Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΟΔΡΑ 2014 ΚΟΔΡΑ FRESH – Οι Ήρωες Πέθαναν. Ζήτω οι Ήρωες! Με συμμετοχή μεταξύ άλλων των προπτυχιακών φοιτητών Χρήστου Σκούρτη, Δήμητρας Μπαϊρακτάρη και των αποφοίτων Κωνσταντίνου Γκράτσα, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Μάγδας Χριστοπούλου.

             
 Σχετιζόμενη συμμετοχή του ΤΕΕΤ εδώ     
Το Πεδίο Δράσης Κόδρα έχει την τιμή και την χαρά να σας προσκαλέσει στους χώρους του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 και 21:00 αντίστοιχα, για τα εγκαίνια της έκθεσης του Κόδρα Fresh με τίτλο Οι Ήρωες Πέθαναν. Ζήτω οι Ήρωες!

ΚΟΔΡΑ FRESH
Οι Ήρωες Πέθαναν. Ζήτω οι Ήρωες!

Από τι είναι φτιαγμένος ένας ήρωας; Πώς διαμορφώνεται σε εποχές κρίσης και σύγχυσης η ανάγκη, η κατασκευή και η χρήση ηρώων και συμβόλων; Ποια είναι η συμβολή της ιδεολογίας στη διαμόρφωση των ηρώων και ποια είναι τα υλικά κατάλοιπα που αφήνουν πίσω τους στην ιστορία και στη δημόσια σφαίρα; Ποια στοιχεία κρατάμε σήμερα ως «πολύτιμες ύλες», προκειμένου να αφηγηθούμε το παρελθόν; Με ποιους τρόπους διαπραγματεύεται η καλλιτεχνική πρακτική την κληρονομιά που κάθε φορά επιλέγει και πώς συγκροτείται ή συγκαλύπτεται σε ένα έργο τέχνης μια γενεαλογία επιρροών, συμβολισμών και προτύπων; Πώς διαχειρίζεται ο ίδιος ο καλλιτέχνης την αρχαιολογία του υλικού του και πώς εκφράζονται οι ασυνέχειες, οι ρήξεις και οι ανακολουθίες αυτής της κληρονομιάς στο εικαστικό αποτέλεσμα;
Η ανάγκη δημιουργίας αλλά και βεβήλωσης ηρώων και συμβόλων εδράζεται σε αξίες που αναδύονται ή κατακρημνίζονται, στη διαπλοκή της ιστορίας, της μνήμης και της ταυτότητας, αλλά και σε μηχανισμούς προπαγάνδας, πολιτικής και διακυβέρνησης. Η γοητεία που ασκεί το ηρωικό οφείλεται στη στενή του συνάφεια με την υπέρβαση των ανθρώπινων ορίων και στις υπαρξιακές, ηθικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις όσον αφορά στην αναμέτρηση με τη θνητή συνθήκη. Η περιβολή του ηρωικού διακρίνει αυτόματα το αντίστοιχο πρόσωπο από το ανώνυμο πλήθος, αναγάγοντάς το σε θεό ή ημίθεο στις αρχαϊκές κοινωνίες και μνημονεύοντας αιώνια το όνομα και την ιστορία του στη δημόσια σφαίρα και στην ιστορική καταγραφή στις μεταγενέστερες κοινωνίες. Για παράδειγμα, οι ήρωες των ομηρικών επών, οι άθλοι του Ηρακλή, οι αρχαϊκές ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης, τα ηγεμονικά πορτρέτα της Αναγέννησης, οι ήρωες του ’21 του ελληνικού έθνους-κράτους, η αναπαράσταση αγίων και θεοτήτων στη βυζαντινή και στην παγκόσμια λατρευτική παράδοση αντίστοιχα, τα μνημεία των πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι υπερήρωες των κόμικς και του κινηματογράφου, δημιουργούν ένα ετερόκλητο και πολυδιάστατο φάσμα ηρωικής εικονογραφίας που αντανακλά κάθε φορά το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό τους πλαίσιο.
Με «πολύτιμη ύλη» την πολυσημία και τα ερμηνευτικά σχήματα του ηρωικού συμβολισμού και των υλικών του αναπαραστάσεων, σε μία κλίμακα που εκτείνεται από τη λατρεία έως την αποκαθήλωση, χαρτογραφούμε ένα ευρύ τοπίο έρευνας και πειραματισμού. Νέοι καλλιτέχνες προσεγγίζουν μέσα από τα έργα τους τα ίχνη του ηρωικού παραδείγματος και τη ρήξη μαζί του, διαπραγματεύονται τις ασυνέχειες των μύθων, των ιστορικών αφηγήσεων και του υλικού αποθέματος και προτείνουν νέες στρωματογραφίες με γνώμονα την αποτύπωση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.
Ανθή Αργυρίου
Παναγής Κουτσοκώστας
Επιμελητές έκθεσης Κόδρα Fresh 2014
17/09 – 04/10/2014 Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Kodra Fresh – Οι Ήρωες Πέθαναν. Ζήτω οι Ήρωες!
Ομαδική έκθεση 34 νέων καλλιτεχνών, απόφοιτων και τελειόφοιτων Σχολών Καλών Τεχνών
Επιμέλεια
Ανθή Αργυρίου – Κεντρική Επιμελήτρια / Συντονίστρια Πεδίου Δράσης Κόδρα
Παναγής Κουτσοκώστας – Κεντρικός Επιμελητής / Συντονιστής Πεδίου Δράσης Κόδρα
Οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν και συμμετέχουν στο Κόδρα Fresh 2014:
Nicolas Paradiselo, Archer Sol, Αναστασία Αγάθου, Βασίλης Αλεξάνδρου, Μαρία Ανδρικοπούλου, Ελεάνα Αντωνάκη, Γιώργος Γεροντίδης, Δημήτρης  Γκέτσις, Κωνσταντίνος Γκράτσας, Γιάννης Δελατόλλας, Αναστασία Δούνια – Χαραλάμπους Ιουλία, Μαίρη Θηβαίου, Λία Κατόπη, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Παναγιώτης Κεφαλάς, Έιντζι Κορόνα, Θωμάς Κοντός, Δήμητρα Κούτσιανου, Κωνσταντίνος Κωτσής, Ελεάνα Μπαλέση, Δημήτρης Τζικόπουλος-Μποσκίδης, Δάφνη Μοναστηριώτη, Δήμητρα Μπαϊρακτάρη, Φανούρης Μωραΐτης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Παπαφίγκος, ΖωήΣκλέπα,Χρήστος Σκούρτης, Μαργαρίτα Στέφου,  Ισμήνη Τελιγιορίδου, Γιώργος Τρύφων, Δημήτρης Φραγκάκης, Πυθαγόρας Χατζηανδρέου, Μάγδα Χριστοπούλου.
Εγκαίνια έκθεσης ΚΜΣΤ: 19:00
Ώρες λειτουργίας Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης: Τρίτη – Σάββατο: 10:00-18:00.
Εγκαίνια έκθεσης ΜΜΣΤ: 21:00
Ώρες λειτουργίας Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης: Κυρ.: 11:00-15:00, Τετάρτη 10:00-22:00, Πεμ.Παρ.& Σαβ.: 10:00-18:00.
#ActionFieldKodra #KodraFresh14
                

 
Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014
Kodra Fresh vol.1
Των Έλενα Τσιριοπούλου και Λυδία Ρακή
Φωτογραφίες Σοφία Καναβού


Τις πόρτες του άνοιξε το Kodra fresh χτες το απόγευμα. Τα εγκαίνια ξεκίνησαν από το πρώτο χώρο που φιλοξενεί τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο Kodrafresh, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο κτιριακό συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών στη Σταυρούπολη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής  και κεντρικός Επιμελητής του Πεδίου Δράσης Κόδρα, Δημήτρης Μιχάλαρος τόνισε τη σημασία των δικτύων στον τομέα της τέχνης. Η συνεργασία των πανεπιστημιακών σχολών των Καλών Τεχνών με τα μουσεία της πόλης και η συμμετοχή των τελειοφοίτων και των αποφοίτων των σχολών Καλών Τεχνών θεωρεί ότι είναι η βάση του Kodra fresh.


Οι συνεπιμελητές του Παναγής Κουτσοκώστας και Ανθή Αργυρίου επεξήγησαν στο κοινό τη θεματική του Kodra fresh με τίτλο «Οι ήρωες πέθαναν! Ζήτω οι ήρωες». Οι ήρωες, τα σύμβολα, η θρησκευτική πίστη , το αρχαιολογικό  απόθεμα και η ιστορία εντάσσονται στη θεματική του ΠΔΚ, επισήμανε η Ανθή Αργυρίου. Ο Παναγής Κουτσοκώστας εξήγησε στο κοινό τον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκαν τα έργα και το πόσο σημαντική ήταν η δουλειά των επιμελητών στα εργαστήρια μαζί με τους φοιτητές.  Ενώ η Συραγώ Τσιάρα, προϊσταμένη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του μουσείου, επισήμανε σε δήλωσή της «πιστεύω ότι το γεγονός πως οι εκθέσεις οργανώνονται σε αρχαιολογικούς και εκθεσιακούς χώρους, δημιουργεί μια προσομοίωση εκθεσιακής πορείας για τους νέους καλλιτέχνες και τους φοιτητές, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν στη ζωή τους και επιπλέον, από τη μία τα μουσεία, από την άλλη οι χώροι που χρησιμοποιήθηκαν, εν γένει, φέτος στο ΚΟΔΡΑ, συμπεριλαμβανομένων και των μνημείων της πόλης, νομίζω ότι βοηθούν στο να κατανοήσει και ο κόσμος τη σημασία του ΠΔΚ και σίγουρα στην επικοινωνία του με την σύγχρονη τέχνη». Οι καλλιτέχνες με τη σειρά τους υποδέχτηκαν το κοινό με σεμνότητα αλλά και προθυμία για να επεξηγήσουν τα έργα τους και να αποσαφηνίσουν τα μηνύματά τους.


Νίκος Παναγιωτόπουλος: Το έργο μου σχετίζεται με τους ήρωες. Ο homo erectus  είναι ένας πρωτόγονος ήρωας των πρώτων ενστίκτων και της επιβίωσης.


Κωνσταντίνα Δούνια και Ιουλία Χαραλάμπους: Το πρωτόγονο και το αρχέγονο στοιχείο συναντούν τη φθορά της ύλης. Εμπνευστήκαμε από τις τραγικές ηρωίδες, Αντιγόνη και Μήδεια, καθώς υπάρχουν κοινά στοιχεία γιατί αποτελούν συμβολικές ιστορικές μορφές.



Μάγδα Χριστοπούλου: Οι αυτόχειρες ποιητές ήταν το θέμα της πτυχιακής μου. Το έργο μου αναφέρεται στους γνωστούς-άγνωστους αυτόχειρες που κατά τη γνώμη μου είναι «ήρωες».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου