Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ανοιχτή Πρόσκληση για καλλιτέχνες- Φόβος Κενού‏


 Φόβος Κενού/Horror Vacui

* «Η φύση απεχθάνεται τα κενά» Αριστοτέλης 350 πΧ.

Επεμβαίνοντας στις βιτρίνες κλειστών καταστημάτων/Πρόσκληση συμμετοχής! 
Στην εποχή της κρίσης που όλο και περισσότερα εμπορικά καταστήματα παύουν να λειτουργούν, μετατρέπουμε την αποστροφή μας για τους κενούς χώρους σε δημιουργία και αποφασίζουμε να τους κατακτήσουμε δημιουργικά. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η φύση απεχθάνεται τα κενά και βρίσκει τρόπο να τα συμπληρώνει. Το πρότζεκτ «Φόβος Κενού/Horror Vacui» αποτελεί μια επιβεβαίωση ότι ό,τι κενό, βρίσκει τρόπο να καταληφθεί.


Με τη βοήθεια του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης δημιουργοί της πόλης επεμβαίνουν σε κλειστά καταστήματα και μεταμορφώνουν τις βιτρίνες τους σε δυναμικές εικαστικές εγκαταστάσεις.

Η ανοιχτή πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων απευθύνεται σε καλλιτέχνες εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών και για την υλοποίηση των έργων η διοργάνωση θα συμβάλλει στο κόστος παραγωγής.

Αναζητείστε το information booklet μέσω e-mail στο fovos.kenou@gmail.com

Προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων: Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο parallaximag.gr  την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 
Επιμέλεια: Αλίκη Τσιρλιάγκου

Η επιτροπή που θα κάνει την επιλογή είναι οι:

- Γιώργος Γεωργακόπουλος, εικαστικός, Διευθυντής Contemporary Art Meeting Point (CAMP) & CHEAPART, Αθήνα
- Αρετή Λεοπούλου, ιστορικός τέχνης- επιμελήτρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Θεσσαλονίκη
 Θανάσης Μπάμπαλης, βιομηχανικός σχεδιαστής, καθηγητής ΤΕΙ Λάρισας – Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου



Τo Project MADE IN THESSALONIKI

Πλησιάζοντας στη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου των δράσεων της Parallaxi ‘’ H Θεσσαλονίκη Αλλιώς’’, προχωράμε για δεύτερη φορά στη διοργάνωση  του ‘’made in Thessaloniki’’ που είναι αφιερωμένη  φέτος στην παρέμβαση στο δημόσιο χώρο.
Μετά την αναπάντεχη επιτυχία της περσινής εβδομάδας design "Μade in Thessaloniki" του Θεσσαλονίκη Αλλιώς διοργανώνεται και τον Απρίλιο του 2013 το "Made in Thessaloniki 2" επικεντρωμένο αυτή τη φορά στη «Μεταμόρφωση του δημόσιου Χώρου». Πρόκειται για μια προσπάθεια να συναντηθούν και να αναδειχθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, αρχιτέκτονες, γραφιστικά γραφεία, δημιουργοί και καλλιτέχνες και σε μια κοινή προσπάθεια και συνεργασία να παρέμβουν σε δημόσιους χώρους,  μεταμορφώνοντας τους σε ζωντανά κύτταρα της καθημερινότητας.

Η διοργάνωση θα έχει θέμα τη μεταμόρφωση του δημόσιου χώρου και σκοπεύουμε ευαισθητοποιώντας δημιουργούς, designers, γραφίστες, αρχιτεκτονικά γραφεία της πόλης και τους επίσημους φορείς που εμπλέκονται, να λειτουργήσουμε επεμβατικά στην πόλη, δημιουργώντας τις συνθήκες της συνδιαλλαγής με το χώρο, την ιστορία και τα κτίρια που δεσπόζουν στον κεντρικό αστικό ιστό, σε πεζόδρομους, παιδικές χαρές και σημεία απόκεντρα.

Με τη χρήση χώρων που σήμερα παραμένουν νεκροί ή ανενεργοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, παρεμβάσεις σε όψεις κτιρίων, σε νέους πεζόδρομους, σε βιτρίνες κλειστών καταστημάτων εκθέσεις με θέμα εμπνευσμένο από τα σύμβολα της πόλης, δημιουργία δημόσιων γλυπτών από τους φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών και τοποθέτηση τους σε δημόσιους χώρους, σε workshops πάνω στη δημιουργία από ειδικούς, εκδηλώσεις στους χώρους που θα ζωντανέψουν στη διάρκεια του Απριλίου τον αστικό ιστό και θα δείξουν έμπρακτα πως μια μεγάλη συνέργεια ανθρώπων, ομάδων και φορέων μπορεί να αλλάξει αισθητά την εικόνα του δημόσιου χώρου.
               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου