Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Έλενα Μαρίνου| «Κώδικες και Κλειδιά» TECHNOHOROS_INVITATION_FEBRUARY_2016


Έλενα Μαρίνου| «Κώδικες και Κλειδιά», εικαστικός διάλογος με καλλιτέχνες της «γενιάς του ’60». | Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 20:00-23:00


«Επιλέγοντας ως συνομιλητές μου Έλληνες καλλιτέχνες της διασποράς από τη «γενιά του ΄60», επιχείρησα να συνδιαλλαγώ εικαστικά με τους: Ναυσικά Πάστρα, Αλέξη Ακριθάκη, Βλάση Κανιάρη, Νίκο Κεσσανλή, Δανιήλ, Δημήτρη (Μίμη) Κοντό, Μιχάλη Κατζουράκη, Παντελή Ξαγοράρη, Κωνσταντίνο Ξενάκη, Παύλο και Κώστα Τσόκλη.
Οι εικαστικοί προβληματισμοί του καθενός από αυτούς τους καλλιτέχνες, πυροδότησαν το ύφος και τη μορφολογία των δικών μου σχολίων στο έργο τους. Αναζήτησα την υλική και εννοιολογική συνάφεια αφουγκραζόμενη τα μηνύματα του σημερινού εικαστικού ιδιώματος χωρίς να κόψω τον ομφάλιο λώρο που με έδεσε μαζί τους.
Αναπόφευκτα βρέθηκα αντιμέτωπη με συγκλίσεις, αποκλίσεις και συγκρούσεις που εμφανίστηκαν, καθώς οι δυσκολίες της δεκαετίας του ’60 και των αρχών του ’70 και το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι καλλιτέχνες αυτοί εκφράστηκαν, ήρθαν, για διαφορετικούς λόγους, να ακουμπήσουν πάνω σε αυτές της σύγχρονης ζωής.»
Έλενα Μαρίνου
εικαστικός

«…τα έργα της Έλενας Μαρίνου αποτελούν γοητευτικά υβρίδια που σχολιάζουν με τα όπλα του μοντερνισμού το σημερινό καθεστώς του μεταμοντέρνου. Προσωπικό της ύφος είναι η απάρνηση του προσωπικού ύφους, δηλαδή του ego του καλλιτέχνη, προς όφελος, τόσο της ιστορίας όσο και της συλλογικής μας μνήμης η οποία πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς παραμορφωτικούς φακούς.  Τα έργα είναι έξυπνα επειδή δεν είναι εξυπνακίστικα και είναι ευαίσθητα επειδή δεν υποκρίνονται καμία αυθεντία.  Η έκθεση γενικότερα, με τον διττό της χαρακτήρα, έτσι καθώς τα έργα της «μαθήτριας» τίθενται δίπλα στις συνθέσεις των «δασκάλων», είναι ταυτόχρονα παιδαγωγική και διασκεδαστική. Και μάλιστα με την αρχαία σημασία της λέξης «διασκέδαση», ενώ προσθέτει ότι η καλλιτέχνις «προχωρά άμεσα σε μια συμφιλιωτική χειρονομία προς το παρελθόν της νεοελληνικής τέχνης, ενώ έμμεσα καταγγέλλει τη βλακώδη διαμάχη που σοβεί για δέκα δεκαετίες ανάμεσα στους (θεωρούμενους ως) κριτικούς και τους (θεωρούμενους ως) καλλιτέχνες», φορώντας «την τήβεννο του θεωρητικού, όχι για να κρύψει αλλά, αντιθέτως, για να αποκαλύψει τη λερωμένη αλλά λαμπερή ποδιά του καλλιτέχνη…»
Μάνος Στεφανίδης
Ιστορικός της τέχνης
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος φιλοξενεί την πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού  Έλενας Μαρίνου με τίτλο «Κώδικες και Κλειδιά», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016, στις 20:00.
Πρόκειται για έναν εικαστικό διάλογο με Έλληνες καλλιτέχνες της «γενιάς του ’60» και συγκεκριμένα τους Αλέξη Ακριθάκη, Παύλο, Βλάση Κανιάρη, Μιχάλη Κατζουράκη, Νίκο Κεσσανλή, Δημήτρη (Μίμη) Κοντό, Παντελή Ξαγοράρη, Κωνσταντίνο Ξενάκη, Δανιήλ, Ναυσικά Πάστρα και Κώστα Τσόκλη, καθένας από τους οποίους όπως αναφέρει η ίδια η εικαστικός, «πυροδότησε το ύφος και τη μορφολογία των προσωπικών σχολίων της στο έργο τους», ενώ τονίζει ότι «αναζήτησε την υλική και εννοιολογική συνάφεια, αφουγκραζόμενη τα μηνύματα του σημερινού εικαστικού ιδιώματος, χωρίς να κόψει τον ομφάλιο λώρο που την έδεσε μαζί τους». Με κεντρικό άξονα τα QR Codes και τα ασπρόμαυρα τετράγωνα που δημιουργούν άπειρους και μοναδικούς συνδυασμούς και αντιστοιχούν σε προκαθορισμένες, από την ίδια, λέξεις,  επιχειρεί να συστήσει τους καλλιτέχνες και το έργο τους στους θεατές, οδηγώντας τους να κάνουν τη δική τους «σύγχρονη» ανάγνωση και ερμηνεία.
Παρουσιάζονται 11 έργα μικτής τεχνικής και ένα βίντεο της Έλενας Μαρίνου και παράλληλα εκτίθενται έργα των πολύ σημαντικών προαναφερθέντων καλλιτεχνών της «γενιάς του ’60».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα έργα των εικαστικών της γενιάς του ΄60 θα εκτίθενται δίπλα στο αντίστοιχο έργο της Έλενας Μαρίνου ώστε να πραγματοποιείται εικαστικός διάλογος και να είναι άμεσα εμφανής η επιρροή και το σκεπτικό που ακολούθησε η ίδια.

Η Έλενα Μαρίνου σπούδασε Γραφιστική και Διακόσμηση εσωτερικών χώρων στην Α.Τ.Ε.Σ. (Αθηναικό Τεχνολογικό Επιμορφωτικό Σπουδαστήριο) κατά τα έτη 1990-1993. Από το 1992 έως το 2007 δούλεψε στον χώρο της διαφήμισης. Το 2009, εισήχθη στη σχολή Καλών Τεχνών στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το οποίο και αποφοίτησε με άριστα το 2014, από το εργαστήριο του Ι. Φωκά. Το 2015 εισήχθη στο Ελληνογαλλικό Μεταπτυχιακό πρόγραμμα της ΑΣΚΤ  «Τέχνη, Εικονική πραγματικότητα και πολυχρηστικά συστήματα καλλιτεχνικής έκφρασης». Από το 2011, έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αγγλία καθώς και τη Σερβία. Τον Φεβρουάριο του 2016 πραγματοποιεί την πρώτη της ατομική έκθεση. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Την βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν
τα εξαιρετικά κρασιά από το κτήμα Εύχαρις.


Χορηγοί επικοινωνίας είναι: culture now , global view και το art22.

Διάρκεια Έκθεσης: 11 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2016
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-14:30 & 17:30-20:30
Τετάρτη, Σάββατο 11:00-16:00
Κυριακή, Δευτέρα κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου