τρίτη έναν καταξιωμένο ζωγράφο ο οποίος μιλά για το έργο του στους φοιτητές.

Η Evripides Art Gallery προσκαλεί το κοινό της να παρακολουθήσει την διάλεξη που θα δώσει την Τρίτη 2 Μαρτίου ώρα 11.00 ο συνεργάτης της Μιχάλης Μαδένης.

                       


Μιχάλης Μαδένης

Ο Μιχάλης Μαδένης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1960.

Σπούδασε στην ΑΣΚ της Αθήνας (1985-1990), εξασφαλίζοντας υποτροφία για κάθε έτος σπουδών από το ΙΚΥ. Δάσκαλος του στο πρώτο έτος ήταν ο Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης και στη συνέχεια ο Παναγιώτης Τέτσης, από το εργαστήριο του οποίου αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ελεύθερη Ακαδημία Τεχνών της Χάγης (De Vrije Akademie voor Beeldende Kunste). Τον πρώτο  χρόνο σπούδασε με  Βασιλική Υποτροφία της Ολλανδικής Κυβέρνησης, με δάσκαλο τον Bob Bonis, όπου και αρίστευσε , ενώ τα επόμενα δύο χρόνια με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Εργάστηκε στον εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Πινακοθήκης (2006-2017), ως υπεύθυνος του παιδικού εργαστηρίου. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, Βουλή των Ελλήνων, Τράπεζα της Ελλάδος, Μουσείο Βορρέ, Μουσείο Φρυσίρα, Ιστορικό Αρχείο –Μουσείο Ύδρας, Δημοτική Πινακοθήκη Αλεξανδρούπολης, Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή καθώς και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1990 έως σήμερα, έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου