Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Navigations of a Line



Ευδοκία Κύρκου, Εvdokia Kyrkou
Ευδοκία Κύρκου, Εvdokia Kyrkou
Εγκαίνια: Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 20.00
Διάρκεια: 18.12.2012-18.1.2013
Συμμετέχουν:
Ανδρέας Βάης, Βάλια Γκούζια, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Ευδοκία Κύρκου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μαρία Τσιμπουρλά

Στην έκθεση «Navigations of a Line” 6 καλλιτέχνες πραγματεύονται τη γραμμή ως βασικό στοιχείο στην δουλειά τους. Άλλοτε το έργο γεννά μια ιδέα που στην αρχετυπική της μορφή υπονοεί ένα είδος επικοινωνίας πριν τον διάλογο- ένα οπτικό σύστημα ανάγνωσης, άλλοτε προκύπτει ως δήλωση κοινωνικής και πολιτικής πράξης για την ζωή και την ενότητα- ένα σύγχρονο ψυχογράφημα. Σε όποια περίπτωση το έργο αναπτύσσει σύμβολα που επικοινωνούν άμεσα και χωρίς περιστροφές με τον θεατή.

Ο Ανδρέας Βάης μας μυεί στην φαντασίωση, στην υπερρεαλιστική χειρονομία και στον διάχυτο μυστικισμό των έργων του. Η γραφή του μας εισάγει στον ρυθμό των αγαπημένων του μουσικών κομματιών, προσαρτώντας μικρές φιγούρες σε ένα μεγάλο περιβάλλον.
Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Alexandros Maganiotis
Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Alexandros Maganiotis

Βάλια Γκούζια, Valia GouziaΒάλια Γκούζια, Valia Gouzia[/caption]
Εικονογράμματα και λέξεις στοιχειοθετούνται είτε με τάξη, είτε διασχίζουν ανένταχτα στα έργα της Βάλια Γκούζια. Άλλοτε μια φράση επαναλαμβάνεται και διατυπώνεται σειραϊκά. Η αμεσότητα στην επικοινωνία μοιάζει σχεδόν τελετουργική καλώντας μας να υιοθετήσουμε την “γλώσσα” που μας προτείνει.
Σε μια διαδρομή αυτογνωσίας μας παραπέμπει ο Αλέξανδρος Δημητριάδης όπου τα παραμύθια, η εικονογραφία καθώς και διάφορα λογοτεχνικά κείμενα ως σύμβολα της γενικότερης ανθρώπινης κατάστασης αποτελούν κατά καιρούς την αφορμή για τα έργα του.
“Η αλφάβητος – από το Άλφα ως το Ωμέγα” του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη, αναπτύσσει την δική του γραφή συνδυάζοντας γράμματα της αλφαβήτου με την παρουσία ανθρωπόμορφων ζώων αποκομμένων από το όποιο περιβάλλον. Η χρήση διακεκομμένων γραμμών ενοποιεί τα αντιφατικά αλλά και τα αρμονικά στοιχεία του έργου έτσι ώστε το αποτέλεσμα να μοιάζει με μια υπερμεγέθη σελίδα εγκυκλοπαίδειας.
Ανδρέας Βάης, Andreas Vais
Ανδρέας Βάης, Andreas Vais

Μαρία Τσιμπουρλά, Maria Tsimbourla
Μαρία Τσιμπουρλά, Maria Tsimbourla

Αλέξανδρος Δημητριάδης, Alexandros Dimitriadis
Αλέξανδρος Δημητριάδης, Alexandros Dimitriadis

Στο έργο της Ευδοκίας Κύρκου και ειδικότερα στην εγκατάσταση «Νήματα Ζωής» καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η κλωστή που επενεργεί ως ένα είδος γραφής, σαν νήμα ζωής αλλά και σαν ένα είδος ψυχογραφήματος. Τα χαρτιά που αιωρούνται λειτουργούν ως φορείς ιστοριών που ενίοτε μπερδεύονται ή που λειτουργούν παράλληλα, αλλά που στην τελική τους φάση ενοποιούνται υπό την μορφή ενός βιβλίου.
H ευλαβική προσήλωση στη γραμμή στο έργο της Μαρίας Τσιμπουρλά μας καθηλώνει κατά την ανάγνωση του έργου.
Το δομημένο περιβάλλον και τα στοιχεία μυθοπλασίας που προκύπτουν μέσα από φανταστικά σενάρια βασίζονται σε πραγματικές ανθρώπινες καταστάσεις και συναισθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου