Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

«Έφυγε» ο ζωγράφος και συγγραφέας Νίκος Χουλιαράς

«Έφυγε» ο ζωγράφος και συγγραφέας Νίκος Χουλιαράς
Σε ηλικία 75 ετών απεβίωσε ο σημαντικός ζωγράφος, πεζογράφος και ποιητής Νίκος Χουλιαράς


Ένας σημαντικός εκπρόσωπος του ελληνικού μοντερνισμού στη ζωγραφική, την ποίηση και την πεζογραφία, ο Νίκος Χουλιαράς, πέθανε στα 75 του, μετά από μια ζωή γεμάτη προσφορά στις τέχνες και τα γράμματα. 



Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο,Τετάρτη 22 Ιουλίου, στις 4 το απόγευμα, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Νίκος Χουλιαράς γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1940. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1962-1967), γλυπτική με τον Γιάννη Παππά και σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη, αλλά τελικά προτίμησε τη ζωγραφική. 

Ως ζωγράφος κέρδισε το βραβείο Παρθένη, το 1969, και παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (1969, Άστορ). Τα πρώιμα έργα του ήταν μάλλον αφαιρετικά, με ακαθόριστες φόρμες σαν αστρικά σώματα σε λευκό φόντο.

Κατά το χρονικό διάστημα 1965 - 1970 ασχολήθηκε με τη μουσική. Έγραψε πολλά τραγούδια τα οποία ερμήνευσε ο ίδιος, καθώς και άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες με μεγάλη επιτυχία.  Σημαντικές του επιτυχίες είναι «Το τσιμεντένιο δάσος», «Θα σου το πω με Α», «Ο νοτιάς της ξενιτιάς» και η διασκευή του «Γιάννη μου το μαντήλι σου». 

Τραγούδια του έχουν τραγουδήσει πολλοί καλλιτέχνες του Νέου Κύματος, όπως η Αρλέτα, από το πρώτο κιόλας δίσκο της, το 1966, «Η μέρα τελείωσε», «Τα πελαγίσια όνειρα» μέχρι και την μετέπειτα επιτυχία της «Το πέτρινο χαμόγελο», η Πόπη Αστεριάδη μόνη της στο: «Η μικρή Νανώ» ή σε ντουέτο με τον Χουλιαρά: «Το σπαθί», «Χαλασιά μου»,» Ζηλιάρικο», η Μαρίζα Κωχ «Άναψα κλωνί δαδί» και άλλοι.  Σημαντικές στιγμές στη δισκογραφία του είναι οι: «Μεγάλες επιτυχίες» και «H νύχτα που μας ξέρει»,  με την συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη και της Αφροδίτης Μάνου. Το 2006 εμφανίζεται ως στιχουργός στο τραγούδι του συγκροτήματος «Μικρές Περιπλανήσεις» από τον δίσκο « Και με οδηγό μου ένα παιδί», ενώ η πιο πρόσφατη δουλειά του είναι το cd «Τα νησιά τ' ουρανού», όπου ερμηνεύει η Αλίκη Καγιαλόγλου, ενώ υπάρχει και ένα κομμάτι «Της τρέλλας η ζητιανιά» που το τραγούδησε ο ίδιος.


Επίσης, διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, τα ιταλικά, τα αγγλικά, τα σουηδικά και τα γερμανικά. Το μυθιστόρημά του «Ο Λούσιας» έγινε τηλεοπτική σειρά που μεταδόθηκε από την ΕΤ-1 το 1989. Το 1996 ήταν υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας με το βιβλίο του «Στο σπίτι του εχθρού μου».

Έλαβε μέρος στη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1969 και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ασχολήθηκε επίσης, επί πολλά χρόνια, με την εικονογράφηση και την εικαστική επιμέλεια βιβλίων και κέρδισε δύο βραβεία στη διεθνή έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου της Λειψίας (1978 και 1983). Το 2011 έγινε αναδρομική παρουσίαση του συνόλου της δουλειάς του στο Μουσείο Μπενάκη και εκδόθηκε κατάλογος -μονογραφία.

Όταν πληροφορήθηκε την είδηση της απώλειας του Νίκου Χουλιαρά, ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Σημαντικός ζωγράφος, εικονογράφος, πεζογράφος, ποιητής, συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής, δημιουργικά παρών για περισσότερα από σαράντα χρόνια, ο Νίκος Χουλιαράς είχε πάντοτε πολλούς τρόπους να αφηγείται τις νεανικές αναμνήσεις του από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Γιάννενα. Και ακόμα περισσότερους ώστε αυτές οι αναμνήσεις, καθώς και τα νεότερα ερεθίσματά του, να συναντώνται σε ένα έργο που περιέχει την παράδοση και την πρωτοπορία, που αποθησαυρίζει την κοινή μας μνήμη και συνεγείρει την κοινή μας προσδοκία. Την ανθρώπινη θέρμη, το χιούμορ, την αίσθηση τού οικείου και ταυτόχρονα του μαγικού που χαίρονταν οι φίλοι του, χαίρονταν παράλληλα και οι αναγνώστες και οι φίλοι της ζωγραφικής και των τραγουδιών του. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου