Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015





Δ   Ε   Λ   Τ   Ι   Ο        Τ   Υ   Π   Ο   Υ



 «Ιπτάμενα Γλυπτά»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
 Δρ. Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, Αγγελική Δουβέρη & Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης
 Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 στις 20:30
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ “ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”
ΑΙΘΟΥΣΑ “ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΝΙΑΡΧΟΣ”
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΧΑΛΕΠΑ, ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, τοartAmari Residency και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» και στο πλαίσιο της σειράςTo Bήμα της Τέχνης” παρουσιάζουν τη διάλεξη «Ιπτάμενα Γλυπτά» της Γαλλίδας εικαστικού Elodie Laurent και του Βέλγου εικαστικού Stephane Kiszak  που συνθέτουν το δημιουργικό εικαστικό δίδυμο “ElKa”, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 στις 20:30 στο Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, αίθουσα “Σταύρος Σ. Νιάρχος”, Πλατεία Έλενας Βενιζέλου, Χαλέπα, Χανιά, Κρήτη. Είσοδος Ελεύθερη.

Επιμέλεια: Δρ. Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, Αγγελική Δουβέρη  & Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Η Γαλλίδα εικαστικός Elodie Laurent και ο Βέλγος εικαστικός Stephane Kiszak  αποτελούν το εικαστικό δίδυμο “El Ka” και μέσα στο πλαίσιο διαλέξεων «Το Βήμα της Τέχνης» θα παρουσιάσουν τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις και την εικαστική τους δουλειά στην περίοδο της συνεργασίας τους. Συνάμα θα μιλήσουν για την εικαστική παραγωγή τους και την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στην 5η  περίοδο τουartAmari Residency που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο μήνα στην ενδοχώρα του Νομού Ρεθύμνου.
Η Elodie Laurent και ο Stephane Kiszak αποτελούν ένα ζευγάρι «νομάδων/εικαστικών» που δημιουργεί φωτογραφία, βίντεο και εγκαταστάσεις. Το σχέδιο εικαστικής δημιουργίας που δουλεύουν αυτή την περίοδο λέγεται «Flying Sculptures» (Ιπτάμενα Γλυπτά). Πρόκειται για εφήμερα "γλυπτά" από υλικά που βρίσκουν στις περιηγήσεις τους. Σκουπίδια στην πραγματικότητα ή φυσικά υλικά που αναπτύσσονται σε εικαστικές συνθέσεις που αποκτούν γλυπτική διάσταση τη στιγμή της σύντομης πτήσης τους και εικαστική αξία τη φευγαλέα στιγμή της φωτογράφισής τους. Οι καλλιτέχνες αναζητώντας νέα ερεθίσματα και εικαστικές προκλήσεις κινούνται από τόπο σε τόπο και "χαρτογραφούν" μέσα από την εικαστική τους εμπειρία διαφορετικά μέρη του πλανήτη, κάνοντας ένα σιωπηλό σχόλιο για τον καταναλωτισμό και τις “αστικές αξίες” μέσα από μια δυνατή εννοιολογική εικαστική παρουσία και μια φωτογραφική σειρά υψηλών αξιών.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης η εικαστικός Αγγελική Δουβέρη θα αναφερθεί στην έννοια του Residencyγενικότερα και θα παρουσιάσει την πορεία του artAmari Residency τα τελευταία δύο χρόνια.



Το artAmari Residency διοργανώνεται από την εικαστικό Αγγελική Δουβέρη και βασίζει την εξέλιξη και την ανάπτυξή του σε συνεργασίες. Σκοπός του artAmari Residency είναι να δημιουργηθούν πολιτισμικές γέφυρες ανάμεσα στην περιοχή του Αμαρίου και ξένους πολιτισμούς μέσω των εικαστικών τεχνών. Να γνωρίσουν καλλιτέχνες από άλλες χώρες την ομορφιά και τη μοναδικότητα του τόπου, αλλά και ο τοπικός πληθυσμός να προσεγγίσει και να εξοικειωθεί με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία.
artAmari Residency
Καλογέρου, Δήμος Αμαρίου, Νομός Ρεθύμνου, T.K. 74061 Κρήτη
Εμπνευστής & Διοργανωτής: Aγγελική Δουβέρη
Τηλ. 0030  28330 22432,   0030  6972820023

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.
Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.
Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.

Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την«Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού:  1.«Ο Δρόμος των Μουσείων»,   2.«ΟΚύκλος των Φαραγγιών»,  3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων»,   4.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency»,  5.«Το Βήμα της Τέχνης»  6.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό».
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.
«ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ»
«ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ»   &
«ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΧΑΝΙΩΝ»
Δρομόνερο, Δημοτική Ενότητα Κολυμβαρίου
Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Τ.Κ. 73002  Κρήτη
33 Κm από τα Χανιά προς την Παλαιόχωρα,   Τηλ.  693 73 83 500
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης
E-mail:  ioannis2000@gmail.com      Website:  www.olivepress.eu





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου