Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Η ελληνική συμμετοχή στη Μπιενάλε της Βενετίας


Ο Στέφανος Τσιβόπουλος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας (1η Ιουνίου – 24 Νοεμβρίου), με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Τζαβάρα.

Η απόφαση ελήφθη μετά από την πρόταση που κατέθεσε η αρμόδια Γνωμοδοτική Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε για να εξετάσει και να αξιολογήσει  τις καλλιτεχνικές προτάσεις που κατατέθηκαν ύστερα από ανοικτή πρόσκληση προς ιστορικούς και θεωρητικούς τέχνης με διεθνή εμπειρία στην οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων.

Το έργο «Ιστορία Μηδέν» του Στέφανου Τσιβόπουλου (επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα), που θα παρουσιαστεί στη Μπιενάλε της Βενετίας, αποτελεί μια πρωτότυπη εικαστική πρόταση, η οποία κινείται ανάμεσα στις περιοχές του βίντεο και του φιλμ, της τεκμηρίωσης και της αλληγορίας. Μέσα από έναν σύγχρονο εικαστικό λόγο, πραγματεύεται το ρόλο και τη λειτουργία του χρήματος στη διαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων και των οικονομικών συστημάτων, σε συνάρτηση με τις ρεαλιστικές αλλά και συμβολικές διαστάσεις της κατοχής ή της έλλειψής του.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της φετινής διοργάνωσης, όπως αυτό ορίστηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της, κ. Massimiliano Gioni, είναι «The Encyclopedic Palace»,  και πραγματεύεται τους τρόπους με τους οποίους οι εικόνες χρησιμοποιούνται για την οργάνωση της γνώσης και τη διαμόρφωση της εμπειρίας μας από τον κόσμο.

Ο Στέφανος Τσιβόπουλος γεννήθηκε στην Πράγα το 1973. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Sandberg Institute του Άμστερνταμ. Μεταξύ του 2005-6 διεξήγαγε έρευνα στο Rijksakademie van beeldende kunsten στο Άμστερνταμ. Έχει συμμετάσχει σε διεθνώς αναγνωρισμένα art residencies και έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις όπως: το Golden Cube Award στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο Κάσελ της Γερμανίας για το έργο του Untitled (The Remake). Ζει και εργάζεται ανάμεσα στο Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη.

ΠΗΓΗ:  tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου