Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

«Μνήμες ενός Πρόσφυγα»


 



Η έκθεση «Μνήμες ενός Πρόσφυγα» είναι ένα εικαστικό οδοιπορικό μνήμης, αγάπης, πόνου και νοσταλγίας στις παραδόσεις των προσφύγων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Φωτογραφίες εποχής, προσωπικά αντικείμενα συναισθηματικής αξίας, προσφυγικοί «θησαυροί» ανασυρμένοι απ’ τους καλοφτιαγμένους γιούκους, παρατίθενται σ’ένα κολάζ pop art σύνθεσης και ζωγραφικού ρεαλισμού.
   

Αφέντης ήταν κάποτε, όριζε μόνος το
βιος του,       
Στην άλλη άκρη του πελάγους του λαχε
το γραφτό του,
Μα ήρθαν άξαφνα αυτοί να μπουν μες τη
ζωή του,
Κι αρπάξαν βιος και ζωντανά παρά τη
θέλησή του.
Κι αφέντης πάλι εγίνηκε, αφού ψυχή
ορίζει.


(λίμερικ) Γιώργος Κεβρεκίδης
Γεννημένος στη Χαλκίδα από γονείς με καταγωγή απ’ τον Πόντο και τη Μικρά Ασία,
ο Γιώργος Κεβρεκίδης πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη παραθαλάσσια Νέα Αρτάκη, γενέθλια πόλη της μητέρας του. Οι καταβολές των γονιών του συντέλεσαν στη διαφύλαξη άρρηκτων σχέσεων με τις παραδόσεις των προσφύγων και τις μνήμες των προγόνων του. Με δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού και μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δραστηριοποιείται στο αντικείμενο του μηχανικού από το 2000 μέχρι σήμερα.
Η ζωγραφική υπήρξε ανέκαθεν η αγαπημένη του ενασχόληση, την οποία και φρόντισε να εξασκεί, τα καλοκαίρια κυρίως. Η επάνοδός του στη Χαλκίδα το 2004, λόγω της νέας του, τότε, επαγγελματικής θέσης, στάθηκε η αφορμή για να ξαναπιαστεί, ώριμος πια, με το παιδικό του μεράκι, αναζητώντας έναν προσωπικό τρόπο έκφρασης, μέσα απ’ τη τέχνη της ζωγραφικής.
Έκτοτε συνεχίζει τις προσωπικές του εικαστικές αναζητήσεις κι απ’ τον Οκτώβριο του 2009 είναι φοιτητής του τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Η παρούσα έκθεση αποτελεί το δεύτερο ατομικό καλλιτεχνικό του εγχείρημα, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2012, στη Λίμνη Ευβοίας, στα πλαίσια την πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΕΛΛΥΜΝΙΑ 2012», του Καλλικράτειου Δήμου.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου