Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Καλωσήρθατε στον πλανήτη Dismaland

O Banksy ανοίγει την πόρτα του πιο δυστοπικού θεματικού πάρκου


Ένας χαοτικός νέος κόσμος όπου μπορείτε να αποδράσετε από την ανόητη φυγή, από την πραγματικότητα. Καλωσήρθατε στη Dismaland. Εδώ, οι υπάλληλοι θα σας μιλήσουν με αγένεια, θα είναι κατσούφηδες, μελαγχολικοί και απρόσωποι. Τα εκθέματα ίσως να δείχνουν ωραία από μακριά αλλά μέσα τους κρύβουν την ασχήμια ενός ολόκληρου κόσμου υπό κατάρρευση. Πολιτικά σκάνδαλα, ρατσισμός, μετανάστες, η μανία με τα social media. Σας θυμίζει κάτι;

Τη μικρογραφία του κόσμου μας, σκιαγραφεί ο Banksy μέσα από το Dismaland, το δυστοπικό θεματικό πάρκο, που έστησε στο  Γουέστον Σούπερ Μερ του Ηνωμένου Βασιλείου στο εγκαταλελειμμένο θέρετρο κολύμβησης, Tropicana. Όπως ήταν φυσικό, οι ουρές του κόσμου, που ήταν περίεργος να δει όλο το πρότζεκτ ήταν τεράστιες με το εισιτήριο να κοστίζει 3 λίρες ενώ απαγορεύεται ρητά η είσοδος σε παιδιά. Το πάρκο στήθηκε με απόλυτη μυστικότητα καθώς μόνο τέσσερις άνθρωποι από τον δήμο γνώριζαν τη δημιουργία του. Άνοιξε στο κοινό το Σάββατο και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη.

Στο πρότζεκτ συμμετείχαν 60 καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων ο Damien Hirst και η Jenny Holzer. Ο ίδιος ο Banksy λέει στον Guardian: « Η Dismaland είναι ένα θεματικό πάρκο, το μεγάλο θέμα του οποίου είναι, ότι τα θεματικά πάρκα θα έπρεπε να ασχολούνται με μεγαλύτερα θέματα. Ενώ συμπληρώνει: «Ρώτησα τον εαυτό μου: Τι αρέσει περισσότερο σε αυτούς που πηγαίνουν να δουν τέχνη; Ο καφές. Έτσι έφτιαξα ένα show τέχνης που έχει καφετέρια, bar, εστιατόριο, κι άλλο bar. Και λίγη τέχνη».

Η Dismaland καταγράφει τη σύγχυση της σκοτεινής εποχής στην οποία ζούμε. Και με τον τρόπο της, τη δημιουργεί. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν σκοτεινή και μακάβρια ενώ άλλοι, αθεράπευτα οικεία.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου