Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Όνειδος. Πτυχιακή Εργασία Τζάνη Χριστίνα. Ιούνιος 2015 Φλώρινα


 

Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία Φλώρινας


Στη παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται αναφορά στη παιδική κακοποίηση με σκοπό την ευαισθητοποίηση του θεατή προσφέροντας τροφή για σκέψη. Η τεράστια δύναμη της εικόνας συνωμοτεί στη δημιουργία συγκινήσεων παρουσιάζοντας έργα που απεικονίζουν παιδιά.
Η παιδική κακοποίηση υπήρχε κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας σε όλες τις κοινωνίες, απαξιώνοντας με τη κακομεταχείριση τη παιδική ηλικία. Η φυσική αδυναμία του παιδιού και η απόλυτη εξάρτησή του από ένα ενήλικα, το καθιστά εύκολο θύμα.
Τα έργα απεικονίζουν κυρίως κορίτσια με βλέμμα απολιθωμένο,  μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Το λευκό άκτιστο φόντο δηλώνει τη κίνηση και έρχεται σε αντίθεση με τις παγωμένες και συνεπώς ακίνητες χρονικά μορφές με τα απολιθωμένα βλέμματα και τη σκοτεινή αύρα.
Τα έντονα και δυνατά κόκκινα περιγράφουν τη στιγμή της ανθρώπινης απόγνωσης και της σωματικής διάβρωσης σε αντίθεση με τα ψυχρά χρώματα που δηλώνουν την ανυπαρξία ζωής και επικαλύπτουν κάτι φρικτό που υπερισχύει η αδιαφορία και η πικρία.
Το φωτοστέφανο με το εξάλφα συμβολίζει τη γονιμότητα και την αρμονία όλων των αντιθέτων και συνεπώς και των χρωμάτων αλλά και την ελπίδα για τη ζωή. Μέσα από το κεντρικό σημείο του κύκλου ξεπροβάλλει η ανθρώπινη μορφή σε γκρι τόνους στα έργα που έχει χρησιμοποιηθεί μελάνια και στα έργα με υλικά τα λάδια, εμφανίζεται αντίστροφα από το γκρι η μορφή με χρώματα.
Ο χώρος έχοντας τη δική του ιστορία, υποδέχεται τα βλέμματα των τραυματισμένων παιδιών συνδέοντας τη πέτρινη υφή  των τοίχων με τα μορφικά στοιχεία της ύλης του έργου, όπως της άμμου, που βρίσκονται πάνω στην επιφάνεια των έργων. Ίχνη της κράτησης των ζώων υπάρχουν στους ενδοιάμεσους τοίχους όπου βρίσκονται κρίκοι και κομμένα σχοινιά. Τα εννιά δωμάτια συμβολίζουν την ολοκλήρωση ενός κύκλου, την κρίση και την δίκη.
Η αισθητική απόλαυση των χρωμάτων στην εικόνα του πόνου ενισχύει τη δημιουργία ενοχής του θεατή πάνω στην απάθεια που είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας, απέναντι στα άσχημα γεγονότα, προκαλώντας του σύγχυση.
















 Φωτογραφίες: Κοσμάς Κλημεντίδης

Τεκμηρίωση πτυχιακής σε joomag εδώ
(μετατροπή από word σε joomag Ειρήνη Πουλιάση)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου