Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Project: ''Βεγορίτιδα-Ο Παλιός (Βαγγέλης Παπαδημητρίου)


''ΑΛΜΠΟΥΜ''



  
Τμήμα του project: ''Βεγορίτιδα-Παλιός  (Βαγγέλης Παπαδημητρίου). Το project είναι σε εξέλιξη.

Όταν η  ιστορία ''κλείνει το μάτι'' στην τέχνη     η  συναισθηματική και πνευματική ''παλέτα'' του καλλιτέχνη αναζητά  τις λύσεις μέσω των οποίων θα μπορέσει να σταθεί ως εκφραστής  μιας βαθύτερης ανάλυσης, αντικειμενικής προσέγγισης και αναστοχασμού όλων των πληροφοριών που συσσωρεύει κατά την διάρκεια της εικαστικής διαδρομής, που ακολουθεί μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Στο project ακολουθείται μια ιστορική αναδρομή, που εντάσσεται  στο έργο συμπληρώνοντας την πολυσημική προσπάθεια απόδοσής του. Η αρσενική παρουσία του έργου  (Βαγγέλης Παπαδημητρίου) καθώς και το υγρό στοιχείο (λίμνη-θηλυκή παρουσία) εμπλέκονται σε μια αφήγηση πολλαπλής ερμηνείας και  μέσω αυτής  οι συνεργαζόμενοι  εικαστικοί  τροφοδοτούνται- διατηρώντας την αυτονομία στην εκφραστική τους γλώσσα-για να οδηγηθούν στη δημιουργία του όλου.  
Η ιστορία προσέφερε στην τέχνη θέματα, που αποδόθηκαν με εξαιρετικό τρόπο. Αλλά και η τέχνη έδωσε τη δυνατότητα στην ιστορία να εκφραστεί μέσω αυτής. Υπάρχει ένας πίνακας του Klee με το όνομα Angelus Novus. Απεικονίζεται εκεί ένας άγγελος που φαίνεται έτοιμος να απομακρυνθεί από κάτι όπου μένει προσηλωμένο το βλέμμα του. Τα μάτια του είναι διάπλατα ανοιχτά, το στόμα του ανοιχτό και οι φτερούγες του τεντωμένες. Ετσι ακριβώς πρέπει να είναι ο άγγελος της ιστορίας. Το πρόσωπό του είναι στραμμένο στο παρελθόν...  (Walter Benjamin -Πάνω στην έννοια της ιστορίας -Θέσεις για τη φιλοσοφία της ιστορίας.)
Στον  πίνακα με τον τίτλο "Αλμπουμ" γίνεται μια προσπάθεια από την Ελένη Κεσίσογλου να εκφραστεί μια συγκεκριμένη σκληρή ιστορικά χρονική περίοδος,  εμπνεόμενη  από τις αφηγήσεις κατοίκων της περιοχής, στην οποία εξελίσσεται το project  και που αποτελεί  όμως και μια διαχρονική  και γενικευμένη  απεικόνιση  της  βίαιης  ανθρώπινης  φύσης, που  επικρατεί  όταν η μνήμη ασθενεί σε σχέση με παρελθούσες αιματοβαμμένες περιόδους. 
Το εν λόγω έργο θα  ενεργοποιήσει  ένα  εκ των επιλεγμένων  σημείων  της όλης παρουσίασης. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου