Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

O Olafur Eliason Δημιουργεί μια κοίτη ποταμού μέσα στο Μουσείο μοντέρνας τέχνης Louisiana Δανίας.

Παραχώρηση του μουσείου μοντέρνας τέχνης Louisiana 

       Μειώνοντας τα όρια ανάμεσα στο φυσικό κόσμο και τον τεχνητό με μια χειρονομία ο Δανός/Ισλανδός καλλιτέχνης Olafur Eliason, στην πρώτη του ατομική έκθεση, που πολύ εύστοχα έχει ονομάσει Riverbed (κοίτη ποταμού),φέρνει την ύπαιθρο μέσα.
      Αναδημιουργώντας ένα τεράστιο, άγριο ​​μαγευτικό τοπίο, με μια πλήρη κοίτη και βραχώδη γη. Ο καλλιτέχνης αντλεί την έμπνευσή του από την φύση.Το μουσείο μοντέρνας τέχνης Louisiana που βρίσκετε στις ακτές της Δανίας  μας δανείζει έναν ακατέργαστο, στοιχειώδη και ισχυρό χαρακτήρα που εκτείνεται μέσα στο κτίριο ως μια παρέμβαση, μετασχηματιζόμενος σε ένα έργο τέχνης.





       H έκθεση του Eliasson αμφισβητεί τη σημασία και την εμπειρία του ίδιου του μουσείου όπως και τη πολυπλοκότητα της σχέσης μεταξύ του καλλιτέχνη, του κτίριου, και του  θεατή.Όντας ταυτόχρονα μεγαλειώδες και ταπεινό η εγκατάσταση ανατρέπει τις προσδοκίες του ρόλου του  επισκέπτη μουσείου και χορεύει μεταξύ των ορισμών ''παρατηρητής'' και ''συμμετέχων΄'.Με την διερεύνηση της διασικασίας της οικειοποίησης του χώρου. O Εliasson  εστιάζει την προσοχή του επισκέπτη στην ίδια την τέχνη, ενθαρρύνοντας τον επισκέπτη να εξερευνήσει το τοπίο. Ως αποτέλεσμα  εκτος από επισκέπτης και ειναι και το έργο μαζί.


Παραχώρηση του μουσείου μοντέρνας τέχνης Louisiana
       Διαμορφώνοντας το τοπίο, ο καλλιτέχνης προκαλεί μια αρχέγονη αίσθηση της ελευθερίας.Αποφεύγοντας τις παραδοσιακές προσδοκίες της συμπεριφοράς και σκέψης που συνδέονται με τα μουσεία, ο Eliasson εξαλείφει τις επιφανειακές πληροφορίες μέσα από την κενότητα του τοπίου.Δεν υπάρχει τίποτα στους τοίχους, και δεν υπάρχει αναμενόμενος τρόπος να ενεργήσετε  εντός ή να βιώσετε το χώρο,επιτρέποντας την ελευθερία του προβληματισμού, σκέψης, αισθητήρια εμπειρία, και την αίσθηση του εαυτού.





        Το Εκθεμα περιτρυγυρίζει ένα σύνολο απο βίντεο, Your Embodied Garden, Movement Microscope, and Innen Stadt Aussen, που όλα εστιάζουν στην κίνηση. Ενώ το Model Room μας παρέχει μια εικόνα για το ενεργό μυαλό και την καλλιτεχνική διαδικασία του Eliasson.



 Πηγή:εδώ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου