Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Τοτού Μαρία: "Η εικονογράφηση του γεγονότος της Αναστάσεως του Ιησού κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία"

Η εικονογράφηση του γεγονότος της Αναστάσεως του Ιησού κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία

«Η Ανάστασις», έργο Μαρίας Τοτού, 2016, διαστάσεις 50Χ70 εκ.


Το γεγονός της Αναστάσεως του Ιησού, δεν αποτελεί μόνο μεγάλο σταθμό στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, ούτε ακόμα ένα ανεξίτηλο ορόσημο στη ζωή των Χριστιανών αλλά κυρίως είναι η βάση και το θεμέλιο της πίστεως στο πρόσωπο του Αναστάντος Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Είναι συγκλονιστική και συγχρόνως αποκαλυπτική η μαρτυρία του Αποστόλου Παύλου «εἰ δέ Χριστός οὐκ ἐγήγερται, κενόν ἂρα τό κήρυγμα ἡμῶν, κενή δέ καί ἡ πίστις ὑμῶν». (Α' Κορ. ιε' 12-19).

Τρίτη 26 Απριλίου 2016






Το πρωτο 3D γλυπτο μετα απο πολους πειραματισμους. (Φυσικα εχω σκοπο να μαθω και να κανω περισσοτερα πανω σε αυτο το προγραμμα, Mudbox)

Ο Άνθρωπος

Shintaro Kago



Η τέχνη δεν έχει αλλάξει από τη πρώτη βραχογραφία.

Ο τρόπος που ερμηνεύουμε απλώς διαμορφώνεται συνεχώς. 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT: ''ΜΑΝΑ ΓΗ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΣ''

http://eperiskopio.blogspot.gr/2016/04/performance.html?spref=fb


https://www.youtube.com/watch?v=pRHGGoAr4fU


"ΔΕΝΔΡΙΤΕΣ"  - Τάσος Μπουσδούκος


κάρβουνο σε χαρτί 35*50


Οι "δενδρίτες" είναι αποφυάδες των νευρώνων και αποτελούν την δομή και το δίκτυο με το οποίο ο κάθε νευρώνας προσλαμβάνει σήματα από άλλα κύτταρα. Ο νευρώνας είναι το λειτουργικό κύτταρο και η δομή του νευρικού μας συστήματος.Ο νευρώνας αποτελείται από ένα κυτταρικό σώμα που περιλαμβάνει τον πυρήνα και ένα αριθμό οργανιδίων και από μία ή περισσότερες αποφυάδες τους δενδρίτες που συλλέγουν τα σήματα που στέλνονται στο κύτταρο.
Τα κύματα φτάνουν στους δενδρίτες του νευρικού κυττάρου μέσα από νευρίτες κάποιου άλλου νευρικού κυττάρου ώστε να υπάρχει η διάδοση των ερεθισμάτων. Στις άκρες των δενδριτών υπάρχουν τα κομβία και οι συνάψεις. όπου από εκεί λαμβάνει ή μεταδίδει σήμα το κάθε κύτταρο. 
 'Όλες αυτές οι αποφυάδες "δενδρίτες" έρχονται να πάρουν κάποια μορφή, άλλοτε κάποιου προσώπου και άλλοτε να παρουσιάσουν ακόμα και την ίδια την φύση ...









κάρβουνο-μελάνι σε χαρτί 35*50





ακρυλικά σε καμβά 

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Ενα απλο σχεδιακι στο Adobe Illustrator. Ειμαι (οπως φαινεται αλλωστε) πολυ αρχαριος αλλα εχω σκοπο να μαθω πολλα περισσοτερα με το συγκεκριμενο προγραμμα, γιατι θεωρω οτι μπορει καποιος να κανει τα παντα περι γραφιστικης και γενικα σχεδιασμο με αυτο.

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Ιωσηφίνα Μακρή // Τεκμηρίωση Έργου Συμμετοχής 'PLATFORMANCE': 'Lullaby in Life Major & Death Minor'


Το πρότζεκτ PLATFORMANCE, μια ιδέα διαμορφωμένη από τον Αλέξανδρο Πλωμαρίτη, πρόκειται για μια νέα πλατφόρμα Workshop με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και επίκεντρο την τέχνη της Performance.

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε το κάλεσμα καλλιτεχνών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, με τη συνεργασία των VestAndPage, Manuel Vason και Μαρίας Σιδέρη.

Έτσι δημιουργήθηκαν τρία αντίστοιχα Workshops υπό την καθοδήγηση των αναφερθέντων καλλιτεχνών, στα οποία καλέστηκαν φοιτητές και απόφοιτοι σχολών Καλών Τεχνών να συμμετέχουν στη χρονική περίοδο 9-17 Απριλίου 2016.

Κατέληξαν να δημιουργηθούν 8μελείς ομάδες, οι οποίες στα πλαίσια 5 ημερών θα εκπονούσαν ασκήσεις καθοδηγούμενες από τον κάθε καλλιτέχνη της ομάδας που επέλεξε, ώστε την πέμπτη μέρα να προκύψει μια ομαδική δράση in situ.

Σπαθι! (in progress) Δημιουργημενο και επεξεργασμενο σε 2 διαφορετικα  3D προγραμματα για εργασια των πολυμεσων. (Το βιντεο εργασιας θα αναρτηθει επισης).

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Φωτογραφίες από την εικαστική εγκατάσταση Parasites και αποτελέσματα από το workshop με τον Νίκο Ευαγγελόπουλο στη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας 22/4/16 20:30




Φωτισμένη χρονικά οικία σε πείραμα. Οικεία. Εισβολείς. Θορυβώδεις παρεμβολές, τραύματα καταμερισμένα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ : Έκκληση βοήθειας για τον 11χρονο Χάρη

Προφορική αφήγηση και εικαστική δράση: Ένα μολύβι πολλές προβολές , σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης τη Σχολή Καλών Τεχνών και το Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα




Το 7ο Φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης διοργανώσε προφορική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών ανθολογημένων από τον Γιώργο Ιωάννου και σκηνικό αναλόγιο μύθων ανθολογημένων από τον Χόρχε Λούις Μπόρχες ενώ φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών και του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα, αποτύπωσαν  στο χαρτί τις εντυπώσεις τους.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

PROJECT: '' MANA ΓΗ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΣ''



                                       PROJECT: ‘’ΜΑΝΑ ΓΗ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΣ’’



                           



 Μάνα Γη και Άμπελος    μας καλούν  να αφουγκραστούμε τον παλμό τους. Η Μάνα Γη: Κάτω από το βλέμμα της κάθε πέτρα φυτό, ζώο και άνθρωπος είναι αδέλφια που συμπορεύονται στο ίδιο μονοπάτι.  Μήτρα που γεννάει  καρπούς  τροφοδότες  ύλης και πνεύματος.  Ζωντανή οντότητα  αξίζει σεβασμού,  προστασίας, σωστής διαχείρισης.
Τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου    ο Δίας κόβει τα ράμματα κοντά στο γόνατο κληματίδα  και πετάγεται  ο βλαστός Διόνυσος...  Η  Σέμελη- κλίμα  όμοια  με νεκρό κούτσουρο το χειμώνα είναι η ‘’αποθήκη’’   που  συσσωρεύονται τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο Διόνυσος βλαστός για να ξεπεταχτεί από το μηρό του Δία.
Στη γη οι σπόροι βλασταίνουν γεννιούνται και ξαναπεθαίνουν.  Χρειάζεται καινούργια σπορά τον επόμενο χρόνο.   Η  άμπελος είναι ένα φυτό που δεν πεθαίνει.  Βλασταίνει από ένα όργανο  που δεν είναι μήτρα αλλά από  ένα αντρικό.  Σε όλη την αρχαιότητα η κληματόβεργα με τα γόνατα και τα εξογκώματα συμβόλιζε το αντρικό μόριο.
Η εικαστικός Ελένη Κεσίσογλου  (απόφοιτος  του Τ.Ε.Ε.Τ.  Φλώρινας)  εκφράζει αυτές τις  προσεγγίσεις με γλυπτική εγκατάσταση . 
Η performance «Δημιουργία» συνδυάζει τον ποιητικό λόγο του Γιώργου Δελιόπουλου με τελετουργικούς, κρουστούς ήχους, καθώς και με το λιτό, αφαιρετικό εικαστικό λεξιλόγιο της εικαστικού Γλύκας Διονυσοπούλου (μέλος του τρίτου εικαστικού εργαστηρίου  του Τ.Ε.Ε.Τ. Φλώρινας) και του χορευτή Μιχάλη Μπιμπάση  (Μέλος της Λέσχης Πολιτισμου Φλώρινας). Μέσα από τη «Δημιουργία» αναφαίνεται η ζωογόνος δύναμη της φύσης, ενώ ξεπηδά εκείνος ο Λόγος Θεού και Ανθρώπου, που κρύβεται μέσα στο ελάχιστο σύμπαν και νικά τους θανάτους.
«Όταν η πτώση μοιάζει βεβαία,
μοίρα του Ανθρώπου η Άνοιξη,
μοίρα του Ανθρώπου η γη,
μοίρα του Ανθρώπου ο σπόρος
που σβήνει κι ανθίζει ξανά».

Σας  καλούμε  στις 24/4/2016 στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου  στη θέση   ΡΕΝΤΙΝΑ         και ώρα  18:00  μ.μ   στην παρουσίαση του project : ‘’MANA ΓΗ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΣ’’
(Παρακαλούμε να έχετε μαζί  σας μικρή ποσότητα σπόρων.  Επίσης η συγκέντρωση αρχκά θα γίνει στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου  Bella-toumpa)

Τηλ. επικοινωνίας : 6936446662

Parasites Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας 22/4/16 20:30


Φωτισμένη χρονικά οικία σε πείραμα. Οικεία. Εισβολείς. Θορυβώδεις παρεμβολές, τραύματα καταμερισμένα.

Προφορική αφήγηση και εικαστική δράση Ένα μολύβι πολλές προβολές





Το 7ο Φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης διοργανώνει προφορική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών ανθολογημένων από τον Γιώργο Ιωάννου και σκηνικό αναλόγιο μύθων ανθολογημένων από τον Χόρχε Λούις Μπόρχες ενώ φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών και του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα, θα αποτυπώνουν στο χαρτί τις εντυπώσεις τους. Η διαδικασία της εικαστικής δημιουργίας σε ζωντανό χρόνο και θα προβάλλεται πολυμεσικά στην οθόνη για να μπορεί το κοινό να παρακολουθήσει την πολυπρόσωπη και πολυεπίπεδη διαδικασία δημιουργίας.
Μια προσπάθεια εξερεύνησης των αυτόματων γραφών που ανασύρονται όταν οι εικόνες των μύθων και των παραμυθιών εισέρχονται στο υποσυνείδητο των ανθρώπων που κρατούν ένα μολύβι και προσπαθούν να εικονοποιήσουν τα αισθητηριακά ερεθίσματα αφηγήματικών  και φωνητικών μοτίβων 
Αφηγούνται η Ελένη Δημοπούλου και ο Στέλιος Πελασγός
Μεγάλο αμφιθέατρο Παιδαγωγικής σχολής 13.30 μμ.
 Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό

 
ΔΗΠΕΘΕ /  ΤΕΕΤ- ΠΤΝ  Πανεστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Parasites... Ολοκλήρωση δεκαήμερου πειραματικού εργαστηρίου. Χάρης Μαργαρίτης

Φωτογραφική πρόταση στα πλαίσια της δημιουργίας ενός μουσειακού εκπαιδευτικού προγράμματος - Πλαστήρα Ρόζα

Στα πλαίσια μιας ανοιχτής πρόσκλησης για τη δημιουργία ενός μουσειακού εκπαιδευτικού προγράμματος για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας και του ΤΕΕΤ του ΠΔΜ για τον εορτασμό της Διεθνούς μέρας Μουσείων 2016), ασχολήθηκα με την καταγραφή απλών αντικειμένων που ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή. Στόχος ωστόσο ήταν μια αισθητική πιο σύγχρονη.

Εκ του

Σκαλίζοντας το ήδη υπάρχον ανακαλύπτεις πως δεν υπάρχει κενό.


Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Μουσική Σύνθεση Mondrian - Άννα Καμπουρίδου


Ο Πητ (Πίιτ) Μοντριάν (Piet Mondrian, πραγματικό όνομα Pieter Cornelis Mondriaan, 7 Μαρτίου 1872 – 1 Φεβρουαρίου 1944) γεννήθηκε στην πόλη Amersfoort της Ολλανδίας και σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Άμστερνταμ την περίοδο 1892 - 1895.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Φωτογραφία και ήχος από το Platformance Project: Ιωσηφίνα Μακρή


    

A lullaby through the journey between life and death.

Συμμετοχή στην ομάδα των VestAndPage.
Διάρκεια Workshop: 12-17 Απριλίου 2016
Παρουσίαση Performance: 17 Απριλίου





Eντατικό εργαστήριο Νίκου Ευαγγελόπουλου Πρώτη/ Δεύτερη / Τρίτη και Τέταρτη Ημέρα.

Πρώτη ημέρα.

Τσαρλς Λούτγουϊτζ Ντότζσον, Examples in Arithmetic (1874)



Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Ανοιχτό κάλεσμα για πολυήμερα η μονοήμερα Workshop και εκθέσεις στο εκκοκκιστήριο Ιδεών στην Βέροια





Το  εκκοκκιστήριο Ιδεών στην Βέροια σε συνεργασία με το 3ργαστήριο ΤΕΕΤ ΣΚ Φλώρινας ανακοινώνει ανοιχτό κάλεσμα για κατάθεση εικαστικών προτάσεων. Το ανοιχτό κάλεσμα απευθύνεται σε όλοuς τους φοιτητές του Τεετ , δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προτείνουν μια ομαδική έκθεση η ένα μονοήμερο Workshop με η χωρίς έκθεση και να την υλοποιήσουν  στον χώρο του εκκοκκιστήριον ιδεών, ενός νέου χώρου πολιτισμού 800τμ.Σε ένα παλιό εκκοκκιστήριο βάμβακος στην Βέροια κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Τα Workshop κατόπιν συμφωνίας θα χρηματοδοτείται από τους συμμετέχοντες επισκέπτες η χορηγούς η φορείς.

"Οι εκφάνσεις μιας γραμμής"

Αφροδίτη Δάφνου, Υλικά: πενάκι σε χαρτί, Διαστάσεις: 23,5 x 17cm.





 Ο χώρος κατά την πραγμάτωσή του έρχεται αντιμέτωπος με το φως. Φως και σκιά. Στοιχεία αλληλένδετα. Το ένα δεν υφίσταται χωρίς το άλλο. Χάρη σ’αυτά τα δύο στοιχεία μπορούμε να αντιληφθούμε τις εκφάνσεις της ύλης, να δημιουργήσουμε εικόνες που αποθηκεύονται στη μνήμη και γίνονται όνειρο, γίνονται παραμύθι.

Μαρί Θεοφίλου-Συμμετοχή στην Διεθνή έκθεση ακουαρέλλας στο Fabriano της Ιταλίας



Μαρί Θεοφίλου-Fabriano in Acquarello 2016






Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΑΔΗΝ-ΦΛΩΡΙΝΑ



Στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Βάδην που διεξάγεται στη Φλώρινα το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, στις 16.00, συμμετέχουν οι ακόλουθες χώρες: Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σερβία και Σλοβενία, στις  κατηγορίες ανδρών-γυναικών, εφήβων-νεανίδων και παίδων-κορασίδων.

Το διαίρει και βασίλευε στην Τέχνη - Άννα Καμπουρίδου







Ο άνθρωπος άρχισε να εκφράζει τις πιο βαθιές κ πιο ουσιώδης σκέψεις του δημιουργώντας. Έτσι ζωγράφισε, χόρεψε, έκανε γλυπτά, χάραξε, έφτιαξε μουσική και με άλλους πολλούς ακόμη τρόπους όπου τις αποτύπωσε. Όλα αυτά τα χώρισε σε κατηγορίες και τα ονόμασε τέχνες. Από αυτή την κίνηση ξεκίνησε να ειδικεύεται ο καθένας στην κάθε μια και πλέον φαντάζουν τόσο ασύνδετες μεταξύ τους.

Συμμετοχή στο POSTKUNST GUSTAV KLIMT 1. Χάρης Μαργαρίτης


Το Postkunst Gustav Klimt ανήκει στην mail art  και είναι αφιερωμένο στον σημαντικότερο εκπρόσωπο του κινήματος της Sezession της Βιέννης και της Art Nouveau, τον ζωγράφο Gustav Klimt.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Επέμβαση


Η ύλη του έργου ζει και αναπνέει. Επειδή είναι φθαρτό δεν σημαίνει ότι καταστρέφεται. Το ότι φθείρεται δεν αποτελεί ελάττωμα, αλλά μέρος της φύσης του. 

Μελάνι σε καμβά, 100x200 εκ. (Λεπτομέρεια)
   

Μελάνι σε καμβα 80x120 εκ.

Έτσι και το σώμα δεν είναι ελαττωματικό, ουτε λιγότερο όμορφο. Ίσα ίσα το γεγονός ότι αντιστέκεται και αντιδρά στον χρόνο είναι μέρος της ομορφιάς του.

Μελάνι σε καμβά 90x90 εκ.

Μελάνι σε καμβά, 100x200 εκ.

Στην ύλη μας επικάθεται το παρελθόν μας. Στο δέρμα σου έχει καθήσει ο καιρός και δεν μπορείς να το γδάρεις χωρίς να τραυματίσεις την ψυχή σου.

Μαραντίδης Νίκος  10o εξάμηνο

Αντώνης Παππάς: Verne 2.0



“Ο Ναυτίλος, το περιβόητο υποβρύχιο, εμβολίζει ένα πολεμικό πλοίο που το καταδιώκει και τρεις άνθρωποι αιχμαλωτίζονται από τον αινιγματικό κυβερνήτη του σκάφους, τον πλοίαρχο Νέμο.
Ο καθηγητής Αρονάξ, ο βοηθός του Κονσέιγ και ο Νεντ Λαντ θα ζήσουν μια περιπετειώδη περιπλάνηση ταξιδεύοντας 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα.
Το ατέλειωτο ταξίδι τους φέρνει αντιμέτωπους με θαλάσσια τέρατα και απειλητικά πλάσματα του βυθού ενώ τα μυστηριώδη σχέδια του πλοιάρχου Νέμο τους οδηγούν στα πέρατα της Γης, εκεί όπου κρύβονται συγκλονιστικά μυστικά.”                                                  

*Ήχος*


Ανδρεοσόπουλος Δ. Φωτογραφία φιλμ, 2015

Δεν έχει γούστο που από τη μια, έχει μεγάλη σημασία να ονοματίζεις (εύστοχα) τα Πράγματα, μα από την άλλη δεν έχει καμία σημασία πως τα ονοματίζεις? 

Kismet-Η Δύναμη της Καρδιάς: Oταν θέλεις κάτι πάρα πολύ το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις......Paulo Coelho -

Kismet-Η Δύναμη της Καρδιάς: Oταν θέλεις κάτι πάρα πολύ το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις......Paulo Coelho -εγω ζητησα πως κατασκευαζονταν τα βασικα χρωματα απο τους αγιογραφουσ δηλαδη λευκο τιτανιου μολυβδου  ψευδαργυρου,χρηση ξυδιου η αυγοτεμπερα χρηση ασπραδιου η κροκου ανακατεμα με νωπο ασβεστη

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Performance for Camera Vol5. '' Murders in the City of Deers''- Zourou Maria

Performance for Camera Vol5.

Αναφορά στον Caravaggio.

Στο Έργο αυτό θέλησα να προσθέσω ένα αποτύπωμα της καλλιτεχνικής αύρας του Caravaggio της εποχής του Μπαρόκ-σε μια σύγχρονη μορφή αποτύπωσης ενός καλλιτεχνικού αποτελέσματος ,αυτού της Performance for Camera-Video Art συνδέοντας τη παράλληλα με μυθολογικές παραδόσεις και τελετουργίες.


« Ενδογονιδιακές Τραγωδίες με δαντικές αποχρώσεις....»



    
 Η « Ενδογονιδιακή Τραγωδία» περιέχει όλη τη θολή σκοτεινιά μιας δαντικής κολασης, είναι γεμάτη από ποικίλα θράυσματα συμπυκνωμένου πόνου και υπαρξιακής αγωνίας που βοηθάνε το θεατή να ψάξει εντός του, να βρει πράγματα που είχε ξεχάσει και να τα επαναξιολογήσει με ειλικρίνεια και ορθή κρίση. Όλη η δράση μετατρέεται σε μια συναφήγηση γεγονότων και πράξεων στενόχωρων και αποτρόπαιων. Ιστορίες κραυγής, ιστορίες που βάζουν το θεατή σε σκέψεις..κι όλα αυτά ενώ οι συμμετέχοντες συχνά δρουν εκτός κειμένου αυτοσχεδιάζοντας φορώντας κάποιες φορες και τη μάσκα τους για να τονιζει ή να αποκρύπτει τον εαυτό τους ή φορώντας νούμερα που λειτουργούν ως μικροί κώδικες συνωμοσίας κι άλλες φορές μέσα από τη γύμνια τους και τον πόνο τους να κάνουν τους θεατές μάρτυρες της σωματοποιημένης σκληρότητας αφήνοντας το σώμα να πάσχει και να οδηγεί σε σκέψεις του Αρτώ περί διαχείρησης της σκληρότητας και της πίκρας στην πιο σκοτεινή και αποτρόπαιη μορφή της. Κάποιες φορές οι σκληρές εικόνες που παρουσίασαν οι Sanzio έγιναν αντικείμενο λογοκρισίας, ίσως γιατί πάντα οι σκληρές αλήθειες πονάνε και η παρουσιάσή τους θέλει θάρρος …Kυρίως το γυναικείο σώμα είναι αυτό που υποφερει, που πονά, που γνωρίζει την ταπείνωση και τον εξευτελισμό...άρα τα μηνυματα της όμάδας Sanzio είναι πολλά και η « Ενδογονιδιακή τραγωδία» είναι ένα πεδίο που βρίθει από θέματα, στα οποία ο άνθρωπος: άνδρας, γυναίκα, παιδί, γέρος, γρια γνωρίζει τη σωματική βία και τη δυστυχία, το άγχος και την εξουσία του δυνατού πάνω στον αδύνατο………………………………………………………………………….


Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

"Γεμιστήρας"

Ανδρεοσόπουλος Δημήτρης, "Γεμάτη κενό πόλη", Ψηφιακά μέσα, 2016

Αφορισμός Νο.1 "Απαισιοδοξία.Αισιοδοξία.Φιληδονία"



Γιατί είσαι κοπρολάγνος? Γιατί είσαι κάτι παραπάνω από απλά αισιόδοξος.

Η βια και ο Θάνατος στις ταινίες του Ταραντίνο.



Τις περισσότερες φορές η βία και ο θάνατος στον κινηματογράφο συσχετιστικαν με την τέχνη και την ζωγραφική. Πολλοί εικαστικοί δημιουργοί  ταινιών πως εκλαμβάνει την βία  όπως ένας καλλιτέχνης εκλαμβάνει το Χρώμα στον Καμβά .Δεν ειναι τυχαίο που πολλοί σεναριογράφοι απεικονίζουν τους δολοφόνους/ πρωταγωνιστές τους ως “Καλλιτέχνες Θανάτου”.

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

ΒΙΒΛΙΟΛΟΓΕΙΟΝ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ







ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΒΙΒΛΙΟΛΟΓΕΙΟΝ "ΜΙΜΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ"
ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ, ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΜΟΥ, ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΜΟΥ, ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ...",
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ (23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016). 
ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΕΩΣ ΤΙΣ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
 ΚΑΙ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΟΥΝ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, 18-22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016.
ΘΑ ΑΠΟΝΕΜΗΘΕΙ Α' ΒΡΑΒΕΙΟ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: κα ΕΦΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΒΙΒΛΙΟΛΟΓΕΙΟΝ (ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ 12:00-18:00)

Μελέτη Πέλματος (ή "Μελέτη για μασάζ γεμιστήρα")

Ανδρεοσόπουλος Δ., Στυλό σε χαρτί, 15x20, 2016

Σχηματισμένη ψευδαίσθηση


Η ζωή σου, ποτέ δεν θα είναι σταθερή, ποτέ δεν ήταν. Κάθε φορά θα είναι σαν τη πρώτη φορά. Τη πρώτη φορά που θα μιλάς, τη πρώτη φορά που θα κοιτάς, τη πρώτη φορά που θα εμπνευστείς, τη πρώτη φορά που θα σχεδιάσεις ένα παπούτσι, τη πρώτη φορά που θα συνειδητοποιήσεις τι άφησες πίσω σου και με πόσα κιλά ζωής βρίσκεσαι τώρα, τη πρώτη φορά που θα απογοητευτείς μα και τη πρώτη φορά που θα θυμηθείς πως, είσαι ακόμα εδώ, και όλα αυτά έχουν συμβεί ξανά, μα και πάλι, μοιάζουν σαν να νε η πρώτη τους φορά. Μια αμηχανία και μια αβεβαιότητα για το αν γλύτωσε ο εαυτός σου ή αν θα τα καταφέρει ξανά. Πέφτεις για ύπνο, και το παρελθόν παίρνει σχήμα. Ξυπνάς. Και ξαφνικά...Σήμερα μοιάζει, σαν να γεννήθηκες μόλις σήμερα.

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Πηνελόπη Γαίτη-Performance: « Το μονοπάτι της Εκεχειρίας...στο δικό του αέναο χρόνο......» ...Μια performance δημιουργική αναγωγή στο χρόνο....Πραγματοποίηση στις 6/04/2016 στο Πολεμικό Μουσείο ατην Αθήνα.



   Tην Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 στην Αθήνα και στο Πολεμικό Μουσείο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την εκεχυρία και τον ολυμπισμό. Μίλησαν οι: 
Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης: Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Παναγιώτης Δρακόπουλος: Ερευνητής και φιλόσοφος, Δρ. Αικατερίνη Καμηλάκη: Τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Γιάννης Σμαραγδής: Σκηνοθέτης. Συντονισμός-Παρουσίαση: από τη δημοσιογράφο Λίνα Κλείτου.
   Στο φουαγιέ του Μουσείου λειτουργήσε έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών (ζωγραφική-γλυπτική) με θέμα τον αθλητισμό και την Εκεχειρία.. Έλαβαν μέρος οι: Άγγελος, Βαλυράκη Μίνα, Βουτσινάς Μάριος, Γκελμπέσης Γιώργος, Ευαγγελάτος Κώστας, Ζουμπουλάκης Πέτρος, Κανέλλου Εβίτα, Κοροβέση Αγγέλικα, Κούρκουλου Μάγδα, Κτιστοπούλου Μαρία, Λάβδας Απόστολος, Λαζαρίδης Κυριάκος, Μανωλίδης Θεόδωρος, Παγκρατίδης Παγκράτης, Παναγιωτίδης Άγγελος, Πατσέλης Αλτίν, Σαμόλη Μαίρη, Σπιριούνης Κώστας, Τζανουλίνος Πραξιτέλης.
Επιμέλεια έκθεσης: Άννα Πατσουράκη: Ιστορικός Τέχνης.
 Η εκδήλωση έκλεισε με performance (εικαστικό δρώμενο) από την Πηνελόπη Γαίτη.
   Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Υπουγείου Εθνικής Άμυνας, εκτελεστικό φορέα τον ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητών Ενόπλων Δυνάμεων), τη συμμετοχή του Διεθνούς Στρατιωτικού Συμβουλίου Αθλητισμού του CISM (Το CISM  αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις στον κόσμο αποτελούμενο από 134  χώρες μέλη έχοντας ως απώτερο στόχο τη συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη με τη συνένωση των ενόπλων δυνάμεων μέσω του αθλητισμού). Με τη συμβολή και σύμπραξη επίσης του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής επιτροπής, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ΥΠΕΘΑ, Υπουργείου Τουρισμού, Συμπολιτείας Ολυμπίας, Δήμου Ήλιδας, Σωματείου « Καλλιπάτειρας», Συμβουλιόυ της Ευρώπης και Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO.

(Απόσπασμα Τεκμηρίωσης performance)
…………………………………..
Τόσα χρόνια μνήμης δεν πήγαν χαμένα.
  Το χώμα ξεφεύγει μέσα από τις χούφτες και γράφει την αλήθεια...το νερό σιωπηλός μάρτυρας την παρακολουθεί και καταγράφει.................................................................







Νάσια Κουμπέτσου,"Φόρμα και Χρώμα"

Νάσια Κουμπέτσου, "Φόρμα και Χρώμα"

Νάσια Κουμπέτσου, 2016, Μοτίβα, Μαρκαδόροι σε Χαρτί, 76x55

Νάσια Κουμπέτσου, 2016, Μοτίβα, Μαρκαδόροι σε Χαρτί, 76x55
     Σύμφωνα με τον Wassily Kandinsky για κάθε σύνθεση προσφέρονται δύο βασικά μέσα:
1. Η φόρμα
2. Το χρώμα
     «Η φόρμα από μόνη της, σαν παράσταση του αντικειμένου (πραγματικού ή μη πραγματικού) ή σαν καθαρά αφηρημένη οριοθέτηση ενός χώρου, μιας επιφάνειας, μπορεί να υπάρξει αυτόνομα.
Το χρώμα όχι. Το χρώμα δεν επιτρέπει την απεριόριστη επέκτασή του. Είναι κανείς σε θέση μόνον να σκέφτεται το απεριόριστο κόκκινο ή να το βλέπει πνευματικά. Όταν ακούμε τη λέξη κόκκινο δεν μπορεί να έχει στη φαντασία μας κάποιο όριο. … Αν όμως πρέπει να αποδοθεί το κόκκινο αυτό με υλική μορφή (όπως στη ζωγραφική) πρέπει τότε αφενός να έχει μια ορισμένη απόχρωση διαλεγμένη από την ατελείωτη σειρά διαφορετικών κόκκινων, επομένως να χαρακτηριστεί υποκειμενικά και αφετέρου πρέπει να οριοθετηθεί πάνω στην επιφάνεια, να οριοθετηθεί από άλλα χρώματα…» (Wassily Kandinsky, Για το πνευματικό στην τέχνη, Νεφέλη 1981, σσ. 81-82).
     Με αφορμή, λοιπόν, κάποιες σκέψεις γύρω από τη φόρμα και το χρώμα, ξεκίνησα τη δική μου ζωγραφική πειραματιζόμενη αρχικά με το τρίγωνο. Στην πορεία τα γεωμετρικά σχήματα άρχισαν να εξελίσσονται, να γίνονται καμπυλωτές και ευθείες γραμμές, να γίνονται εύκαμπτες φόρμες που μεταβάλλονται και παίρνουν διάφορες κατευθύνσεις μέσα στη ζωγραφική επιφάνεια, πάντοτε όμως οριοθετημένες.
     Εδώ έρχεται το χρώμα, να προσφέρει το δικό του ρόλο, ως αντίστιξη αλλά και ως αρμονία. Έτσι, λοιπόν, εκεί που το μπλε διαγράφει τη δική του μελωδία, έρχεται η χρωματική του αντίστιξη, το πορτοκαλί, για να ολοκληρώσει αρμονικά την σύνθεση.
     Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζω ζωγραφικά πεδία, που ενώνονται στην ίδια σύνθεση, προσπαθώντας να αποδώσω μια υλική επιφάνεια, που να μην προσδιορίζεται μόνο ως επίπεδη, αλλά να μπορεί κανείς να την αντιληφθεί και ως τρισδιάστατο χώρο. Όπως άλλωστε επισημαίνει και ο Kandinsky, «Η λεπτότητα ήδη ή το πάχος μιας γραμμής, η τοποθέτηση στη συνέχεια της φόρμας
πάνω στην επιφάνεια, η τομή μιας φόρμας από την άλλη είναι αρκετά σαν παραδείγματα για την σχεδιαστική έκταση του χώρου. Παρόμοιες δυνατότητες παρέχει το χρώμα, το οποίο χρησιμοποιούμενο σωστά, μπορεί να προβάλλει ή να υποχωρεί και να δίνει προοπτική προς τα μπρος ή προς τα πίσω και να είναι σε θέση να μεταβάλλει τον πίνακα σε ένα αιωρούμενο ον, πράγμα που είναι ταυτόσημο με την ζωγραφική έκταση του χώρου. Η συνένωση των δύο εκτάσεων στην συνήχηση ή αντήχηση αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα και ισχυρότερα στοιχεία της σχεδιαστικής – ζωγραφικής σύνθεσης» ((Wassily Kandinsky, Για το πνευματικό στην τέχνη, Νεφέλη 1981, σσ. 123 - 124).


Νάσια Κουμπέτσου, 2016, Μοτίβα, Μαρκαδόροι σε Χαρτί, 76x55
Νάσια Κουμπέτσου, 2016, Μοτίβα, Μαρκαδόροι σε Χαρτί, 76x55
Νάσια Κουμπέτσου, 2016, Μοτίβα, Μαρκαδόροι σε Χαρτί, 76x55

Νάσια Κουμπέτσου, 2016, Μοτίβα, Μαρκαδόροι σε Χαρτί, 76x55