Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Πόσα gigabytes (GB) χρειάζονται για να φτιάξεις έναν άνθρωπο [Video]


Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε αρκετά επιτεύγματα ερευνητών που κατάφεραν να αποθηκεύσουν ψηφιακά δεδομένα σε ζωντανούς οργανισμούς (βλ. links παρακάτω), αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαμε αναρωτηθεί το αντίστροφο, δηλαδή πόσο χώρο θα καταλάμβανε ο γενετικός κώδικας του οργανισμού σε ένα ψηφιακό μέσο αποθήκευσης.



Την απάντηση έρχεται να δώσει η ομάδα Veritasium, η οποία τα βάζει κάτω και υπολογίζει ότι ανθρώπινος γενετικός κώδικας που βρίσκεται αποθηκευμένος σε ένα κύτταρο έχει καταλαμβάνει 1.5GB. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 40 τρισ. κύτταρα, άρα το συνολικός όγκος δεδομένων ενός ανθρώπου είναι περίπου 60ZB (zeta bytes = 10²¹).
Επίσης, αναφέρουν ότι μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι το σύνολο της ψηφιακής πληροφορίας παγκοσμίως θα έχει φτάσει “μόλις” τα 40ZB, επομένως, χρειάζεται πολύς όγκος δεδομένων για έναν άνθρωπο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ο ανθρώπινος γενετικός κώδικας είναι ίδιος για όλους κατά 99.9%, επομένως, οι διαφορές μας αντιστοιχούν σε λιγότερο από 1ZB πληροφορίας.
Αυτά και άλλα πολλά στο παρακάτω video:



Πηγή: techgear.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου